Skauda galvą. Kodėl?

Skauda galvą. Kodėl?

"Turiu bėdą - man dažnai skauda galvą. Skausmas kartais būna toks smarkus, jog, atrodo, kad kraujagyslė nuo to skausmo galvoje gali plyšti. Geriu vaistus, dažniausiai padeda, bet būna, kad ir nepadeda, skausmas tik stiprėja. Tokiais atvejais pajuntu didelę įtampą, baimę, kad galiu mirti. Gal ką galėtumėte patarti? Iš anksto dėkoju, 68 m. Rūta."

Antanas VAITKUS, gydytojas neurologas:

"Galvos skausmai brandžiame amžiuje nėra dažnas reiškinys, bet tarp vyresnių nei 70 m. amžiaus žmonių lėtinį galvos skausmą patiria apie 10 proc. moterų ir 5 proc. vyrų. Pirminių galvos skausmų dažnis mažėja, bet didėja antrinių skausmo priežasčių.

Migrenos simptomų pobūdis senstant taip pat keičiasi - mažiau išreikšti vegetaciniai simptomai, skausmo intensyvumas mažėja, jis labiau koncentruojasi stuburo kaklinėje dalyje. Migrenos aura gali pasireikšti izoliuotai be skausmo. Hipninis galvos skausmas - retas galvos skausmo tipas, tačiau labiau būdingas vyresniems žmonėms.

Antriniai galvos skausmai paplitę brandaus amžiaus ligonių grupėje ir apibūdinami kaip įtampos tipo galvos skausmai. Įprasta, jog vyresnio amžiaus ligoniams galvos skausmo priežastimi gali būti intrakranijiniai procesai, akių patologija, autoimuninės ligos (pvz., smilkininės arterijos atreritas).

Dažnai vyresni žmonės "mėgsta" turėti daug ligų ir vienu metu bei kasdien vartoja įvairius vaistus. O tai gali sukelti medikamentinius galvos skausmus. Kai kurios somatinės ligos (miego apnėja, priklausomybė nuo dializės, arterinė hipertenzija, hipotirozė) trikdo homeostazę ir gali būti galvos skausmo priežastimi. Trišakio nervo ar postherpetinė neuralgija labiau pasireiškia vyresniame amžiuje.

Galvos skausmų gydymas šioje amžiaus grupėje gydytojams kelia nemažai rūpesčių dėl galimos sąveikos su vartojamais vaistais, svarbus ir kitų ligų paplitimas (depresija, nerimas, demencija), kuris neleidžia laisvai pasirinkti patogenetinius ar simptominius skausmą malšinančius vaistus, kadangi būtina atsižvelgti į pažintinių funkcijų būklę. Vyresnių žmonių galvos skausmo gydymas turi būti labai individualus, pritaikytas konkrečiam pacientui."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder