Irena Degutienė mažėjantį gyventojų skaičių vadina nacionalinio išlikimo problema

Irena Degutienė mažėjantį gyventojų skaičių vadina nacionalinio išlikimo problema

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė mažėjantį gyventojų skaičių vadina nacionalinio išklikimo problema, kurią spręsti siūlo galvojant ne tik apie tai, kaip sustabdyti emigraciją, bet ir kaip susigrąžinti išvykusiuosius.

"Pirmiausia matydama emigracijos tendencijas galvojau, kad mūsų yra net mažiau nei trys milijonai. Jeigu yra trys milijonai oficialiai, tai dar neblogai. Visa tai vis tiek kelia nerimą. Tai jau ne vien tik ekonominė socialinė problema, o nacionalinio išlikimo mūsų valstybėje problema. Iškyla grėsmė visai mūsų tautai", - sakė I. Degutienė trečiadienį interviu "Žinių radijui".

Parlamento vadovės įsitikinimu, už šios problemos sprendimą yra atsakingi visi - ne tik valdžia, kuri yra labiausiai kaltinama, bet ir rinkėjai, kurie ją renka.

"Valdžia ne iš dangaus nukrenta į Seimą, ir po to Vyriausybė suformuojama. Todėl ir sakau, kad visi yra atsakingi: ir tie rinkėjai, kurie renka tokią valdžią, ir tie, kurie iš viso neina į rinkimus", - kalbėjo I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė pasigenda gilesnių mokslinių emigracijos priežasčių analizių. "Manau, kad ir mūsų mokslininkams, ir psichologams reikėtų daug gilesnės analizės, kodėl iš posovietinių valstybių Lietuvoje yra pati didžiausia emigracija, nors Lietuvoje pragyvenimas nėra pats prasčiausias. Mūsų gyvenimo sąlygos ir ekonomika yra labai panaši kaip ir Latvijoje, tai kodėl emigracija iš Latvijos yra mažesnė nei iš Lietuvos? Emigracija sustiprėjo, kai krizė užklupo, kai žmonės ieškojo galimybių, kaip išsiversti šitoje situacijoje, tai lyg ir būtų pateisinama. Man žymiai įdomesnis klausimas, kodėl ekonominio pakilimo metu emigracijos mastai buvo pakankamai dideli, lyginant su kitomis valstybėmis?", - klausė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė yra įsitikinusi, kad emigracijai stabdyti labiausiai reikia socialinio teisingumo svertų.

"Natūralu, kad kiekvienas nori geriau gyventi, bet šiandien turbūt didžiausia problema yra socialinis teisingumas", - sakė I. Degutienė.

Kaip ELTA jau rašė, per dešimtmetį oficialus Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo maždaug 430 tūkstančių ir mūsų, išankstiniais visuotinio surašymo duomenimis, liko 3 mln. 53,8 tūkstančio.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder