Andrius Kubilius ragina nesustoti kovoti su alkoholizmu Lietuvoje

Andrius Kubilius ragina nesustoti kovoti su alkoholizmu Lietuvoje

Premjeras Andrius Kubilius teigiamai vertina tai, kad prezidentė grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, leidžiančias pailginti prekybos alkoholiu laiką iki 24 val., ir Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma sumažinti akcizo mokestį alkoholiniams gėrimams.

"Seniai sakiau, ne vieną kartą kartojau, kad kovoti su alkoholizmu Lietuvoje dar turėtume nesustoti. Seime jau kai kam atrodė, kad galima tas problemas ir bėdas, kurias matėme prieš trejetą metų, kai girti policininkai traiškė vaikus keliuose, užmiršti", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė A. Kubilius.

Pasak ministro pirmininko, pagal statistikos duomenis, Lietuvoje alkoholizmo problemos, nors ir mažėja, bet išlieka didesnės už Europos Sąjungos, kaimyninės Latvijos ar Estijos.

"Todėl prezidentės poziciją aš labai teigiamai vertinu", - pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Pasiteiravus, ar nemano, jog parlamentarai priešinsis šalies vadovės veto, A. Kubilius atsakė, kad Seimas tai - ne vien pastatas su iškaba, o jame esančios frakcijos, Seimo nariai priims tinkamą sprendimą.

"Tai sakyti, kad Seimas priešinsis - nieko nereiškia. Priešinsis tie, kurie norėtų, kad alkoholio Lietuvoje būtų išgeriama daugiau", - prognozavo premjeras.

Prezidentės teigimu, sumažinti akcizai alkoholiui dar labiau padidintų biudžeto deficitą - valstybė netektų 100 milijonų litų pajamų, tai reikštų, jog tokia pačia suma būtų paremta alkoholio pramonė.

Pasak šalies vadovės, akcizo alkoholiui mažinimas ir prekiavimo alkoholiu laiko pailginimas padarys alkoholį daug prieinamesnį, ypač jaunimui.

Seimas gruodžio 7 d. buvo sumažinęs akcizą alkoholiui, kuris būtų buvęs taikomas nuo kitų metų. Dabar Lietuvoje 100 litrų etilo alkoholiui taikomas 4 tūkst. 416 litų akcizas. Ir tai daugiau kaip du kartus viršija Europos Sąjungos nustatytus minimalius reikalavimus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder