JAV karininkas: Klaipėda - nuostabus, modernus miestas

JAV karininkas: Klaipėda - nuostabus, modernus miestas

Liepą tris savaites Lietuvos didžiojo kunigaikščio Dragūnų batalione Klaipėdoje su Lietuvos kariais treniravosi Jungtinių Amerikos Valstijų Sausumos pajėgų Europoje 173-osios oro desanto brigados 91-jo kavalerijos pulko kuopos kariai. Tarp jų – ir būrio vadas leitenantas Andrew Martinas. Jį su Lietuva sieja vienos lietuvių šeimos istorija Jungtinėse Valstijose.

Istorija, susiejusi JAV karininką su Lietuva 

Leitenantas A. Martinas pasakojo, kad apie 1988 m. jo senelis susipažino su į JAV atvykusia moterimi iš Lietuvos. Ji pasakojo, kad čia atvyko, ieškodama medicinos pagalbos savo sunkiai celebriniu paralyžiumi sergančiam sūnui. Lietuva tuomet buvo sovietų sąjungos sudėtyje ir gauti vizą  vykti į JAV buvo itin sudėtinga, tačiau motina dėl vaiko buvo pasiryžusi viskam. Galiausiai jai pavyko ir ji su seserimi ir sūnumi Nerijumi atvyko į valstijas.

Andrew močiutę ši istorija labai sujaudino ir ėmėsi veiksmų, kad padėtų lietuvių šeimai.  Ji susisiekė su Atlantos valstijos ligoninės vaikų gydytoja, kuri su kolegomis nutarė padėti ir suteikti berniukui gydymą. Vėliau jau Nerijui su mama išvykus atgal į Lietuvą Andrew šeima su draugais ir bendradarbiais toliau juos rėmė: aprūpino reikalingiausia medicinos įranga, palengvinusia vaiko kasdienybę, vaistais, nuolat pasidomėdavo, kaip Nerijui sekasi.

Andrew pasakojo, kad jo seneliai prieš 17 metų buvo atvykę į Lietuvą aplankyti Nerijaus, o sužinoję, kad anūkas vyksta į pratybas Lietuvoje, apsidžiaugė, kad galbūt ir jis turės galimybę susitikti bei pabendrauti su lietuvių šeima. „Nerijus man – lyg tolimas pusbrolis, kurio nesu matęs. Girdėjau, kad jam puikai sekasi. Būtų įdomų su juo susitikti, “ – sako Andrew.

Kariškis iš prigimties

Leitenantas A. Martinas, susiejęs savo gyvenimą su kariuomene, pratęsė šeimos tradicijas. Vienas jo senelis buvo karininkas, išminavimo instruktorius ir tarnavo Oro pajėgose Antrojo pasaulinio karo metu, kitas atliko tarnybą Aliaskoje, Korėjos karinio konflikto metu. Tai jie įkvėpė Andrew tarnauti savo šaliai, giliai įskiepydami didžiausias šeimos vertybes: pagarbą ir supratingumą.

Būti oro desantininku – garbė

Andrew, kaip ir kiekvieną jaunuolį, žavėjo nuotykiai, rizika ir pavojus, todėl jis ir pasirinko daugiau iššūkių kario profesiją. Jis jautė, kad būdamas oro desantininku galės save visapusiškai realizuoti. 173 – oje oro desanto brigadoje tarnaujantys kariai yra laikomi JAV karuomenės elitu, o ar gali būti didesnė garbė nei tarnauti tarp geriausų JAV kariuomenėje? O iš geriausiųjų visada tikimasi daugiau: daugiau ryžto, daugiau užsispyrimo, sumanumo.

Paklaustas, kuo skiriasi desantininkai ir pėstininkai, Andrew paaiškino, kad desantininkai tam tikra prasme irgi pėstininkai, tačiau jų nevaržo ribotos judėjimo galimybės. Reikiamu metu jie be problemų gali atsidurti reikiamoje vietoje nepriklausomai nuo oro sąlygų. Pavyzdžiui, gali veikti priešo užnugaryje kaip parama savo pajėgoms. Pėstininkus riboja susisiekimo galimybės, tuo tarpu desantininkai gali keliauti tiek oru, tiek žeme. JAV kariuomenėje jie vadinami oro kavalerija.

Nuoširdūs žmonės, motyvuoti ir profesionalūs kariai

Per pratybas su Lietuvos kariais, kurios vyko Klaipėdoje ir netoliese esančiame Kairių poligone, JAV leitenantas A. Martinas turėjo progų susipažinti su miestu, jo apylinkėmis. Andrew sako, kad Klaipėda – nuostabus, modernus miestas, turintis ilgą ir turtingą istoriją, o miestiečiai nuoširdūs, svetingi, bendraujantys žmonės. Andrew negaili gerų žodžių ir apie lietuvių karius. Jį sužavėjo karių pasišventimas tarnybai, motyvacija ir profesionalumas.

„Turime daug bendros vertingos patirties ir žinių, todėl tikimės, kad ateityje dažniau susitiksime su dragūnų kariais,“– sako ltn. A. Martinas.

***

Sausumos pajėgų Europoje 173-osios oro desanto brigados 91-jo kavalerijos pulko kuopos kariai Lietuvoje treniruojasi nuo šių birželio pabaigos.

JAV kariai iš 173-iosios oro desantininkų brigados Lietuvoje dislokuoti nuo šių metų balandžio pabaigos, kai NATO sąjungininkė JAV, demonstruodama savo įsipareigojimus NATO ir siekdama palaikyti sąveikumą su sąjungininkų pajėgomis, į Lietuvą atsiuntė savo karius. Tokias pačias pajėgas JAV atsiuntė ir į Lenkiją, Latviją bei Estiją. Planuojama, kad rotuodamiesi JAV kariai Lietuvoje bus iki šių metų pabaigos

Nuo dislokacijos Lietuvoje pradžios JAV kariai įsitraukė į visoje Lietuvoje vykstančias Sausumos pajėgų kovinio rengimo pratybas. Šiuo metu 173-ios oro desanto brigados kariai treniruojasi su Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono kariais.

JAV kariai dislokuoti Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder