Kas tie rotariečiai: paskalos ir tikrovė (4)

Kas tie rotariečiai: paskalos ir tikrovė (4)

Tęsiame pažintį su Klaipėdos rotariečiais. Šiandien pabandysime atkapstyti ROTARY klubo "Klaipėda" susikūrimo aplinkybes jau nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje 1990-1992 metais.

Tęsinys. Pradžia liepos 14, 21, 28 d.

Šiandien praskleiskime širmą, kokiomis aplinkybėmis, kieno iniciatyva, kas ir kaip 1992 metais įsteigė ROTARY klubą "Klaipėda"..

Viskas prasidėjo nuo...

Jau minėta, kad ROTARY klubo emblema - dantratis (besisukdami įvairių pasaulio šalių klubų dantračiai perteikia ir informaciją, ir draugystės ryšius). Rotariečiai, tapdami klubo nariais, taip pat įsisega "dantratinius" ženklelius. Štai nuo tokio ženklelio, pastebėto karlskroniečio Thomo Lundahlo atlape, galima sakyti, ir prasidėjo ROTARY klubo "Klaipėda" kūrimasis.

1990-ųjų rugpjūtį į Klaipėdą buvo atvykusi delegacija iš Švedijos Karlskronos miesto. Svečiai buvo pakviesti į "Meridianą" pietauti. Tuometinis Klaipėdos meras Povilas Vasiliauskas ir jo patarėjas Artašesas Gazarianas bei vienas delegacijos svečių T. Lundahlas pietų metu išėjo parūkyti į denį.

Nuotrauka iš Artašeso Gazariano archyvo PIRMEIVIAI. ROTARY judėjimo nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje pirmeiviai Povilas Vasiliauskas ir Artašesas Gazarianas. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

 

"Tuomet mes dar rūkėme, - šelmiškai nusišypsojo pokalbininkai, - na, o berūkydami įsistebeilijom į Thomo ženklelį, pradėjome teirautis, ką jis reiškia, ką simbolizuoja. Thomas mielai pasakojo ir apie simboliką, ir apie ROTARY klubų tiek Karlskronoje, tiek visame pasaulyje veiklą. Spalio mėnesį jo ir kitų karlskroniečių rotariečių rūpesčiu mes jau gavome medžiagos apie "ROTARY International" ir pradėjome planuoti steigti klubą", - pasakojo P. Vasiliauskas.

1991 m. kovą Karlskronos rotariečiai vėl viešėjo Klaipėdoje. Jie išsamiai klaipėdiečius supažindino su ROTARY klubų taisyklėmis, struktūra, veikla. Šiame susitikime dalyvavo tuo metu veikliausi miesto žmonės, suartėję tiek Sąjūdžio, tiek profesinėje srityse: Vytautas Čepas, A. Gazarianas, Kęstutis Grigaitis, Mindaugas Karalius, P. Vasiliauskas, šviesaus atminimo Vytautas Šliogeris, tuomet vicemeru dirbęs Rimantas Ulevičius ir kiti. Tai jie ir nusprendė, kad reikia steigti panašų klubą ir Klaipėdoje. Jo tikslai būtų panašūs į ROTARY. O ateityje natūraliai įsilietų į "ROTARY International" gretas. Taip 1991 m. balandžio 16 d. Klaipėdoje užgimė klubas "R".

Mokėsi Vilnius ir Kaunas

Įdomu pastebėti tai, kad klaipėdiečiai pirmieji Lietuvoje pradėjo bruzdėti dėl ROTARY klubo steigimo. Tačiau pagal taisykles kurioje nors šalyje pirmiausiai turi būti sukurtas klubas valstybės sostinėje. Taigi, klaipėdiečiai negalėjo iššokti aukščiau bambos, kol nesusikūrė Vilniaus ROTARY klubas.

Įdomu ir tai, kad vilniečiai ir kauniečiai pradėjo važinėti į Klaipėdą informacijos, nuo ko reikia pradėti norint įsteigti klubą. Kauniečiams reikalus supaprastino tai, kad jie turėjo galimybes atkurti pirmąjį ROTARY klubą Lietuvoje, susibūrusį 1934 m. spalio 15 d. Mat tuo metu dar tebebuvo gyvas ir gyveno Kaune (būtina sąlyga atkurti klubo veiklą) Vytautas Landsbergis-Žemkalnis.

O klaipėdiečiai tokios galimybės, deja, neturėjo. Gyvų prieškario Klaipėdos ROTARY klubo narių dar buvo, tačiau jie, deja, gyveno už Atlanto. Taigi, klaipėdiečiams teko pradėti, kaip sakoma, nuo baltų lapų. Juos reikėjo užpildyti ne tik pavardėmis, bet ir veiklos turiniu.

1991 m. gegužės 18 d. oficialiai įregistruotas Klaipėdos klubas "R". Ir tai ROTARY judėjimo atkūrusioje nepriklausomybę Lietuvoje pradžia. Klubo nariai rinkdavosi antradieniais Kęstučio Žilinsko kavinėje-teatre Kurpių gatvėje. Toje pačioje patalpoje kas savaitę klubo nariai tebesirenka ir šiandien. Tik pirmadieniais. Ir jau nebe teatru besivadinančioje patalpoje, o džiazo klube "Kurpiai". Tokia mat metamorfozė.

Beje, dėl įvairių priežasčių metamorfozės vyko ir klubo narių sąrašuose. Pavyzdžiui, šiandien tarp klubo narių nebėra, galima sakyti, krikštatėvių P. Vasiliausko ir A. Gazariano. Pastarasis daug važinėja į komandiruotes užsieniuose ir nebegali reguliariai lankyti klubo susirinkimų. Dėl didelio užimtumo tiesioginiame darbe nuolat susirinkimų nebelanko ir P. Vasiliauskas. O susirinkimų lankymas - būtina ROTARY klubo nario priedermė.

Pažvelkime, koks buvo 1991-1992 m. klubo "R" narių sąrašas:

Prezidentas - A. Gazarianas, viceprezidentas - Vidmantas Žegunis, Elect prezidentas - R. Ulevičius, sekretorius - K. Grigaitis, seržantai - K. Žilinskas ir Gintaras Tomkus, nariai - Petras Kravtas, Andrejus Vaičiulis, P. Vasiliauskas, Vidmantas Žindžius, Kastytis Tuminas, Vytenis Mazurkevičius, V. Čepas, Kazys Sakalauskas, Edmundas Andrijauskas, Vaclovas Narmontas, Algimantas Kildonavičius, Aloyzas Každailis, Rimantas Cibauskas, Valdas Trinkūnas, Sigitas Šileris, Leonidas Donskis, Ovidijus Jankauskas, Vinsas Janušonis, Arūnas Acus, V. Šliogeris, M. Karalius, Kazys Vaišvila.

Kitą šeštadienį rašysime apie Klaipėdos bendruomenės reakciją: kaip klaipėdiečiai sutiko tokio klubo įsteigimą. Beje, vertinimai pirmiausiai parėjo iš Kauno. Lietuvos sąjūdžio laikraštyje "Kauno aidas" (1992 m. Nr. 31) buvo išspausdintas straipsnis "Kas valdo Klaipėdą - deputatai, Masonų ložė ar..?" Vėliau jis buvo perspausdintas ir Klaipėdos miesto laikraštyje.

Bus daugiau

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder