Grįžusių kariūnų prašymai nutraukti mokslus kol kas nepatenkinti

Grįžusių kariūnų prašymai nutraukti mokslus kol kas nepatenkinti

Savaitgalį atsiradę du kariūnai, kurie buvo savavališkai pasišalinę iš Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos, pateikė prašymus iš jos išstoti. Kol nebaigtas tarnybinis tyrimas, prašymai patenkinti nebus, žurnalistams pranešė akademijos vadovas pulkininkas Gintaras Bagdonas.

Pasak G. Bagdono, tarnybinis tyrimas turėtų būti baigtas artimiausiomis dienomis, o jo medžiaga perduota Karo policijai, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą.

Abu kariūnai kol kas yra akademijoje, apgyvendinti atskirai nuo kitų jos studentų. Bendrauti su žurnalistais jie atsisako.

Kariūnams - aviacijos specialybę studijuojantiems ketvirtakursiui Dariui Šaduikiui ir penktakursiui Antanui Gasparavičiui akademijoje suteikta psichologo pagalba. Jų psichologinės sveikatos būklė bus detaliau įvertinta Karo medicinos tarnybos ekspertų.

"Jiems buvo sunku. Mano žmogišku vertinimu, jie tikrai negali būti kariais, jie ne tą profesiją pasirinko", - taip kariūnų pasišalinimo priežastis komentavo G. Bagdonas.

Akademijos vadovas negalėjo pasakyti, kokia bausmė gresia kariūnams. Pasak jo, į šį klausimą atsakys ikiteisminis tyrimas. Pulkininko žiniomis, Lietuvoje iki šiol už dezertyravimą laisvės atėmimo bausme joks kariūnas nuteistas nebuvo.

Jei kariūnai paliks Karo akademiją, o sunku įsivaizduoti, kad jie susiklosčius tokiai situacijas galėtų tęsti studijas, jie turės atsiskaityti su valstybe už jų mokymui išleistas lėšas, teigė G. Bagdonas. Studijų kaina, pasak jo, yra apie 170 tūkst. litų.

"Derėtis negaliu, esu valstybės tarnas. Kaina tokia, kokia paskaičiuota, suma tokia, kokia yra", - sakė Karo akademijos viršininkas.

Pasak akademijos vadovo, kariūnai neatsakė į klausimus, kas konkrečiai juos akademijoje skriaudė ir kokiu būdu. Jis stebėjosi, kodėl kariūnai pabėgo į Italiją, užuot iš karto parašę prašymą leisti palikti akademiją. Tokiu atveju jiems grėstų tik civilinė atsakomybė ir jiems būtų gerokai mažiau problemų.

G. Bagdonas teigė, kad ši istorija parodė, jog speciali atranka, kurios į aviacijos specialybę stojantys kariūnai anksčiau neturėjo pereiti, tikrai yra reikalinga. Pabėgę kariūnai, pulkininko nuomone, nebuvo prisitaikę gyventi disciplinuotai. Jis apgailestavo, kad jie laukė taip ilgai ir pasirinko tokį būdą palikti akademiją.

Pirmadienį pranešta, kad padėtį Karo akademijoje vertins krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės sudaryta darbo grupė. Jai vadovaus Krašto apsaugos ministerijos pajėgumų ir ginkluotės generalinis direktorius brigados generolas Almantas Leika. Joje bus kariškių, civilių ir Karo akademijos kariūnų atstovų. Darbo grupės veikloje dalyvauti pakviestas ir kunigas Ričardas Doveika.

R. Juknevičienės teigimu, publikacijos spaudoje apie atmosferą akademijoje padarė šiai mokyklai didelę žalą, todėl būtina išsiaiškinti, ar egzistuoja sisteminės problemos.

D. Šaduikis ir A. Gasparavičius į akademiją negrįžo po savaitgalio. Visuomenėje po jų dingimo kilo diskusijos dėl akademijoje galimai pasitaikančių nestatutinių santykių.

Karo policija ir Policijos departamentas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dezertyravimo.

A. Gasparavičius į Lietuvą iš Italijos grįžo šeštadienį, D. Šaduikis - sekmadienį. Abu kariūnus apklausė Karo policija.

Baudžiamasis kodeksas už dezertyravimą numato laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmę.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder