Baltymų šaltinis iš brazilų ir indų virtuvės
Lęšiai – lengvai pagaminamas ir daugybę naudingų savybių turintis produktas. Tačiau ne visi žino, kad bene daugiausiai lęšių išauginama Indijoje, o nuo seno šioje šalyje jie laikyti svarbiausiu maisto produktu, atstojusiu ir mėsą, ir duoną. Dietistės V. Kurpienės teigimu, lęšiai yra puikus baltymų ir antioksidantų šaltinis, turintis daug geležies. Jie lengvai ir greitai pagaminami, todėl, anot specialistės, juos galima vadinti sveiku greituoju maistu.
„Kiekvienam savo virtuvės spintelėje vertėtų turėti lęšių tam atvejui, jei grįžote namo, o valgyti, rodos, nėra ką. Jei turite daugiau laiko – papildomai galite pamirkyti lęšius vandenyje keliolika valandų, tai palengvins virškinimą ir leis lengviau pasisavinti maistines medžiagas, tokias kaip cinkas ar geležis“, – lęšių privalumus akcentuoja specialistė.
Tai, jog klientai jau spėjo pamėgti išskirtinį lęšių skonį bei įvertino naudą, rodo prekybos tinklo „Maxima“ fiksuojamos vartojimo tendencijos. „Pardavimų duomenimis, juodų, raudonų, žalių ir rudų lęšių populiarumas šiemet išaugo net 50 proc. Sumažėjus galimybėms keliauti, iš lešių gaminami įvairūs patiekalai gali trumpam nukelti į kitą pasaulio kraštą ir leisti pasimėgauti Azijos šalių virtuvių patiekalais. Be to, mūsų parduotuvėse gausu ir kitų, su lęšiais puikiai derančių prieskonių bei daržovių, tad viską apjungus, galima atrasti plačią skonių įvairovę“, – pasakoja E. Dapkienė.
Ankštinių daržovių kultūra paplitusi ne tik Azijoje, bet ir Pietų Amerikoje. Brazilijoje dar 18 amžiuje be pupelių savo kasdienybės neįsivaizdavo nei vietos gyventojai, nei imigrantai. Jos buvo vertinamos, nes augo greitai, nereikalavo specialios priežiūros, o svarbiausia yra itin maistingos. Šiandien Brazilijoje juodųjų pupelių troškinys feižoada (port. Feijoada) laikomas nacionaliniu patiekalu ir valgomas kone kasdien.
V. Kurpienės teigimu, pupelių mūsų racione turėtų atsirasti kuo daugiau, kadangi jos suteikia organizmui statybinių medžiagų – baltymų, stiprinančių imunitetą bei gerųjų angliavandenių, ilgam užtikrinančių reikiamą energijos kiekį. „Šiuose ankštiniuose augaluose taip pat yra mažai riebalų, iš kurių sočiųjų – praktiškai nulis. Pupelės taip pat yra augalinis maistas, todėl jose nėra cholesterolio“, – dalinasi V. Kurpienė.
Spalvingas maistas iš meksikiečių virtuvės
Nors meksikietiška virtuvė pasižymi spalvingumu, aromatų ir prieskonių įvairove, pats svarbiausias ir vienas populiariausių ingredientų, kurį verta „pasiskolinti“ – kukurūzas. Meksikoje kukurūzai dažniausiai valgomi virti, kuomet ruošiami tamales – garuose troškinti kukurūzai, tačiau iš jų taip pat gaminama ir tešla įvairiems kepiniams.
Didelio sotumo kukurūzai nesuteikia, kadangi neturi daug skaidulų bei baltymų. Tačiau V. Kurpienės teigimu, kukurūzuose yra įvairių antioksidantų, padedančių stiprinti imunitetą, o taip pat gausu karotenoidų, galinčių prisidėti prie gero regėjimo palaikymo. „Norint, kad kukurūzas taptų sveikos gyvensenos dalimi, naudingiausia yra valgyti virtą kukurūzo burbuolę, šaldytą kukurūzą arba be cukraus konservuotus virtus kukurūzus. Visi jie puikiai tinka gardinti salotoms, troškiniams ar valgyti tiesiog kaip užkandį. Svarbu jį vartoti saikingai“, – apie kukurūzų naudą pasakoja V. Kurpienė.
Lotynų Amerikos virtuvė pamėgta ir mūsų šalyje. Kukurūzai kasmet vis sulaukia vis didesnės paklausos, o „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė E. Dapkienė pastebi, kad šis klientų krepšeliuose atsirandantis ryškiaspalvis produktas prisideda ir prie sveikesnio gyvenimo būdo.
„Pardavimų tendencijos rodo, kad ir konservuotų, ir žalių, ir kruopų pavidalu kukurūzų kasmet nuperkama vis daugiau. Tikėtina, jog klientai ieško įvairesnių, sveikesnių ingredientų ir derindami skirtingų pasaulio šalių receptūras – drąsiai eksperimentuoja. Nenuostabu, kad ši grūdinė kultūra pasižymi tokiu populiarumu. Kukurūzai gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, ir granyru, o taip pat pagyvinti salotas ar užkandį“, – komentuoja E. Dapkienė.
Antioksidantų šaltinis – alyvuogių aliejus ir pistacijos
Iš Viduržemio jūros šalių taip pat turime ką pasiskolinti. Italija garsėja alyvuogių įvairove, o vienas sveikiausių kasdien vartojamų produktų – alyvuogių aliejus, be kurio savo kasdienybės neįsivaizduoja įvairių pasaulio šalių gyventojai.
Dietistės V. Kurpienės teigimu, renkantis alyvuogių aliejų svarbu atkreipti dėmesį į jo skonį: kuo jis intensyvesnis ir pikantiškesnis, tuo daugiau aliejuje yra antioksidantų, padedančių sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. „Alyvuogių aliejuje taip pat gausu vitaminų E ir K, o ypač tyrame alyvuogių aliejuje yra daug maistinių medžiagų, kurios, kasdien gaminant maistą ir naudojant šį aliejų, padeda sukurti bakterijoms ir virusams nepalankias sąlygas”, – teigia V. Kurpienė.
Norintiems sumažinti žalingų medžiagų kiekį, puikiai tiks pistacijos. Daugiausiai šių riešutų eksportuojanti šalis yra Iranas. Užauginamu riešutų kiekiu ji neprilygsta nė vienai kitai pasaulio šaliai. Nors dėl skirtingų kulinarinių tradicijų maistas Irano provincijose labai įvairus, tačiau patiekalams dažnai naudojami tik sveiki ir maistingi produktai. Pistacijomis gardinami ne tik desertai, bet ir sriubos, salotos bei troškiniai.
„Lyginant su kitais riešutais, pistacijos turi ganėtinai daug antioksidantų, kurie padeda palaikyti gerą regą tiek vaikams, tiek ir intensyviai dirbantiems prie kompiuterio ar vyresnio amžiaus žmonėms. Šie riešutai taip pat yra mažiau kaloringi nei kiti bei dėl didelio baltymų ir skaidulinių medžiagų kiekio, ilgam suteikia sotumo. Taigi, suvalgę pistacijų pavakariams, galite išvengti didelio alkio vakare“, – komentuoja dietistė.
Rašyti komentarą