Ledai su pipirais ir ryžiai su rožių vandeniu

Ledai su pipirais ir ryžiai su rožių vandeniu

Natūralūs eteriniai aliejai ne tik pagardina patiekalus, apsaugo juos nuo bakterijų, bet ir pakelia nuotaiką, sušildo bendravimą.

Jeigu jūs mėgstate gaminti, tačiau netoleruojate specifinio žuvies, jūros gėrybių ar mėsos kvapo, pamirkykite šiuos produktus apie pusvalandį vandenyje su dviem lašeliais eterinio aliejaus. Tuomet nuplaukite vandeniu. Žuvies kvapui pašalinti ypač tinka citrinų aliejus (500 g vandens - 2-3 lašiukai aliejaus).

Konservuojame

Maistiniams riebalams apsaugoti, kad negestų ir negižtų, dažniausiai naudojamas čiobrelių, gvazdikėlių, bazilikų, šalavijų eterinis aliejus.

Marinuojame

Marinatams tinka šie eteriniai aliejai: gvazdikėlių, peletrūnų, laurų, bazilikų, anyžių, mairūnų, citrinų, šalavijų. Santykis: 2 mililitrai aliejaus - 1 litrui marinuojamo produkto.

Kopūstams rauginti

Raugui (tuo pačiu santykiu) tinka laurų aliejus. Produktams sūdyti - krapų, peletrūnų, citrinų, imbierų, mairūnų, čiobrelių, bazilikų. Pomidorams ar agurkams konservuoti - laurų arba krapų.

Druskai pagardinti

Druską sumaišykite su keliais lašeliais bazilikų, rozmarinų arba peletrūnų, petražolių, šalavijų aliejaus.

Jei kepate antį

Antienos patiekalus praturtins bazilikų, kalendrų, mairūnų, rozmarinų, čiobrelių, anyžių aliejus (1-2 lašai - 500 g mėsos). Tinka ir kiaulienai bei kiniškiems patiekalams.

Paukštienai su ryžiais

Finalinis akordas šiam patiekalui - citronelos aliejus.

Žuvies patiekalui

Bet kurį žuvies patiekalą praturtinsite bazilikų, dašių, paprastųjų pankolių, petražolių, rozmarinų, šalavijų eteriniu aliejumi. Nepaprasto skonio žuviai suteiks, jei ją (500 g) užmarinuosite su vienu dviem lašeliais bazilikų aliejaus ir patieksite su keptais pomidorais.

Ar galima kaitinti?

Kuo žemesnė maisto paruošimo temperatūra ir kuo trumpesnė terminio apdorojimo trukmė, tuo geriau išsaugomos aliejaus gydomosios savybės.

Gurmaniškos daržovių salotos

... tinka anyžių, dašių, peletrūnų, kalendrų aliejus.

Salotos gurmanams: greipfrutas, apelsinas, krevetės su balzaminiu actu ir lašelis vanilės eterinio aliejaus.

Picai, rizotui, spagečiams

Imkite lygiomis dalimis raudonėlių, čiobrelių, rozmarinų, šalavijų ir bazilikų, juodojo pipiro aliejaus.

Vynui praturtinti

1-3 lašelius eterinio aliejaus sumaišykite su arbatiniu šaukšteliu medaus ir 3 šaukštais vyno. Supilkite į 0,7 l butelį ir padėkite jį horizontaliai tamsioje vietoje dviem trims dienoms. Tada perkoškite vyną per marlę ir leiskite pastovėti ne mažiau nei 3 valandas.

Baltajam vynui tinka greipfrutų, pušų, jazminų, citrinų, kadagių, arbatmedžio, šalavijų, mirų, aliejus. Išbandykite tokį derinį: 2 lašeliai citrinų, 1 - bergamotės, 1 - imbierų, 1 - mairūnų.

Raudonasis vynas taps kitoks, jei įlašinsite cinamonų, gvazdikėlių, muskatų, rožių, apelsinų, pušų, sandalmedžių, kanangų, mairūnų, vetiverijų aliejaus. Puikus ir paprastas receptas: 2 lašeliai kardamonų ir 1 lašelis mairūnų.

Sūriams

Sūrio patiekalai dera su baziliku.

Aromatizuojame aliejų

Į litrą alyvuogių arba rapsų aliejaus įlašinkite 40 lašelių peletrūnų eterinio aliejaus. Padeda virškinimui.

Cukrui pagardinti

2-5 lašelius eterinio aliejaus sumaišykite su šaukštu cukraus ir tuomet saldinkite kavą, glintveiną ar vyną.

Gėrimams aromatizuoti

Kefyrui, jogurtui, sultims: 1 lašelis aliejaus - 300 g gėrimo. Labai gerai sumaišykite.

Desertams

Saldūs patiekalai, vaisių salotos gardinami melisų, mėtų, mirų, bazilikų, apelsinų, citrinų, mandarinų, muskato, cinamono, bergamotės aliejumi.

Sumaišykite 2-3 lašelius su medumi, uogiene, grietinėle, kremu arba vynu.

Vyšnių želė tinka mėtų aliejus.

Želė, pagardinta peletrūnų aliejumi, puikiai dera prie žuvies ir paukštienos.

Raudona želė su lašeliu rozmarinų aliejaus skanu su keptu kalakutu, žalia želė su baziliku puikiai tinka prie maltos mėsos.

Jogurtą, varškę, keksus, užkeptus vaisius pagardinkite levandos, citrusinių vaisių, rožių aliejumi.

Kavai tinka kardamonas, imbieras, citrina.

Ledai su pipirais

Jenny Britton-Bayer iš JAV pradėjo savo verslą eksperimentuodama su unikaliais valgomaisiais ledais. Pirmasis fantastiškas rezultatas buvo gautas derinant šokoladinius ledus su aštriojo pipiro eteriniu aliejumi. Šiuo metu jos kompanija, gaminanti neįprastus ledus, "Jeni's Splendid Ice Creams" turi dešimtis parduotuvių, o internetu kasmet užsakoma per 100 tūkst. porcijų ledų. Kaina - nuo 10 iki 35 dolerių.

Išvada: išdrįskite būti kūrybiški ir niekada nepavarkite eksperimentuoti!

Nepiktnaudžiaukite!

Būkite atidūs: vienas lašelis, kurio per daug, gali viską pagadinti! Todėl verčiau mažiau nei per daug.

Jeigu piktnaudžiausite eteriniais aliejais (tiek vartodami išoriškai, tiek su maistu), tai gali sukelti kepenų toksikozę.

Kaip apskaičiuoti reikiamą kiekį? Skaičiuokite taip: 1 lašelis - viena žmogui. 2 lašeliai - jeigu tai citrusinių vaisių aliejus.

Ar žinote, kad...
vienas lašas eterinio aliejaus lygus 50-300 g šviežių arba sausų prieskonių;
anyžių aliejus padeda sumažinti druskos suvartojimo poreikį;
majonezas su vienu dviem lašeliais apelsinų aliejaus jūsų "Olivjė" salotas (500 g) padarys kerinčio skonio, pagerins virškinimą, paskatins šlakų išsivalymą iš organizmo.
***********

Svarbu!
Ne visus eterinius aliejus galima vartoti maistui. Vieni jų toksiški, kiti tiesiog neskanūs. Be abejonės, kulinarijoje naudojamų eterinių aliejų kokybė turi būti visiškai nepriekaištinga.

Ar galima eterinį aliejų naudoti maistui?

"Florame" eteriniai aliejai yra 100 proc. gryni, natūralūs ir organiniai, atitinkantys Europos Sąjungos standartus ir tinkami maisto gamybai. Pagrindinė taisyklė - išlaikyti santykį: 1 lašas eterinio aliejaus su 20 ml augalinio aliejaus. Gamindami įvairius patiekalus naudokite nuo 1 iki 5 lašų eterinio aliejaus. 10 ml "Florame" eterinio aliejaus buteliuke yra apie 200 lašų. Laikydami eterinius aliejus šaldytuve arba tamsioje vietoje, galėsite naudoti iki penkerių metų.

Koks aliejus tiktų kalėdiniam kepsniui marinuoti, desertams pagardinti?

Galite naudoti bazilikų, čiobrelių, šalavijų, rozmarinų eterinius aliejus. Jie minkština mėsą, ir patiekalas įgauna nepaprastą skonį bei aromatą.

Mėsos marinato receptas: po 1 lašą saldžiųjų apelsinų, cinamonų, rozmarinų, čiobrelių eterinio aliejaus sumaišykite su 80 ml augalinio aliejaus.

Receptas salotoms: po 1 lašą saldžiųjų apelsinų ir citrinų eterinio aliejaus sumaišykite su 40 ml augalinio aliejaus.

1 lašą mėgstamo aliejaus galite ištirpdyti svieste. Šį mišinį naudokite skrudintai duonai arba bulvėms pagardinti. Eteriniais aliejais galite gardinti grietinę ir jogurtą, nes jie puikiai skaidosi pieniškuose produktuose.

! Atsiminkite, kad vienas lašas eterinio aliejaus atitinka 1 stalo šaukštą džiovintų arbatžolių.

Kalėdinius desertus pagardinkite "Florame" apelsinų žiedų ir rožių gėlių vandenimis arba naudokite citrinų, saldžiųjų apelsinų, imbierų, cinamonų eterinį aliejų. Nepakartojamas derinys - ryžiai, pagardinti rožių gėlių vandeniu! Šaltą žiemos vakarą siūlau išbandyti mėtų eterinį aliejų su karštu šokoladu!

Nebijokite eksperimentuoti ir žaisti su kvapais. Leiskite pasireikšti vaizduotei.

Ar tai saugu?

Būkite labai atsargūs ir nepadauginkite lašelių, nes organiniai aliejai yra koncentruoti ir stiprūs. Rinkitės tik ženklintus ir sertifikuotus eterinius aliejus. Užsukite į "Provanso kvapus", ir profesionalūs darbuotojai suteiks daugiau informacijos.

"Provanso kvapuose" kalėdinės DOVANOS IR DOVANŲ KUPONAI nemokamai bei originaliai supakuojami ir su meile įteikiami klientams!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder