Nuolat jaučiate nuovargį? Įpročiai pagerinsiantys miegą

Nuolat jaučiate nuovargį? Įpročiai pagerinsiantys miegą

Skaičiuojama, kad 80-ties sulaukęs žmogus per savo gyvenimą turėtų būti miegojęs apie 20 metų. Tačiau šiuolaikinis gyvenimo tempas verčia visur skubėti, dėl to kokybiškam poilsiui daugelis skiria per mažai laiko. Dalinamės priežastimis, kodėl miegas yra toks svarbus sveikatai ir kaip lengvai pagerinti jo kokybę.

Gyvybinių funkcijų palaikymas

Pirmiausia, miegas, kaip ir maistas ar vanduo, yra neatsiejamas nuo žmogaus gyvybinių funkcijų palaikymo. Jo metu išsiskiria kortizolio hormonas, kuris yra atsakingas už augimą, ląstelių atsinaujinimą ir viso organizmo veiklos atstatymą. 

Ar pastebėjote, kad atsigulę į lovą ir pradėję snūduriuoti jaučiatės ramiau ir dienos rūpesčiai nebeatrodo tokie dideli? Taip yra todėl, kad prieš panyrant į miegą taip pat išsiskiria endorfinas ir enkefalinas, kurie gerina nuotaiką, mažina skausmą ir leidžia kūnui tinkamai pailsėti. Šie hormonai išsiskiria ganėtinai anksti, todėl norint kitą dieną būti geros nuotaikos, svarbu eiti miegoti laiku, kuris atitinka žmogaus bioritmus – apie 21-23 valandą. 

Jei niekaip nepavyksta laikytis miego rutinos, savo telefone nusistatykite priminimą, kad kas vakarą likus valandai iki miego eitumėte ruoštis į lovą. Būdų išsiugdyti kokybiško miego įpročius yra įvairių, mūsų dienomis tai padaryti gali net ir išmaniosios technologijos, kaip, pavyzdžiui, išmanieji laikrodžiai. Daug dėmesio dėvimiesiems įrenginiams skiriantys gamintojai juos ištobulino taip, kad šiandien jie praverčia ne tik sportuojant, bet ir rūpinantis mityba ir geru poilsiu. 

Pavyzdžiui, išmaniajame laikrodyje „Galaxy Watch Active 2“ įdiegta „Samsung Health“ programėlei būdingi miego analizinės algoritmai pataria ir padeda laikytis kokybiško miego rutinos. 

Emocinės būklės kontrolė

Pasauliniai tyrimai rodo, kad žmogus per parą turėtų miegoti ne mažiau nei 7-8 valandas. Skiriant per mažai laiko poilsiui ilgainiui gali išsivystyti nemiga, silpnėti atmintis ir greičiau senti oda. Taip pat darosi sunku susikoncentruoti darbui, lėtėja reakcija, dėl to neišsimiegojimas didina nelaimingų atsitikimų ir eismo įvykių tikimybę.

Pervargęs žmogus pasidaro dirglus, pats dažniausiai nebesupranta, kad reikėtų nurimti ir padėjus darbus į šoną tinkamai pailsėti. Dėl to itin svarbu, kad aplinkiniai pastebėtų patiriantį stresą ir nuovargį artimąjį, nuramintų jį ir padėtų susitvarkyti stresą keliančiose situacijose.

Išmanusis laikrodis taip pat gali padėti tvarkytis su užgriūvančiu stresu ar nuovargiu. Pavyzdžiui, „Samsung“ išmanieji laikrodžiai  savininkui leidžia sekti streso lygį realiu laiku, matuoja širdies ritmą, ir suteikia prieigą prie meditacijos programų, kurios esant aukštam streso lygiui pasiūlo sustoti ir atlikti raminančių kvėpavimo pratimų.

Miego higienos taisyklės

Ar kada nors girdėjote tokį terminą ir žinote, ką jis reiškia? Miego higienos taisyklės turėtų būti itin aktualios patiriantiems nemigą, kuri dažnu atveju atsiranda ne dėl patiriamo streso ar išsiderinusio organizmo ritmo, o dėl nepatogių miegojimo sąlygų. 

Tam, kad tinkamai pailsėtų ne tik protas, bet ir kūnas, būtina prieš miegą išvėdinti miegamąjį, pasirūpinti patogiu čiužiniu, kūno nevaržančiais naktiniais ir kokybiška patalyne. Prastą savijautą ryte gali sukelti netgi netinkamai pasirinkta miego poza. Jeigu miegate ant nugaros, reikėtų atsisakyti aukštos pagalvės, kadangi ji gali sukelti varginančius kaklo ir galvos skausmus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder