Lietuva sveikina ES ir JK dėl pasiekto Brexit susitarimo

Lietuva sveikina ES ir JK dėl pasiekto Brexit susitarimo

Prieš pat didžiąsias metų šventes, gruodžio 24-ąją, Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinė Karalystė (JK) susitarė dėl ateities santykius reguliuosiančio partnerystės susitarimo.

„ES ir JK partnerystės susitarimas suteikia ilgai laukto aiškumo visiems, kurių kasdienis gyvenimas susijęs su JK – tiek verslo bendruomenei, tiek visiems Lietuvos piliečiams, ketinantiems vykti į JK. Lietuvai ypač svarbu, kad ilgamečiai artimi santykiai su JK bus ir toliau puoselėjami“, – teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Užsienio reikalų ministerija primena, kad beveik 10 mėnesių trukusiose įtemptose derybose ES ir JK derėjosi dėl bendradarbiavimo sąlygų 11-oje sričių: prekybos prekėmis ir paslaugomis, sąžiningų konkurencinių sąlygų, transporto, energetikos, žvejybos, mobilumo ir socialinės apsaugos klausimų koordinavimo, teisėsaugos bendradarbiavimo, tematinio bendradarbiavimo, JK dalyvavimo ES programose ir kitų horizontalių klausimų bei susitarimo valdymo.

Derybose ES derybininkas Michelis Barnier ir komanda vadovavosi valstybių narių mandatu, atitinkančiu svarbiausius šalių interesus. Ketvirtadienį užbaigtas susitarimas gerai atspindi šį mandatą.

Pasiektame susitarime atspindėti ir Lietuvai svarbūs aspektai, pažymima URM pranešime. Lietuva nuosekliai palaikė tikslą siekti plataus, visaapimančio susitarimo su JK ir pabrėžė glaudaus bendradarbiavimo svarbą transporto, piliečių mobilumo bei socialinės apsaugos klausimų koordinavimo srityse. Šios nuostatos įtrauktos į ketvirtadienį pasiektą susitarimą.

Artimiausiu metu ES ir JK numatomi teisiniai procesai dėl susitarimo laikino taikymo sąlygų įsigaliojimo nuo pirmos ateinančių metų dienos. Tai užtikrins, kad glaudus bendradarbiavimas tarp ES ir JK nenutrūktų nė vienai dienai, taip išvengiant sudėtingos situacijos, kuomet ES ir JK santykių nereguliuotų joks susitarimas.

Visgi susitarimas nėra narystė ES, tad pokyčių bus, pažymi Užsienio reikalų ministerija. Verslo atstovai su laukiančiais pokyčiais gali susipažinti viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ interneto puslapyje. Piliečiai, ketinantys išvykti dirbti ar studijuoti į JK, su JK imigracijos politikos pokyčiais gali susipažinti JK vidaus reikalų ministerijos interneto puslapyje.

Lietuvos piliečiai, jau esantys JK bei įgiję vieną iš dviejų JK ES piliečiams bei jų šeimos nariams suteikiamų gyventojo statusų (nuolatinį, angl. settled, arba nenuolatinį, angl. pre-settled), jokių pokyčių nepajus.

Užsienio reikalų ministerija atkreipia dėmesį iki 2021 m. sausio 1 d. į JK atvykusių ir šioje šalyje pasilikti ketinančių Lietuvos piliečių dėmesį į galimybę registruotis ES piliečiams JK skirtoje nuolatinio gyventojo statuso suteikimo (angl. EU Settlement scheme) sistemoje.

ELTA (ELTA)

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder