„Lietuvos geležinkelių“ vadovas sako, kad padalijus įmonę veikla taps skaidresnė

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas sako, kad padalijus įmonę veikla taps skaidresnė

Išskaidžius „Lietuvos geležinkelius“ į tris skirtingas veiklas vykdančias įmones, pagerės valdymo efektyvumas, o dėl to - ir įmonės dividendai, kuriuos ši moka į valstybės biudžetą, sako „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

„Nuosekliai įgyvendiname įmonių veiklos skaidrinimą. Skirtingų veiklų, kai įmonėje tam tikros veiklos persidengia, atskyrimas atitinka Europos gerąją praktiką. Tai bus efektyviau ir skaidriau. Išvengsime tokių atvejų, kaip tada, kai „Lietuvos geležinkeliai“ prieš metus buvo kaltinami neskaidriais pirkimais“, - po pasitarimo Vyriausybėje sakė M. Bartuška.

Pasak vadovo, planas bus įgyvendintas per metus. M. Bartuškos teigimu, gali reikėti tam tikrų susijusių teisės aktų pakeitimų, bet jis tiki, kad Seime šiam tikslui bus palaikymas.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis sako, kad valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ reorganizacija, bendrovę išskaidant į tris atskiras įmones, ją depolitizuos. Be to, tai turėtų padidinti veiklos skaidrumą, mat iki šiol blogi rezultatai buvo pateisinami dėl įmonės socialinių funkcijų.

ELTA primena, kad Vyriausybė pirmadienį svarstė Susisiekimo ministerijos siūlymą, pagal kurį nuo „Lietuvos geležinkelių“ bus atskirta krovinių vežimo geležinkelių transportu, keleivių vežimo geležinkelių transportu ir viešosios geležinkelių infrastruktūros valdymo, naudojimo ir disponavimo ja veiklos į atskiras įmones, kontroliuojamas „Lietuvos geležinkelių“.

Išskaidyti veiklas reikalauja 4-asis ES geležinkelių paketas - pagal jį valstybės gali pasirinkti sektoriaus valdymo modelį, o direktyvos nuostatos dėl infrastruktūros valdytojo nešališkumo, nepriklausomumo ir finansinio skaidrumo į Lietuvos teisę turi būti perkeltos iki šių metų pabaigos.

„Lietuvos geležinkeliai“ ir jos antrinės įmonės, anot ministerijos, nebus privatizuojamos jokia apimtimi. Esant poreikiui, gali būti svarstomi papildomi saugikliai strateginių įmonių įstatyme užtikrinant šimtaprocentinį valstybės valdymą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder