Iš Karo akademijos atleistas ir antrasis dezertyravęs kariūnas

Iš Karo akademijos atleistas ir antrasis dezertyravęs kariūnas

Iš Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos atleistas ir antrasis po Vėlinių savaitgalio į Karo akademiją negrįžęs kariūnas.

Darius Šaduikis atleistas gruodžio 23-iąją, remiantis Karinės medicininės ekspertizės komisijos išvadomis dėl netinkamumo karinei tarnybai, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

D. Šaduikiui, kaip ir anksčiau atleistam Antanui Gasparavičiui, nereikės grąžinti lėšų, išleistų jo studijoms. Lėšas privaloma grąžinti tuo atveju, jei iš Karo akademijos kariūnas yra pašalinamas arba studijas nutraukia savo noru.

Karo akademijos viršininkas pulkininkas Gintaras Bagdonas sako apgailestaujantis, kad šie kariūnai, neturėdami karininkui reikalingų savybių, pasirinko netinkamą profesiją.

"Vaikinai, visų pirma, psichologiškai nebuvo pasiruošę karo tarnybai, kuri yra tarnystė ir valstybei, ir visai visuomenei", - sakė plk. G. Bagdonas.

KAM informuoja, kad, pagal anksčiau galiojusias priėmimo į Lietuvos karo akademiją taisykles, aviacijos specialybės kariūnai į akademiją buvo priimami nepraėję įprastinės atrankos, taikomos kitiems kariūnams, - profesinio tinkamumo testų, kurių metu vertinamas stojančiųjų fizinis ir psichologinis pasirengimas. Aviacijos specialybės kariūnai buvo priimami po VGTU Antano Gustaičio aviacijos instituto specialios atrankos. Stodami į akademiją buvę aviacijos specialybės kariūnai D. Šaduikis ir A. Gasparavičius taip pat nelaikė Karo akademijos profesinio tinkamumo testų.

Šiuo metu, kaip pabrėžė Lietuvos karo akademijos viršininkas, priėmimo tvarka į akademiją jau yra pakeista - visi kandidatai, nesvarbu, kurią kryptį pasirenkantys, turi išlaikyti Lietuvos karo akademijos organizuojamus profesinio tinkamumo testus.

Dingusiais laikyti kariūnai į Lietuvą iš Italijos grįžo lapkričio 12-13 dienomis. Kariūnams buvo pareikšti įtarimai dėl dezertyravimo. Karo policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuris dar nebaigtas.

Baudžiamasis kodeksas už dezertyravimą numato laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmę.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder