Jau kitais metais Lietuvoje planuojama įsteigti Ronaldo Reigano Laisvės centrą

Jau kitais metais Lietuvoje planuojama įsteigti Ronaldo Reigano Laisvės centrą

Penktadienį Seime pasirašytas Ronaldo Reigano Laisvės centro steigimo ketinimų protokolas.

Jo pagrindu bus siekiama Lietuvoje įsteigti buvusio JAV vadovo Ronaldo Reigano Laisvės centrą, kuris turėtų skleisti JAV Prezidento idėjas Lietuvoje, vykdyti pilietinio ugdymo projektus, skatinti JAV idėjų kūrimo centrų bendradarbiavimą su Lietuvos organizacijomis.

Ketinimų protokolą pasirašė Seimo narys Mantas Adomėnas ir Ronaldo Reigano fondo JAV pirmininkas John Heubush.

Tikimasi, kad Ronaldo Reigano Laisvės centras pradės veiklą Lietuvoje jau kitais metais.

Penktadienį Seime vyko apskritojo stalo diskusija "Ronaldas Reiganas: misija įvykdyta - misija tęsiasi", skirta JAV Prezidento R. Reigano užsienio politikai aptarti.

Joje dalyvavo Ronaldo Reigano fondo JAV pirmininkas John Heubush, JAV Kongreso nariai David Dreier, Ed Whitfield, Donald Payne, Europos Parlamento narys, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis, Latvijos Saeimos Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Romualdas Ražukas, Prezidentas Valdas Adamkus ir kiti.

V. Adamkus kalbėdamas apie R. Reiganą negailėjo šiltų žodžių. "Gerbiu jį, myliu kaip žmogų ir aš manau, kad jis tikrai yra išskirtinė asmenybė. Esu dėkingas likimui, kad man teko jam dirbti. Per darbo susitikimus, per kavos gėrimo pertraukas jis domėjosi Lietuvos reikalais, esu ne kartą su juo kalbėjęs. (...) R. Reiganas pasiliko atmintyje kaip šviesi, išmintinga, šilta asmenybė",- taip žurnalistams buvusį JAV Prezidentą apibūdino kadenciją baigęs Lietuvos vadovas Valdas Adamkus.

Europos Parlamento narys prof. Vytautas Landsbergis mano, kad R. Reigano idėjos svarbios visame pasaulyje, pirmiausia demokratiniame. "Kol nedemokratijos virs demokratijomis, jeigu jų vadai leis tam įvykti, tai mes turime rūpintis, kad demokratijos nesusmuktų į neaiškias idėjines ir moralines formacijas. Tai vyksta, ir Ronaldas Reiganas yra asmenybė ir sakyčiau, gal ir simbolis, iš tam tikros jau dabar istorinės distancijos, to, ko reikia. Jeigu centras mums padės išlaikyti laisvės situacijos daugiau, tai, žinoma, mums labai reikalinga", - žurnalistams sakė V. Landsbergis.

"Nugriaukite šią sieną!" - 1987 m. prie Brandenburgo vartų iššūkį Sovietų Sąjungos vadovui Michailui Gorbačiovui metė JAV Prezidentas R. Reiganas. Politologų vertinimu, ryžtinga JAV Prezidento užsienio politika padėjo pakeisti tuometę pasaulio geopolitinę padėtį. Aktyviai kritikuodamas SSRS ir taip paremdamas už geležinės uždangos esančias Rytų ir Vidurio Europos šalis R. Reiganas įkvėpė šių šalių kovotojus už laisvę, paskatino rezistencinius judėjimus.

Minint R. Reigano gimimo 100-ąsias metines, kurios sutampa su Sovietų Sąjungos žlugimo 20-mečiu, posovietinėje erdvėje pastebimos naujos grėsmės demokratijai, todėl, diskusijos iniciatorių teigimu, JAV Prezidento idėjos aktualios ir šiandien.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder