Maistininkų profsąjunga maldavo išsaugoti darbo vietas

Maistininkų profsąjunga maldavo išsaugoti darbo vietas

Ketvirtadienio rytą, Seimui rengiantis pateikti prezidentės Dalios Grybauskaitės grąžintas pakartotinai svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, leidžiančias pailginti prekybos alkoholiu laiką iki 24 val., ir Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma sumažinti akcizo mokestį alkoholiniams gėrimams, piketą prie parlamento surengė Lietuvos maistininkų profesinė sąjunga. Darbuotojai, dirbantys alkoholio pramonėje, mėgino atkreipti Seimo narių dėmesį į grėsmingą situaciją alkoholio pramonėje.

Grupelė darbuotojų laikė plakatus "Maldaujam, norim darbo", "Norim dirbti Lietuvoje", "Prezidente, apgink mūsų darbo vietas", "Neleiskime šešėliui atimti iš mūsų darbo vietas".

Ketvirtadienį Maistininkų profsąjunga ir alkoholio sektoriaus darbuotojai asmeniniais laiškais kreipėsi į Seimo narius, prašydami svarstant įstatymo pakeitimą balsuoti už akcizo alkoholiui sumažinimą.

Tai jau antrasis alkoholio pramonėje dirbančių žmonių piketas. Gruodžio 10-ąją prie Prezidentūros susirinkę darbuotojai prašė prezidentės pasirašyti Seimo priimtas Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis akcizas stipriam alkoholiui sumažintas iki 3 200 Lt/HPA, ir taip išsaugoti darbo vietas.

Pasak Maistininkų profesinės sąjungos pirmininkės Gražinos Gruzdienės, 2008-aisiais profsąjunga atstovavo apie 2500 tiesiogiai stipraus alkoholio pramonėje dirbančių žmonių, tačiau šiandien darbuotojų skaičius sumažintas daugiau nei 30 proc., t. y. darbo neteko arti 700 žmonių. Trys iš keturių Lietuvos gamintojų dirba keturias darbo dienas, todėl yra labai sumažėjęs jų darbo užmokestis.

"Atstovaudama darbuotojų interesams, mūsų profesinė sąjunga priversta sutikti su tokiomis sąlygomis, nes dėl neapgalvotos valstybės politikos 2008-2009 m. akcizų srityje stipriai išaugo nelegali alkoholio rinka, krito legalios pramonės gamyba ir pardavimai, tačiau vartojimas nesumažėjo, tik pasitraukė į šešėlį", - sako G. Gruzdienė.

Profsąjungos nuomone, šis įstatymo projektas būtų pagrindinė priemonė legaliam verslui atsikovojant prarastas pozicijas iš šešėlinės rinkos, o dėl to būtų atkurtos prarastos socialiai saugios darbo vietos, padidinti atlyginimai bei pereita prie penkių darbo dienų savaitės.

"Esant tokioms sąlygoms, valstybės biudžetas gautų milijonines pajamas, kurios šiuo metu nepatenka į valstybės biudžetą dėl to, kad klesti nelegali stipraus alkoholio rinka, kuri jokių mokesčių nemoka ir oficialių darbo vietų nesukuria", - sako Maistininkų profsąjunga.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder