77 metai atgal: pirmasis karinis laivas „Prezidentas Smetona“

77 metai atgal: pirmasis karinis laivas „Prezidentas Smetona“

Š.m., rugpjūčio 1 d. sukanka 77 metai, nuo 1935 metų rugpjūčio 1 d., kai tuometinio Lietuvos kariuomenės vado generolo Stasio Raštikio įsakymu buvo įsteigtas Lietuvos karinis laivynas kaip savarankiška ginkluotųjų pajėgų rūšis su pirmuoju laivu „Prezidentas Smetona“.

Tai buvo Lietuvos karinio laivyno pradžia, deja, dėl susiklosčiusių aplinkybių, nežiūrint rimtų ateities planų, taip ir likusi tik pradžia. Lietuvą okupavus Sovietų Sąjungai iki pat Nepriklausomybės atgavimo 1990 m. nė kalbos apie Lietuvos karinį laivyną ir būti negalėjo.

Pirmieji pasiūlymai dėl karinio laivyno atkūrimo Krašto apsaugos departamento vadovybei buvo pateikti 1990 m. vasara. Buvo pradėti telkti karo jūrininkai, prasidėjo diskusijos, planų rengimas, buvo suformuota Ekspertų taryba Lietuvos karo laivynui atkurti. Darbas vyko gana sparčiai ir 1992 m. liepos 4 d. dabartinės Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos buvo atkurtos. Šiais metais jau atkurtos Karinės jūrų pajėgos mini 20-metų sukaktį.

Lietuvos Kariuomenės Karinių jūrų pajėgų užduotys yra Lietuvos Respublikos teritorinės jūros ir išimtinės ekonominės zonos kontrolė, apsauga ir gynyba, povandeninės ir viršvandeninės aplinkos stebėjimas ir kontrolė, išminavimo operacijos, paramos teikimas institucijoms vykdančioms antiteroristines operacijos jūroje, laivybos apsauga ir kontrolė, paieškos ir gelbėjimo operacijų, taršos likvidavimo darbų jūros rajone organizavimas, koordinavimas ir vadovavimas.

Šiuo metu Lietuvos Kariuomenės Karinės jūrų pajėgas sudaro arti 600 karių ir darbuotojų, tarnaujančių ir dirbančių šiuose padaliniuose – Karinių jūrų pajėgų štabe, Karo laivų flotilėje, Mokymo centre, Logistikos tarnyboje, Povandeninių veiksmų komandoje, Jūros ir pakrančių stebėjimo tarnyboje, bei Jūrų gelbėjimo koordinavimo centre. Padaliniai išdėstyti Klaipėdoje, Palangoje ir Nidoje.

Didžiausias Karinių jūrų pajėgų padalinys yra Karo laivų flotilė, kurios sudėtyje yra 9 kariniai laivai, paieškos ir gelbėjimo laivas, bei trys uosto kateriai.

Tarpukaryje sukurtos Karinių jūrų pajėgų tradicijos sėkmingai puoselėjamos ir šiandien.

Karinės jūrų pajėgos didžiuojasi pajėgiais karo laivais ir modernia technika, profesionaliais užsienio mokyklose bei įvairiuose tarptautiniuose kariniuose mokymuose patirties įgijusiais karo jūrininkais.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder