Kodėl turėtumėte nustoti lupti daržoves

Kodėl turėtumėte nustoti lupti daržoves

Daržovių odelių lupimas gali tapti labiausiai varginančia valgio gaminimo dalimi ir pareikalauti papildomo laiko, o pabaigus liekate su krūva nepanaudotų odelių, kurios paprastai atsiduria šiukšlių dėžėje. Tačiau, pasak sveikatos specialistų, tai, ką mes išmetame, iš tiesų yra viena iš sveikiausių mūsų maisto dalių, rašo dailymail.co.uk.

"Daily Mail Online" su sertifikuota Niujorko dietologe Meri Džein Detrojer (Mary Jane Detroyer) kalbėjo apie daržovių odelėse paslėptą naudą bei apie tai, kodėl mes neturėtume lupti daržovių.

Pasak M. Detrojer, yra keletas priežasčių, kodėl turėtumėte palikti odelę, o pagrindinė priežastis yra ta, ką prarandame ją pašalinę.

Tokių daržovių kaip bulvės, morkos ir agurkai odelė turi daug sveikatai naudingų medžiagų.

„Odelėje yra daug vandenyje netirpstančių skaidulų, ypač daržovėse su spalvota odele, – sakė M. Detrojer. – Dažniausiai dauguma daržovės maistinių medžiagų yra jos odelėje.“

Pavyzdžiui, tamsiai žalioje agurko odelėje yra dauguma jo antioksidantų bei vitamino K.

Taip pat bulvių odelė sutalpina daugiau maistinių medžiagų – geležies, kalcio, kalio, magnio, vitamino B6 ir vitamino C – nei visa likusi bulvė.

„Žmonės, gamindami bulvių košę, dažniausiai bulves nuskuta, tačiau jie galėtų tiesiog išvirti odeles ir įmaišyti jas tiesiai į košę“, – teigė M. Detrojer.

Ji taip pat pridūrė, jog daržovių odelėse yra antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais.

Laisvieji radikalai yra atomų grupės, kurios gali kenkti organizmui kai jų pagaminama per daug, pavyzdžiui, sukelti širdies ligas.

Vitaminai C ir E, kurių aptinkama daugelyje daržovių, apsaugo kūną nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio juos neutralizuodami.

Ryškesnių spalvų daržovės, tokios kaip morkos bei paprikos, savo odelėje turi augalinės kilmės maisto medžiagų, kurios pasižymi antioksidantinėmis, priešuždegiminėmis bei kepenų sveikatą skatinančiomis savybėmis.

Pasak M. Detrojer, dažniausiai žmonės lupa daržoves baimindamiesi herbicidų ir pesticidų, kurių galima rasti ant daržovių. Tačiau tuo galima pasirūpinti kruopščiai nuplovus daržoves.

„Dauguma žmonių įsitikinę, kad jie turi kruopščiai plauti daržoves su muilu, kad pašalintų šiuos chemikalus, tačiau pakanka jas tiesiog nuplauti vandeniu“, – įsitikinusi ji.

Dietologė taip pat pridūrė, jog jei jos klientai dėl to ne juokais sunerimę, ji siūlo jiems apsilankyti Environmental Working Group internetinėje svetainėje, kurioje pateikiamas sąrašas produktų su mažiausia bei didžiausia pesticidų tarša.

„Ir jei jie tik gali tai sau leisti, rekomenduoju rinktis ekologiškus produktus, kas gali padėti atsikratyti šios baimės“, – sakė specialistė.

„Tačiau augalinės kilmės produktų vartojimo nauda atsveria visus negatyvius dalykus, kuriuos galite perskaityti apie pesticidus bei herbicidus.“

Dietologė sutinka, jog tai, ar lupame daržoves, priklauso nuo to, kaip daržoves valgėme vaikystėje ir tai, kad galbūt turime jautresnį skonį.

Yra daržovių, kurias pati dietologė valgo be odelių, kaip, pavyzdžiui, morkos, nes šios, jos manymu, „pakeičia tekstūrą“.

Tačiau M. Detrojer negali įvardinti daržovės, kurios odelė turėtų žalingą poveikį.

„Net ir daržovės turinčios kietą odelę. Kai aš kepu baklažanus, tai darau nenulupusi odelės. Taip pat darau ir su cukinijomis“, – teigė ji.

„Tai labai naudinga ir aš visada rekomenduoju, kad 50 procentų jūsų dienos normos būtų sudaryta iš šių augalinių maisto produktų.“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder