Andrius Kubilius: net nepradėjau diskusijos aplinkos ministro keitimo klausimu

Andrius Kubilius: net nepradėjau diskusijos aplinkos ministro keitimo klausimu

Premjeras Andrius Kubilius mato pažangą sprendžiant aplinkos klausimus ir teigia apie galimą aplinkos ministro Gedimino Kazlausko keitimą diskutuoti net nepradėjęs. Šis ministras yra sulaukęs kritikos iš prezidentės Dalios Grybauskaitės, kuri jį yra pavadinusi neveikliu.

"Aš net nepradėjau diskusijos tuo (aplinkos ministro keitimo - ELTA) klausimu. Kadangi, kaip žinote, ateina savivaldos rinkimai, tai aš būdamas jau dvidešimt metų politikoje galiu garantuoti, kad interpeliacijas opozicija organizuos. Kam jas organizuos, tai aš nesiimu spėti, bet tai natūralus dalykas", - sakė A. Kubilius po Vyriausybės posėdžio trečiadienį.

Vyriausybės vadovas mato pažangą tose srityse, kuriose, pasak prezidentės, yra stagnacija.

Atliekų tvarkymo srityje, pasak A. Kubiliaus, yra realizuojami veiksmai, kurie buvo seniai suplanuoti. Premjeras pažymėjo, kad, kaip ir sutarta, atliekų tvarkymo centrai iki rugsėjo 15 dienos pateikė paraiškas atliekų tvarkymo projektams, kurie būtų finansuojami Europos Sąjungos pinigais. Bendra suma, kuri yra skiriama šių projektų realizavimui, - apie 450 mln. litų.

"Tie projektai, kiek aš esu informuotas, yra pateikti Aplinkos ministerijai, toliau eina visos europinės procedūros. Tai šiuo atžvilgiu tas atsilikimas, kurį matėme iki šiol ir kuris susijęs ir su regioniniu atliekų centru ir su savivaldybių veikla, jis yra įveikiamas", - aiškino A. Kubilius.

Premjeras tiki, kad tie projektai yra parengti kokybiškai ir galės būti realizuoti, ir atliekų rūšiavimo ir tvarkymo grandinė pradės veikti.

Aplinkos viceministras Arūnas Zabulėnas patikino, kad projektai pateikti laiku. "Buvo numatyta pateikti šiandienai, šiandienai ir paraiškos pateiktos. Dabar jos toliau bus vertinamos, ir priimami konkretūs sprendimai", - teigė A. Zabulėnas.

Prezidentė yra pareiškusi, kad gali vėluoti Sąvartynų direktyvos reikalavimų dėl atliekų tvarkymo, skaidžiųjų atliekų surinkimo ir tos srities infrastruktūros sukūrimo įgyvendinimas, o tai Lietuvai gresia baudomis.

"Aš manau, kad viskas bus gerai. Aš matau, kaip pasiruošę yra atliekų tvarkymo centrai, nes yra atsakingai pateiktos paraiškos, tai yra daug geriau, nei neatsakingai paprašyti pinigų ir po to būtų problemų juos įgyvendinant", - kalbėjo A. Zabulėnas.

Pasak premjero, kad sistema įsivažiuotų, dar reikia spręsti atliekų deginimo klausimus.

"Lieka nemažai diskusijų ir dėl surūšiuotų atliekų deginimo gaminant šilumą ir elektrą, kur, kaip žinote, kai kurie projektai, pavyzdžiui, Klaipėdoje jau yra pradėti realizuoti. Vilniuje vyksta karštos diskusijos, kurias vienaip ar kitaip reikia racionaliai užbaigti, nes kitu atveju atliekų tvarkymo sistema neįgaus grandinės", - sakė A. Kubilius.

Vyriausybės vadovas teigė gavęs informacijos iš Aplinkos ministerijos ir apie tai, kad yra pateikti reikalingi įstatymų projektai tam, kad mūsų atliekų tvarkymo juridinė bazė būtų suderinta su ES reikalavimais.

Pasak premjero, yra išgirsti prezidentės raginimai realizuoti Vyriausybės programos nuostatas ir Valstybės kontrolės pastabas dėl miškų valdymo pertvarkos.

"Ministerija kai kuriuos pasiūlymus pateikė, galime matyti ir Generalinės miškų urėdijos pakeitimus, jie viešai pateikti. Diskusija bendrai dėl valstybės turto efektyvesnio valdymo, diskusija dėl "Visuomio" duoda savo rezultatus", - sakė A. Kubilius.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder