Kiek kainuos pabėgėliai? Niekas nežino

Kiek kainuos pabėgėliai? Niekas nežino

Į Europos Sąjungos šalis plūstant pabėgėliams visoje Europoje netyla diskusijos dėl užkrečiamųjų ligų grėsmės. Nors oficialios ES institucijos užkrečiamųjų ligų protrūkių riziką vertina kaip labai mažą, tačiau realiai niekas net neįsivaizduoja, kokių ligų atsineš pabėgėliai, kaip reikės nuo tų ligų apsisaugoti, kaip su pabėgėliais bendrauti.

Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras pranešė - Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro manymu, naujai atvykstančių į ES migrantų ir pabėgėlių populiacijoje užsikrėtimo užkrečiamosiomis ligomis grėsmė yra tokia pat, kaip ir ES gyventojams. Kai kuriais atvejais migrantai ir pabėgėliai gali būti net labiau pažeidžiami. Todėl svarbu, kad migrantams ir pabėgėliams būtų užtikrinta sveikatos priežiūra.

Užkrečiamųjų ligų protrūkių atsiradimo riziką Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras vertina kaip labai mažą, nors neatmeta jų atsiradimo galimybės. Tad svarbu, kad užkrečiamosios ligos ir jų protrūkiai tarp migrantų ir pabėgėlių būtų laiku atpažinti ir gydomi.

Nors užkrečiamųjų ligų protrūkių atsiradimo rizika yra maža, Aids centro teigimu, „Sveikatos apsaugos ministerija ir jai pavaldžios įstaigos ruošiasi, kad būtų kuo geriau užtikrinta į Lietuvą atvyksiančių pabėgėlių ir migrantų sveikatos priežiūra“.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė „Vakaro žinias“ informavo, kad ministerijoje sudaryta visų institucijų, kurioms gali tekti spręsti su pabėgėlių sveikata susijusias problemas, atstovų darbo grupė. Pati ministrė planuoja apie tai kalbėtis su šeimos gydytojais - atkreipti jų dėmesį į tas problemas, kurios gali kilti.

„Praėjusią savaitę lankiausi Vokietijoje, Tiuringijos žemėje. Politikai, su kuriais teko bendrauti, informavo, kad pabėgėliai, įtariama, atsiveža tuberkuliozę ir vadinamąsias vaikų ligas, nuo kurių pas mus žmonės privalomai skiepijami. Dar viena didelė problema - žaizdos, kurias būtina gydyti. Pavojingų infekcinių susirgimų bent jau kol kas, kaip mane informavo, nebuvo nustatyta“, - sakė ministrė.

Ji prognozuoja, kad tos pačios problemos, ko gero, atkeliaus ir į Lietuvą. Kaip jas reikės identifikuoti, diagnozuoti, pacientus gydyti, kol kas niekas nieko konkretaus pasakyti negali. Aišku tik tiek, kad reikės pinigų tiek pabėgėlių sveikatos draudimui, tiek ligų gydymui. „Nemanome, kad visi ar pusė bus sergančių, tačiau tai neišvengiama - visiems žmonėms būdinga sirgti“, - sakė R.Šalaševičiūtė.

Ministrė informavo, kad Lietuva Europos Komisijai iškėlė klausimą, kodėl į „pabėgėlio krepšelį“ įskaičiuotos lėšos tik socialinėms reikmėms, o sveikatos reikmėms - ne. Lietuvą palaikė Lenkija ir praėjusią savaitę EK pritarė, kad į pabėgėlio krepšelį būtų įskaičiuotos ir sveikatai palaikyti reikalingos lėšos. Kokia tiksliai suma - dar neaišku.

Valstybinė ligonių kasa rugsėjo mėnesį pranešė apskaičiavusi, kad norint užtikrinti sveikatos apsaugą į mūsų šalį atvyksiantiems 1105 pabėgėliams Privalomojo sveikatos draudimo fondui bus papildomai reikalinga apie 1 mln. eurų.

Pinigai pinigais, tačiau kaip įvairiakalbė (tik nekalbanti lietuviškai anei angliškai) Azijos ir Afrikos publika bus aptarnaujama medicinos įstaigose. Juk migrantus rengiamasi integruoti visose Lietuvos savivaldybėse. Kiekviename gydytojo kabinete dirbs po vertėją? O jei pritrūksime jų, medikai apie migrantų sveikatos būklę sužinos iš gestų? Ne tik medikams būtų įdomu išgirsti atsakymus į šiuos klausimus.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder