Židiniui, pirčiai ar rūkyklai – skirtingos malkos

Židiniui, pirčiai ar rūkyklai – skirtingos malkos

Geras šeimininkas, ieškodamas kuro jaukiam šeimos židiniui, pagalvoja ne tik apie kainą, bet ir jaukumą ar kaitrumą. Apsvarstęs daugelį galimybių jis, ko gero, pasirinktų malkas, nes bent jau lietuviui jos yra pats priimtiniausias kuras. Tačiau renkantis malkas derėtų pagalvoti ne tik apie kainą bet ir efektyvumą bei tinkamumą.

Geriausias pasirinkimas – beržinės malkos

Kaitriausios ir daugiausiai šilumos išskiriančios yra ąžuolinės, uosinės malkos, tačiau buityje dažniausiai naudojamos beržinės. Pagal išskiriamą šilumos kiekį 1 kub. m. beržinių malkų atitinka 0,75 kub. m. ąžuolinių, 1,1 kub. m. alksninių, 1,2 kub. m. pušinių, 1,3 kub. m. eglinių arba 1,5 kub. m. drebulinių malkų.

„Prieš renkantis malkas svarbu atsižvelgti į kainą ir efektyvumą. Nors ąžuolinės ir uosinės malkos yra kaitresnės nei beržinės, jos yra gerokai brangesnės, todėl beržinės malkos populiaresnės, - teigia „Timbex“ vyriausiasis miškininkas Andrius Kertenis. – Nuolat pirkdami miškus vertiname ne tik medienos kokybės ir kainos santykį, bet ir tradicijas – taip siūlome elgtis ir namus malkomis šildančius savininkus. Geriau beržinė ar alksninė malka krosnyje, ir ąžuolų giraitė horizonte nei atvirkščiai“.

Panaši situacija ir su skroblo, guobos malkomis – nors jos yra pakankamai kaitrios, tačiau šių medžių rūšių miškuose nėra daug. Kokybiška ir vaismedžių mediena..

Apsauga nuo suodžių

Beržinės malkos yra kaitrios ir dega ilgai, tačiau jose yra daug dervų, jas kūrenant pakuroje, dūmtraukyje ir kamine nusėda suodžių, kurie laikui bėgant gali sukelti gaisrą.

„Šildantis beržinėmis malkomis dažniau teks valyti kaminą , - teigia A. Kertenis – Be to, nepakenktų kartu su beržinėmis malkomis įdėti ir vadinamųjų „vargo malkų“ – drebulinių. Nors drebulinės malkos išskiria mažai šilumos, jos mažiau užteršia dūmtraukį.

Žuviai rūkyti - vaismedžiai

Alksninės malkos (tiek juodalksninės, tiek baltalksninės) geriausios ir mėsai kepti. Tiesa, kad beržinės ir spygliuočių malkos netinkamos mėsai kepti, nes turi dervų – mitas. Visos dervos išdega ir išgaruoja malkoms degant, tad kepant mėsą ant žarijų dervos į ją nebepatenka.

Kita vertus, rūkant mėsą ar žuvį naudoti beržines ar spygliuočių malkas nepatartina, nes rūkymui reikalingi dūmai, su kuriais ir išsiskiria dervos. Rūkymui derėtų naudoti alksnio, drebulės, šermukšnio, ievos ar vaismedžių malkas. Tiesa, prieš naudojant malkas rūkymui reikėtų nulupti žievę. Tradiciškai kaip dūmo prieskonis dedama kadagio šakelė.

Malkų kirtimas ir ruošimas

Tiek namams šildyti, tiek maistui gaminti naudojamos malkos turėtų būti išdžiovintos, nes degdamos sausos malkos išskiria daugiau šilumos, mažiau teršiami krosnies dūmtraukiai, katilų degimo kameros. Išdžiuvusiomis laikomos malkos, kuriose yra 15-20 proc. Drėgmės, palyginimui, ką tik nupjauto medžio drėgmė – apie 50 proc. Kėnių ir topolių mediena naudojimui tinka po metų, liepos, beržo, alksnio – pusantrų metų, buko uosio ir vaismedžių malkas – dviejų metų. Beržinės malkos, laikomos daugiau nei dvejus metus, praranda savo vertę.

Malkų sandėliavimui ir džiovinimui nebūtina turėti stacionarias patalpas. Užtenka malkas sukrauti lauke į kūgius ar rietuves, jų viršų uždengiant lietaus nepraleidžiančia medžiaga.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder