Kai vieni gesino, kiti degė

Kai vieni gesino, kiti degė

Ar žemė jau pailsėjo?

Keturiolika Lietuvos miestų ir miestelių šeštadieno vakarą dalyvavo pasaulinėje akcijoje „Žemės valanda“, kurios metu valandai buvo išjungta elektra, siekiant parodyti susirūpinimą mūsų planeta. Akcija truko valandą.

Ką tik vėl uždegėme šviesas. Ar šios valandos žemei užteko? Nors iniciatyva atrodo gražiai, panašu, kad tai vis labiau tampa savivaldybių vadovų viešųjų ryšių triuku.

Tiesioginės transliacijos metu Vilniaus meras Artūras Zuokas palinkėjo būti sveikiems ir laimingiems, tuo tarpu socialinis tinklas “Facebook” mirga nuo ironiškų pasisakymų šia tema.

Penas diskusijoms ir ginčams

Štai rašytojas, laidų vedėjas ir žurnalistas Andrius Užkalnis rašo: “Aš įjungiau visas šviesas namie. Pleškina, net skaitliukas švilpia. Eisiu dar visureigio variklį įjungsiu, ir jo tolimąsias šviesas”. Nieko naujo? Kaip visada arogantiška ir tiek?

Kita socialinių medijų gerbėja tuoj pat atsako: “Aš tai prie žvakių būnu, o “Facebookui” žiurkėnas elektrą gamina savame ratuke sukdamasis.”

“Labai nepatinka, nes tie žmonės paskui jaučiasi kažką gero padarę, kas yra netiesa”, - savo poziciją gina Andrius Užkalnis.

Kai kurių pastatų, paminklų apšvietimas užgesintas Vilniuje, Kaune, Marijampolėje, Palangoje, Pasvalyje, Plungėje, Kazlų Rūdoje, Lazdijuose, Babtuose, Biržuose, Druskininkuose, Šiauliuose, Valų kaime Trakų rajone, Varėnoje.

Ką užgesintų Klaipėda?

Įdomu, kad Klaipėdos miesto savivaldybė  prie šios akcijos kol kas neprisijungė.

„Žemės valandos“ koordinatorės Lietuvoje Agnė Dvarionienės teigimu, pirmą kartą Lietuvoje tiek savivaldybių dalyvavo šioje pasaulinėje akcijoje.

„Kadangi užpernai dalyvavo tik Druskininkai, pernai – maždaug penkios savivaldybės, tai šiemet 14 savivaldybių iš tiesų yra daug“, – BNS sakė A. Dvarionienė.

Kyla klausimas, ar prie tokios simbolinės akcijos savivaldybė gali realiai prisidėti, ar tilto apšvietimo išjungimas gali leisti iš esmės pailsėti mūsų planetai?

„Žemės valandoje“ šiemet ketino dalyvauti 147 valstybės ir daugiau nei 5400 miestų. Juose šeštadienį 20.30 val. vietos laiku valandai išjungtos šviesos.

Tuo tarpu šios idėjos pradininkai skaičiuoja ne prisijungusias savivaldybes ir merus, o žmones, kurie realiai išreiškė savo poziciją dėl žemės išteklių besaikio naudojimo.

„Žemės valanda“ prasidėjo 2007 metais nuo vieno miesto – Sidnėjaus. Tuomet pirmą kartą 2,2 mln. žmonių išjungė šviesas, taip pasisakydami prieš klimato kaitą. Pernai akcijoje dalyvavo apie 1,8 mlrd. žmonių.

Ar vėl nesivaikome madų?

Šiemet 60 minučių užgeso Didžioji Kinijos siena, Pekino olimpinis stadionas „Paukščio lizdas“, Tokijo bokštas, Taipėjaus „Taipei 101“ dangoraižis, Nepalo „Lumbini Sacred Garden“, „Indijos vartai“, Nacionalinė biblioteka Baltarusijoje, Eifelio bokštas ir Luvras Prancūzijoje, Brandenburgo vartai Vokietijoje, Pizos bokštas ir Vatikanas Italijoje, Big Benas, Tauerio tiltas ir Bakingemo rūmai Didžiojoje Britanijoje, Kristaus Atpirkėjo statula Brazilijoje, Nepriklausomybės angelas Meksikoje, akcijų biržos NASDAQ pastatai Taims skvere, „Empire State Building“ JAV ir kiti.

Visus 938 Pasaulio paveldo sąrašui priklausančius objektus valandai išjungti šviesas paragino UNESCO generalinė direktorė Irina Bokova .

Pasaulinę iniciatyvą „Žemės valanda“ vykdo viena didžiausių gamtosaugos organizacijų pasaulyje „World Wide Fund of Nature“.

Tik viešieji ryšiai?

O štai kitas “Facebook” narys dalinasi nuotraukomis, kuriose nufotografuotas jo namas, su visomis įjungtomis šviesomis.

“Aš esu prieš beprasmes viešųjų ryšių akcijas”, - rašo jis. Ir akimirksniu sulaukia atsakymo: “Manė pasidarys matomas iš kosmoso.”

Ar iš tiesų po viešųjų ryšių akcijomis gali slypėti tik blogi dalykai?

Kalbėsimės su šios srities specialistais. Bus papildyta.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder