D. Pavalkis: kiek lengvinti egzaminus tautinių mažumų moksleiviams, spręs koalicijos politinė taryba

D. Pavalkis: kiek lengvinti egzaminus tautinių mažumų moksleiviams, spręs koalicijos politinė taryba

Ar tautinių mažumų moksleiviams lietuvių kalbos ir literatūros baigiamieji egzaminai bus lengvinami dar labiau, pirmadienį spręs valdančiosios koalicijos politinė taryba, sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Ministras teigė, kad pirmadienį taryba rinksis iš trijų variantų, tačiau, kokie jie, atsisakė detalizuoti.

D. Pavalkis pabrėžė, kad lengvesnis egzaminas tautinių mažumų moksleiviams numatytas dar ankstesnės konservatorių ir liberalų Vyriausybės nutarimu.

"Egzaminas yra palengvintas. Tik klausimas - kiek, kaip ilgai ir panašiai. Mes turime pereinamąjį laikotarpį, numatytą įstatymo. Tai čia yra klausimas, ar mes dar daugiau lengvinsime tą situaciją tautinių mažumų mokykloms, ar mes nelengvinsime. Apie tai bus diskutuojama šiandien", - sakė švietimo ir mokslo ministras.

Savo asmeninės pozicijos dėl egzaminų lengvinimo D. Pavalkis neišsakė.

"Mes turime vertinti įvairius aspektus. Turime situaciją, kad tautinių mažumų mokiniai pagal dabar egzistuojančią programą mokosi dvejus metus. Jie mokosi ne nuo ketvirtos, ne nuo antros klasės, ir ta kalba jiems nėra gimtoji. Tai sukuria tam tikrą pagrindą diskutuoti apie šitą problemą. Kiek mes nusileisime, negaliu sakyti, tai yra koalicijos politinės tarybos sprendimas", - sakė ministras.

Lenkiškų mokyklų moksleiviams lietuvių kalbos egzaminas bus vertinamas kitaip, bet egzaminų užduočių suvienodinimas lietuvių ir tautinių mažumų mokyklų abiturientams atidėtas nebus, penktadienį sakė Premjeras Algirdas Butkevičius.

Pasak Premjero, ketvirtadienį susitikime su Šalčininkų mokytojais ir moksleiviais šie patys jo prašė, kad naujosios tvarkos taikymas nebūtų atidėtas.

"Ir jaunimas, ir mokytojai susirinkę to paties prašė - kad būtų taikoma išskirtinė tvarka egzaminuojant. Jie nori laikyti egzaminą, bet jiems egzamino vertinimas bus kitoks, negu tiems, kurie mokosi lietuviškose mokyklose", - sakė Premjeras.

ELTA primena, kad 2011 m. ankstesnės kadencijos Seimas priėmė Švietimo įstatymo pataisas, numatančias daugiau pamokų lietuvių kalba tautinių mažumų mokyklose, taip pat lietuvių kalbos egzamino užduočių suvienodinimą nuo 2013 m.

Pataisos sulaukė didelio lenkų bendruomenės Lietuvoje nepasitenkinimo, buvo organizuojami protestai. Nepasitenkinimą pataisomis buvo išreiškusi ir Lenkijos užsienio reikalų ministerija.

Vyriausybė pabrėžė, kad reikia rūpintis, jog mokyklą baigę lenkai gerai mokėtų valstybinę kalbą ir kad panašus švietimo modelis galioja ir kitose ES valstybėse, tarp jų ir pačioje Lenkijoje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder