Z.Vaišvilos persekiojimui pasitelktos net intymios šeimos nuotraukos

Z.Vaišvilos persekiojimui pasitelktos net intymios šeimos nuotraukos

Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataro Zigmo Vaišvilos nestebina, kad jo atžvilgiu užvesta baudžiamoji byla dėl aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo, nes, jo paties teigimu, tai yra politinis susidorojimas už aktyvią ir valdžios klanui neparankią visuomeninę veiklą.

Tačiau dalį bylos elektroninių failų gavęs Z.Vaišvila nustėro, kad joje - net apsinuoginusių jo žmonos ir dviejų dukterų nuotraukos, kurias, pasak signataro, teisėsaugininkai galėjo gauti tik neteisėtu būdu.

Politinis susidorojimas

Skandalingą informaciją penktadienį specialiai surengtoje spaudos konferencijoje Z.Vaišvila pristatė su savo kolega kitu signataru Audriumi Butkevičiumi. Ją pradėjęs A.Butkevičius konstatavo, kad Z.Vaišvilos byla dar kartą įrodė, jog Lietuvos teisėsauga veikia klaniniu principu - gina savus ir traiško klanui nepriklausančius.

Jis sako pats tai patyręs savo kailiu, kai paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje būdamas Seimo nariu bandė ardyti partijų kėslus privatizuoti „Mažeikių naftą" ir, galų gale, buvo pasodintas į kalėjimą už kyšininkavimą. Nors, paties A.Butkevičiaus teigimu, jis buvo nuteistas pažeidžiant Baudžiamojo proceso kodeksą, Baudžiamąjį kodeksą ir įstatymus, ką vėliau patvirtino Europos Žmogaus Teisių Teismas.

„Todėl jaučiu pareigą ginti kitą žmogų. Z.Vaišvilos byloje yra daugybė dokumentų, kurie esą yra jo kaltę įrodantys. Tačiau ten yra ir su manimi, ir su signatarų klubo veikla susiję dokumentai, ir visiškai privatūs Z.Vaišvilos šeimos dokumentai bei nuotraukos. Reikia parodyti, kaip nebaudžiamai veikia teisėsaugos tarnybos. Tylėti nebegaliu", - sakė A.Butkevičius.

Z.Vaišvilai iškelta byla dėl aplaidžiai tvarkytos UAB „FF Lizingas" buhalterinės apskaitos, nors jis pats įsitikinęs, kad yra kaltinamas visiškai be pagrindo. Beje, teisėsauga jį smaugia jau nuo 2002-ųjų, dabartinėje byloje yra dokumentų ir iš to laikotarpio, su byla visiškai nesusijusių. Pasak A.Butkevičiaus, taip norima įteigti, kad Z.Vaišvila nuolat turi problemų su teismais.

„UAB „FF Lizingas" 2013 m. buvo iškelta bankroto byla, nors įmonės nemokumo nebuvo nustatyta. Tokia ir 2018 m. pasakyta Lietuvos apeliacinio teismo nuomonė, bet bankroto byla vis dar nebaigta", - akcentavo Z.Vaišvila.

Jis iš tyrimą vykdančios tyrėjos Janinos Grinevič gavo dalį padarytų ikiteisminio tyrimo medžiagos elektroninių dokumentų kopijų. Jų yra net 274 415 failų, tačiau beveik absoliučiai visi dokumentai visiškai nesusiję su šio ikiteisminio tyrimo objektu - UAB „FF Lizingas" buhalterine apskaita. 

Iš kur gavo?

„Jie susiję su kitais fiziniais asmenimis, kitomis įmonėmis, visuomeninėmis organizacijomis, mano visuomenine ir politine veikla, mano ir mano šeimos narių privačiu gyvenimu, visi jie surinkti ir panaudoti neteisėtai ir be šių asmenų sutikimo. Surinkti ir šiai bylai pateikti neteisėtais kriminalinės žvalgybos ar kitais metodais. Man nepateikti procesiniai sprendimai, kurių pagrindu ši informacija surinkta", - kalbėjo Z.Vaišvila.

Tačiau jį labiausiai šokiravo tai, kas galėjo būti neteisėtai kriminalinės žvalgybos ar kitais būdais gauta informacija iš jo ir jo šeimos narių, artimų žmonių, pažįstamų, draugų.

„Tai - mano, mano žmonos Reginos Vaišvilienės, dukrų nuotraukos iš pajūrio, jų draugų bei draugių nuotraukos, dukros Jūratės dienoraštis, mano ir žmonos Reginos mamų, artimųjų, mano sesers Editos šeimos nuotraukos, draugų iš Čekijos ir Vokietijos nuotraukos, R.Vaišvilienės darbovietės Lietuvos medicinos bibliotekos renginių nuotraukos, tėvukui neurochirurgui Z.Vaišvilai atminti išleistos knygos pristatymo Šiaulių miesto savivaldybėje nuotraukos, šeimos draugų šventės, jų bute, nuotraukos", - baisėjosi Z.Vaišvila.

Anot jo, jei UAB „FF Lizingas" dokumentai galėjo būti gauti iš šios įmonės kompiuterių, tai kitų įmonių, organizacijų, internetiniai failai ir Vaišvilų ir kitų šeimų narių asmeninės nuotraukos galėjo būti surinktos tik iš šių asmenų kompiuterių ar kompiuterinių laikmenų kriminalinės žvalgybos būdu.

„Jų laikotarpis - gerokai ankstesnis, nei šioje baudžiamojoje byloje tiriamas laikotarpis (2007-12-01 - 2013-11-13). Tačiau šioje baudžiamojoje byloje tiriamos galimai nusikalstamos veikos yra lengvos, o esant lengvam nusikaltimui negalima taikyti kriminalinės žvalgybos medotų. Vadinasi, kompiuterio medžiaga paimta neteisėtai. Net jei būtų paimta teisėtai, su byla nesusijusi intymi asmeninė informacija privalėjo būti iškart sunaikinta.

Nėra smagu gyventi, kai tave ir nuogą, ir apsirengusį persekioja įstaigos ar, velniai žino, kas. Užtenka turėti teisėtai ar neteisėtai prieigą prie intereneto ryšio, prie kurio tu prisijungi, ir tokiu būdu gali būti nukopijuotas tavo kompiuterio turinys, laikmenos, kurias prie jo prijungi. Tačiau matant, kokia yra vadinamoji teisėsauga Lietuvoje, jau niekas nebestebina", - sakė Z.Vaišvila. 

Įvardino tiesiai

„Kodėl toks pasiutęs aktyvumas Z.Vaišvilos klausimu? Kodėl neteisėtai yra naudojamos kriminalinės žvalgybos pajėgos?

Todėl, kad Z.Vaišvila turi oponentą, savo giminės pagalba įsišaknijusį teisinėje sistemoje.

Kitas dalykas - Z.Vaišvila yra labai nepatogus asmuo, užimantis nedviprasmišką opozicinę nuostatą valdžios struktūrų vykdomų procesų atžvilgiu. Todėl jis pesekiojamas 17 metų, kad negalėtų vykdyti savo visuomeninės veiklos", - paaiškino A.Butkevičius.

„Vyksta karas su žmogumi, kuris turi labai plačius ryšius šiandieninėje teisinėje sistemoje. Tų ryšių rezultatas - 17 metų vykstantis teisminis procesas. Z.Vaišvila labai delikačiai kalba, o aš tiesiai sakau: už šito reikalo stovi galinga giminėlė, susijusi su eile Lietuvoje veikiančių politikų.

Aš nekalbėsiu, ar tai dėdulės, ar Raudonosios Dalytės, ar dar kažkokie veikėjai, nuo kurių taip „kvepia" KGB, kad sunku išsėdėti arti jų ilgesnį laiką", - reziumavo A.Butkevičius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder