Mokesčių permokas grąžins jau kovą

Mokesčių permokas grąžins jau kovą

Trečiadienį, kovo 14 d., preliminarias elektronines gyventojų pajamų mokesčių (GPM) deklaracijas pateikusios Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovai žada, kad tiems, kurie pirmieji internetu deklaruos savo 2011-ųjų pajamas, mokesčių permoka bus grąžinta dar šį mėnesį.

Kad tie, kurie patys nesiryš savarankiškai deklaruoti pajamų, galėtų kuo greičiau gauti pagalbą, Klaipėdos apskrities VMI Klaipėdos skyrius (Taikos pr. 28) su papildomai įrengtomis darbo vietomis nuo kovo 19 d. dirbs viena valanda ilgiau - nuo 8 iki 18 val. (be pietų pertraukos). Konsultacijos teikiamos ir trumpuoju telefonu numeriu 1882.

Kaip ir anksčiau, deklaracijas reikia pateikti iki gegužės 2-osios.

Naujovių nedaug

Pasak Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorės Editos Cibienės, šiemet jokių esminių naujovių preliminariosiose deklaracijose nėra.

"Yra tik keletas palengvinimų - bus pateikiamas papildomas neapmokestinamų pajamų dydis, smulkiesiems verslininkams reikalingi veiklos ar PVM mokėtojo kodai", - sakė E. Cibienė.

Deklaracijas privalo pateikti individualiai dirbantys gyventojai - nesvarbu gavo jie pajamų pernai ar ne. Taip pat - ūkininkai ir jų partneriai, jei jie yra PVM mokėtojai.

Prie tų, kuriems jau ir anksčiau buvo privaloma deklaruoti ne tik pajamas, bet ir turtą, nuo šių metų priskirti ir kredito įstaigų tarybų ir valdybų nariai, administracijų vadovai, pavaduotojai ir jų šeimų nariai, viešosios informacijos rengėjo tarybų ir valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausi redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai ir jų šeimų nariai. Deklaruoti pajamas ir turtą turės ir tie gyventojai, kurie politinės kampanijos dalyviui per praėjusius metus paaukojo daugiau kaip 40 Lt.

Teikti pajamų deklaracijas yra naudinga tiems, kurie nori pasinaudoti mokesčio lengvata ir susigrąžinti dalį patirtų išlaidų: už pernai mokėtas gyvybės draudimo, pensijų įmokas ar už pirmas studijas, palūkanas už vieną iki 2008-ųjų pabaigos paimtą būsto kreditą ar lizingo būdu 2004-2008 m. pirktą vieną asmeninį kompiuterį su programine įranga.

Teikti deklaracijas bei susigrąžinti dalį mokesčio gali ir tie gyventojai, kurie praėjusiais metais pasinaudojo per mažu ar visai nesinaudojo neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD). O tie, kurie pasinaudojo per dideliu NPD, turėtų pateikti deklaraciją bei mokestį sumokėti. Jei to nepadarys, po gegužės 1-osios sulauks VMI rašto su priminimu ir jau turės mokėti delspinigius.

Parama - tik asmeniškai

Kur kas daugiau naujovių šiemet yra teikiant prašymus dėl dalies GPM skyrimo paramai. Vienas esminių pakeitimų - neliko galimybės tiekti prašymus per darbdavį.

"Toks pakeitimas priimtas ir siekiant padėti išvengti galimai darbuotojams daromo spaudimo, ir dėl to, kad tokiame prašyme yra pateikiami asmens duomenys, tad jie dažniausiai nebūdavo tinkamai apsaugoti", - aiškino E. Cibienė.

Anot VMI atstovų, jau keleri metai nebepriimami urmu paramos gavėjų pateikiami prašymai. Žinia, tokia praktika buvo gana paplitusi švietimo įstaigose, kuriose tėvams primygtinai siūloma užpildyti popierius prašymus.

Nuo šiemet gyventojams taip pat suteikiama galimybė papildomai 1 proc. gyventojų pajamų mokesčio skirti politinėms partijoms. VMI atstovai akcentuoja, kad tai padariusiems (jei auka viršija 40 litų) nėra taikomas reikalavimas kitąmet deklaruoti turtą.

Taip pat nuo šių metų sudaryta galimybė paskirti paramą tam pačiam gavėjui penkeriems metams į priekį. Šį apsisprendimą bus galima kasmet keisti.

Skaičiai

Pernai gyventojams buvo grąžinta 213 mln. Lt GPM permokų. Iš jų Klaipėdos apskričiai teko 28 mln. litų (vien uostamiesčiui - 15,9 mln.).
2011-aisiais beveik 414 tūkst. gyventojų apie 36,5 mln. litų skyrė 17,7 tūkst. organizacijų. 46 tūkst. Klaipėdos apskrities gyventojų skyrė 3,9 mln. litų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder