Karantino metai užkūrė ugnį kepsninėse

Karantino metai užkūrė ugnį kepsninėse

Praėję metai, kurių dalį praleidome karantine, atnešė nemažai atradimų lietuviškam skoniui. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pastebi, kad tautiečiai vis labiau ima vertinti vartojimui jau paruoštą produkciją. Tą rodo augantys tam tikrų pozicijų šviežios mėsos pardavimai. Atsižvelgiant į tai, „Maxima“ ragina saugiai leisti laiką savo namų kieme išbandant naujus grilio patiekalų skonius.

Prabėgę metai – kupini iškylų gamtoje

Kaip pasakoja „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, prabėgę 2020 metai atnešė išties nemažai atradimų lietuviškam skoniui. Lyginant su 2019 metais, stipriai išaugo fasuotų šviežių mėsos, paukštienos, šašlykų bei pusgaminių pardavimai, o kai kurių pozicijų paklausa ūgtelėjo net 50 proc. Galima numanyti, kad 2020 metais laiką gamtoje leido ne vienas tautietis. E. Dapkienės teigimu, fasuoti šviežios mėsos ir kiti pusgaminiai jau keletą metų iš eilės yra populiaresni už sveriamus, o paskutiniaisiais metais fasuotų šviežios mėsos pusgaminių, lyginant su 2019 metais, nupirkta daugiau kaip 60 proc.

„Fasuoti mėsos gaminiai yra itin mėgstami pirkėjų, kurie ne visada įsigytus produktus suvartoja tą pačią ar kitą dieną. Todėl specialiai įpakuota mėsa, paukštiena, šašlykai ir kiti jos gaminiai tokiu atveju turi didelį pranašumą – dujinė pakuotė leidžia ilgiau išlaikyti šviežumą ir užtikrina ilgesnį tinkamumo vartoti terminą“, – pirkėjų pasirinkimą atskleidžia „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Tarp populiariausių prekių – kraujinės ir kepeninės dešrelės

Tarp vienų perkamiausių prekių praėjusiais metais taip pat buvo ir kraujinės bei kepeninės dešrelės. Pernai jų pardavimai, lyginant su 2019-aisiais, išaugo 56 proc. Didelis šios prekės populiarumas rodo, kad kraujinių patiekalų poreikis Lietuvoje nemažėja, tautiečiai noriai atsigręžia į tradicijas ir iš naujo atranda išsiilgtus bei šiek tiek primirštus skonius.

„Dažniausiai parduotuvėje pirkėjai domisi tik geriausiais mėsos gabalėliais, o subproduktai, tokie kaip kepenys nesulaukia tiek dėmesio. Be to, galimas daiktas dalis pirkėjų šių produktų ir nebemoka tinkamai paruošti. Juk subproduktai reikalauja daugiau žinių, nes dažniausiai reikia „įveikti“ ir jų tekstūrą bei specifinį skonį. Vis dėlto, tokių gaminių kaip kraujinės ar kepeninės dešrelės paruošimas nereikalauja ypatingai daug laiko ir pastangų, o juos paruošti galima ir visai nesudėtingais būdais, kaip antai kepant kepsninėje“, – pasakoja E. Dapkienė.

Kepsninė žiemą – puiki savaitgalio pramoga

Prekybos tinklo atstovės teigimu, grilio kultūra Lietuvoje sparčiai plinta, o jos entuziastai kepsnines naudoja ištisus metus. Jei anksčiau grilinimas lietuviams buvo siejamas išskirtinai tik su šašlyko iškepimu, tai pastaraisiais metais skonių įvairovė kur kas išsiplėtė. Tam susidarė ir palankios sąlygos, kadangi atsirado dar daugiau naujų grilinimo produktų, kokybiškos ir tinkamai išpjautomos mėsos bei tinkamų prieskonių ir padažų.

„Vis daugiau lietuvių kepsninę mėgsta užsikurti ir žiemą. Tiesa, žiemos sezonas turi savą specifiką – šiuo metų laiku vyrauja šiek tiek kitokie patiekalai nei vasarą. Matome, kad per praėjusius metus žiemą buvo nupirkta daugiau paukštienos, kraujinių, kepeninių, šviežios mėsos ir karštai rūkytų dešrelių. Neskaitant vasaros sezono, jų pardavimai žiemą, lyginant su kitais sezonais, visuomet šokteli apie 10 procentų. Na, o mėsos kepimas gamtoje jau seniai yra tapęs tam tikra lietuvių pramoga. Nors tautiečiai neretai renkasi įvairius kepsnius ar šašlykus, tačiau dešrelės šaltuoju sezonu lieka vienu pagrindinių pasirinkimu“, – kalba prekybos tinklo atstovė.

Savo ruožtu „Maximos“ gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė kviečia išmėginti naujus skonius bei paįvairinti karantino kasdienybę dalindamasi mėsos, tinkamos grilinimui, receptu.

Grilyje kepta jautiena pagardinta česnakiniu sviestu 

2 porcijoms Jums reikės: 300 g jautienos, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio pipirų, pusės šaukštelio česnako miltelių, pusės šaukštelio svogūno miltelių, 1 šaukštelio paprikos miltelių, 4 šaukštų ištirpinto sviesto. Sviestui Jums reikės: 4 šaukštų sviesto, 1 šaukšto smulkintų petražolių, 1 susmulkintos skiltelės česnako, žiupsnelio druskos, žiupsnelio pipirų.

Gaminimas: pirmiausia, paruoškite sviestą. Į indelį sudėkite jį, petražoles, česnaką, šiek tiek druskos ir pipirų. Viską sumaišykite ir įvyniokite į plastikinį maišelį. Jį padarykite cilindro formos. Toliau ruoškite kepsnius. Sumaišykite druską, pipirus, česnako, svogūno ir paprikos miltelius. Įkaitinkite grilių, paruoškite mėsą. Ji turi būti kambario temperatūros. Mėsą pašlakstykite tirpintu sviestu, kiekvienam gabalėliui po šaukštą. Mėsos gabalėlius pabarstykite prieskonių mišiniu. Apverskite mėsą ir pakartokite tą patį. Kepkite griliuje po 3 minutes kiekvieną pusę. Vėliau apverskite ir pakepkite dar kelias minutes, iki kol gražiai apskrus. Mėsai iškepus, galima patiekti su virtomis bulvėmis ir mėsai pagaminto sviesto riekele.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder