Karinių oro pajėgų vadas: KAM informacija mane paniekino ir pažemino

Karinių oro pajėgų vadas: KAM informacija mane paniekino ir pažemino

Į rezervą perkeliamas Karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Audronis Navickas sako, kad Krašto apsaugos ministerija paskelbė netikslią informaciją apie jo atsakomybę dėl sraigtasparnių remonto Rusijoje.

Karininkas pareikalavo ministerijos paneigti pranešimą, kuriuo pristatyta Krašto apsaugos ministerijos Laikinosios patikrinimų komisijos išvada.

Šiame pranešime skelbta, kad ministras Raimundas Karoblis nusprendė A. Navicką perkelti į laikinąjį profesinės karo tarnybos personalo rezervą, o tai reiškia, jog jis nebevykdys Karinių oro pajėgų vado pareigų.

Anot ministerijos, toks sprendimas priimtas komisijai nustačius, kad A. Navickas neužtikrino Gynybos resursų tarybos posėdyje išsakytos politinės nuostatos neremontuoti karinių sraigtasparnių Rusijoje.

A. Navickas Krašto apsaugos ministerijai adresuotame laiške teigia, kad ši informacija žemina jo garbę ir orumą, pažeidžia dalykinę reputaciją.

„Ši paskelbta tikrovės neatitinkanti informacija mane paniekino ir pažemino, kad visuomenė suabejotų, mano kaip šalies piliečio, kario, Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų vado padorumu, sąžiningumu, kartu sumenkinant mano dalykinę vyresniojo karininko, vado reputaciją“, – rašoma laiške, kurį A. Navickas atsiuntė ir žiniasklaidai.

Karininkas akcentuoja, kad krašto apsaugos ministro įsakymu pirmadienį jis grąžintas į pareigas ir nurodyta išmokėti atlyginimą už nušalinimo nuo pareigų laikotarpį.

„Jūs, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, tiesiogiai patvirtinote ir pilna apimtimi realizavote aukščiau nurodytą imperatyvią įstatymo nuostatą, kad aš (...) nepadariau drausmės pažeidimo, kad nesu įstatymų nustatyta tvarka pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos padarymo“, – teigiama rašte.

Pagal Krašto apsaugos ministerijos informaciją, A. Navickas pareigas turėtų eiti vieną dieną, nes į rezervą jis perkeliamas nuo antradienio. Pagal įstatymus, jeigu per du mėnesius jam nebus pasiūlytos jo kvalifikaciją ir laipsnį atitinkančios pareigos Lietuvos kariuomenėje, A. Navickas bus išleistas į atsargą.

Krašto apsaugos ministro patarėja Vita Ramanauskaitė BNS pirmadienį „procedūriniu sprendimu“ pavadino įsakymą dėl A. Navicko grąžinimo į pareigas: „Tai procedūriniai sprendimai, tokie yra įstatymai ir mes jų laikomės.“

Jos teigimu, Laikinosios komisijos išvados „nevienareikšmiai pasako, kad pulkininkas A. Navickas, būdamas aukščiausiuoju Karinių oro pajėgų vadu, neužtikrino politinės nuostatos, kuri buvo išsakyta Gynybos resursų taryboje.“

„Ta nuostata yra tokia, kad sraigtasparniai neturi būti remontuojami Rusijoje. Sprendimas skirti lėšas remontui buvo priimtas būtent su šia sąlyga. Tyrimo išvados taip pat pasako, kad pulkininkas galimai pažeidė drausmės statutą ir dėl to Generalinė inspekcija pradeda dar vieną tyrimą“, – BNS sakė ministro patarėja.

Sraigtasparnių „Mi-8“siuntimas remontui į Rusiją pernai buvo sustabdytas paskutinėje stadijoje, jis praėjo kelių krašto apsaugos sistemos pareigūnų filtrus. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos teigimu, sraigtasparnių remontas Rusijoje būtų kirtęsis su Europos Sąjungos (ES) sprendimais dėl sankcijų Maskvai ir Lietuvos užsienio politika.

A. Navickas nušalinimą nuo pareigų pernai gruodį apskundė teismui.

Lietuvos kariuomenė šiuo metu eksploatuoja penkis sraigtasparnius: tris AS365 „Dauphin“ ir du „Mi-8T“. Krašto apsaugos ministras gruodį pranešė, kad Lietuva svarsto galimybę įsigyti kovinių sraigtasparnių.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder