Lietuviai Tarptautinę darbo dieną paminėjo eitynėmis

Lietuviai Tarptautinę darbo dieną paminėjo eitynėmis

Daugybė raudona atributika pasipuošusių socialdemokratų ir jiems prijaučiančių žygiavo nuo prie Seimo esančios Nepriklausomybės aikštės iki Baltojo tilto.

Eisenoje žygiavo Lietuvos socialdemokratų partijos lyderiai – Gediminas Kirkilas, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus ir kiti.

Kartu su socialdemokratais eisenoje dalyvavo ir profesinės sąjungos, į eiseną atsinešusios mėlynos ir baltos spalvų balionus.

Tarptautinės darbininkų dienos istorija siekia 1886 m. Tų metų gegužės 1 ąją Čikagos miesto policija malšino darbininkų demonstraciją, kurios metu darbininkai reikalavo sutrumpinti darbo laiką iki 8 valandų per dieną. Malšinant demonstraciją neapsieita be aukų.

1889 m. Paryžiaus 2-asis tarptautinis kongresas paskelbė gegužės 1-ąją viso pasaulio darbininkų solidarumo diena.

Į Lietuvą ši šventė atėjo Sovietų Sąjungos metais. Todėl Lietuvai atgavus nepriklausomybę šventės buvo atsisakoma, nežinant jos istorijos.

Dabar per Tarptautinę darbo šventę siekiama atkreipti dėmesį į darbininkų teises, padėti bedarbiams įveikti skurdą, pasirūpinti darbininkų sauga ir sveikata.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder