Buvęs sostinės meras: Vilniui pagaliau ateina šviesios dienos ir Vyriausybė privalės kompensuoti nuostolius

Buvęs sostinės meras: Vilniui pagaliau ateina šviesios dienos ir Vyriausybė privalės kompensuoti nuostolius

Konstituciniam Teismui paskelbus, kad Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatyme įtvirtinta galimybė riboti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies pervedimą į savivaldybių biudžetus, ir šio įstatymo priedėlis, pagal kurį Vilniaus miesto savivaldybei pervedama 40 proc. GPM, prieštarauja Konstitucijai, buvęs sostinės meras Artūras Zuokas sako, kad tai - Lietuvos savivaldos laimėjimas.

A.Zuoko nuomone, KT sprendimas sukuria Vyriausybei pareigą peržiūrėti ir didinti GPM, kuris skiriamas Vilniaus miesto savivaldybei. Kartu Vilniaus miesto savivaldybė galės, jei nesusitars su Vyriausybe gražiuoju, toliau reikalauti 2008-2012 metais patirtų nuostolių kompensavimo, kas sudaro 936 mln. Lt .

"Tai ne tik Vilniaus ir vilniečių pergalė, tai pirmiausia Lietuvos savivaldos laimėjimas. Tikiuosi, kad po šio Konstitucinio Teismo sprendimo Lietuvoje baigsis politiniais principais formuojamų biudžetų laikotarpis, o savivalda įgaus realų finansinį savarankiškumą. Vilniui pagaliau ateina šviesios dienos ir Vyriausybė privalės kompensuoti Vilniaus nuostolius arba ženkliai padidinti miesto biudžetą', - sakė A.Zuokas.

2012 m. į Konstitucinį Teismą kreipėsi Seimo narių grupė ir Vilniaus apygardos administracinis teismas, kuris nagrinėjo administracinę bylą, pagal tuomet sostinei vadovavusio mero Artūro Zuoko ir jo vadovaujamos miesto tarybos skundą Lietuvos valstybei dėl įpareigojimo Vyriausybei atlikti veiksmus bei 936 mln. litų žalos Vilniaus miestui atlyginimo. Vilniaus miesto taryba prašė teismo įpareigoti Vyriausybę pateikti Seimui Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymo pakeitimo projektą, kuriame Vilniaus miesto savivaldybei tenkanti gyventojų pajamų mokesčio dalis būtų padidinta ne mažiau kaip iki 60 proc., kartu su Lietuvos Respublikos 2013 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder