Leonidas Donskis išlydėtas į paskutinę kelionę

Leonidas Donskis išlydėtas į paskutinę kelionę

Šeštadienį Kaune į paskutinę kelionę palydėtas trečiadienį netikėtai miręs filosofas Leonidas Donskis. Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje atsisveikinimas su profesoriumi vyko iki 13 val. Laidotuvės, artimųjų sprendimu, vyko Kauno Petrašiūnų kapinėse.

Atsisveikinti su netikėtai iš pasaulio išėjusiu 54 metų akademiku buvo galima nuo penktadienio – velionio urna pašarvota Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje. Nors jo gimtinė ir karjeros pradžia – Klaipėdoje, tačiau būtent Kaunas tapo paskutine jo stotele tiek darbuose, tiek gyvenime. Būtent čia, Petrašiūnų kapinėse, šeima nusprendė jį ir palaidoti. Urna iš Vytauto Didžiojo universiteto Didžiosios aulos išnešta šeštadienį, 13 val.

Nuo penktadienio ryto ištarti „sudie“ čia rinkosi ne tik profesoriaus draugai, bendražygiai, bet ir buvę studentai bei gyvai jo net nematę, tik iš žiniasklaidoje ir kitur viešumoje jį žinantys bei gerbiantys, žmonės.

Profesorių pažinojusieji sakė nuo vaikystės atsimenantys jį kaip išskirtinio gerumo žmogų, o jo nepažinojusieji sako gerbę L. Donskį už jo išmintingumą ir dorumą.

Apsilankiusieji galėjo išvysti nuotraukas, video siužetus, kuriuose matyti, kokia įvairiapusė asmenybė buvo iš gyvenimo netikėtai išėjęs akademikas. Čia skambėjo ir jo kūryba – penktadienį ir šeštadienį Didžiojoje auloje L. Donskio kūrinius skaitė poetas Rolandas Rastauskas, režisierius Gintaras Varnas, aktoriai Rasa Samuolytė, Dainius Gavenonis ir Juozas Budraitis, taip pat L. Donskio studentai. Penktadienio vakarą pagroti atvyko pianistas Petras Geniušas.

Dauguma paisė velionio artimųjų prašymo nenešti didelių vainikų, apsiriboti vienu ar dviem gėlės žiedais.

13 val. urna buvo išnešta be jokios pompastikos. Priekyje VDU bendruomenės atstovai nešė vainikus, toliau sekė urną nešantys žmonės.

Nebuvo nei muzikos, nei plojimų, nei kalbų, nei raudų. Susirinkusieji L. Donskio atminimą pagerbė stovėdami tylomis. Tiesa, vėjo gūsiai atpūtė kaip tik tuo metu prasidėjusį koncertą prie Kauno pilies, kur šeštadienį vyksta Policijos ir visuomenės dienos šventė. Prieš tai vyko policininkų pasirodymai ir buvo galima girdėti šūvių garsų.

Atsisveikinimo metu vyravo kamerinė aplinka. Susirinko apie kelis šimtus žmonių, bet panašu, kad atsitiktinių žmonių čia nebuvo, o susirinko iš tiesų L. Donskį pažinoję žmonės. Atėjo nemažai profesoriaus studentų, buvusio kurso draugų.

Profesorius mirė trečiadienį ryte, besirengdamas kelionei į Sankt Peterburgą, kur turėjo būti pristatyta jo knyga. Jam buvo 54-eri.

Per savo mokslinę karjerą L. Donskis dirbo Lietuvos, JAV, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Suomijos, Estijos ir Vengrijos universitetuose, parašė daugiau kaip 40 knygų ir daugiau nei 500 straipsnių.

2009–2014 metais L. Donskis dirbo Europos Parlamente, ten daugiausia dėmesio skyrė žmogaus teisių klausimams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder