Kaip išmokti įsiminti

Kaip išmokti įsiminti

Šiuolaikiniam žmogui būtina įsidėmėti krūvas informacijos: užduotys darbe, telefonų numeriai, kasdieninių darbų sąrašai, kreditų apmokėjimas, įvairūs slaptažodžiai... Kaip visa tai išlaikyti galvoje? Yra būdų įsidėmėti tai, kas būtina, arba prisiminti, kai reikia. Žinoma, kiekvienas iš jų turi savų pliusų ir minusų.

Veiklos kalendorius

Paprastai jį turi labai užsiėmę žmonės, jame įrašomi susitikimai ir renginiai, darbai, kuriuos reikia atlikti per dieną. Patogu - ryte atsiverti, o ten viskas surašyta. Dar patogiau, kai dienoraštį rašo sekretorė, tada ji pati primena viską, ko reikia. Deja, toks kalendorius gali elementariai dingti, sudegti, ir jokia sekretorė nebepadės... Be to, gali atsirasti kokių nors neplanuotų reikalų, kurių nespėsite įrašyti.

Reikalų sąrašas

Kai kas tiesiog susirašo darbus, kuriuos planuoja atlikti tam tikrą dieną. Tokie sąrašai dažniausiai sudaromi tą pačią dieną, kurią viskas planuojama. Taigi mažėja rizika ką nors pamiršti. Tačiau ir sąrašui gali kas nors nutikti, paprastą lapelį lengviau pamesti, negu storą dienoraštį kietais viršeliais. Kitas variantas - viską rašytis į bloknotą arba užrašų knygutę, bet ir tai nėra itin patikima.

Kompiuterio programa

Tokios programos įdiegiamos ir mobiliuosiuose telefonuose: įrašote duomenis ir reikiamą dieną bei valandą gaunate priminimą. Pavyzdžiui, sumokėti komunalinius mokesčius arba pasveikinti ką nors iš draugų su gimtadieniu. Patogu, kad ten visada būna ir kontaktų sąrašas, taigi nereikia ieškoti, kur surašyti jūsų pažįstamų telefonų numeriai ir elektroniniai adresai. Deja, ir tai ne panacėja. Bet kuris prietaisas gali sugesti, o telefonai dažnai yra pametami. Praradęs telefonų sąrašą, žmogus neretai pasijunta visiškai bejėgis. O viską dubliuoti kitoje vietoje ne kiekvienas susipranta.

Mnemonika

Naudojantis šiuo metodu, įvairūs faktai įsimenami naudojant asociacijas. Tarkime, įsivaizduojate savo namus, kuriuose ant kėdžių, lentynų, krėslų yra jums reikalingi daiktai. Metodas labai populiarus tarp besimokančiųjų, nes taip galima įsiminti didelės apimties medžiagą „nekalant“. Bet dar reikia įsidėmėti, kur ką „padėjote“, o tai ne visiems pavyksta.

Asociacijų metodas

Tai mnemonikos rūšis, labiau tinkanti skaičiams ir žodžiams, o ne faktams įsiminti. Tarkime, jums reikia įsiminti kokį nors numerį, bet neturite kur jo užsirašyti. Arba rašytis nepatartina, pavyzdžiui, banko kortelės PIN kodą. Pamėginkite sugalvoti kokias nors asociacijas, susijusias su tuo skaičiumi. Geriausia tiks gimimo datos, jūsų arba artimųjų, kieno nors amžius, jums žinomi telefonų numeriai, namo, buto numeris ir pan. Tiesa, ne visada pavyksta parinkti tokias asociacijas. Kai kurie žmonės skaičiams ir raidėms sugalvoja tam tikras spalvas ir simbolius ir įsimindami operuoja jais. Šis būdas yra neblogas, bet slaptažodžiams kaip tik dažnai ir naudojamos įsidėmėtinos datos, gyvūnų vardai, artimųjų vardai, todėl tokį slaptažodį nesunku atspėti.

Nestandartinės asociacijos

Šį būdą neseniai pasiūlė amerikiečių psichologai. Asociacijai, padedančiai įsiminti reikalingą informaciją, naudojama kas nors neįprasta. Atliekant eksperimentą, 87 savanoriai sprendė uždavinį ir už jį gavo atlygį. Paskui jiems buvo pasakyta, kad jie gali gauti doleriu daugiau, jei primins apie tai atėję atsiimti honoraro. Pusei dalyvių buvo pasakyta, kad ant stovo stovės dramblio statula. Kita pusė apie dramblį nieko nežinojo. Iš pirmosios grupės 74 proc. nepamiršo priminti, kad honoraras turi būti didesnis, o neįspėtųjų apie dramblį grupėje tokių atsirado vos 42 proc. Tiesa, rezultatas pasirodė ne šimtaprocentinis, ir asociacija padėjo ne visais atvejais. Bet vis dėlto panašūs metodai gerokai didina šansus įsiminti.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder