Naftininkai gyventojus lepina pažadais.

Klaipėdos rajone, šalia Kuršių marių esančio Svencelės kaimo apylinkėse dar nuo 1977 metų eksploatuojamas Sakučių naftos telkinys. "Juodąjį auksą" čia jau daugiau nei metai išgauna UAB "Minijos nafta".
Visai neseniai ši bendrovė pradėjo naftos paiešką Kuršių mariose ir netoli jų esančiuose plotuose, taip pat ir Sakučių naftos kaupvietėje.
"Vakarų ekspresas" nuvyko į Svencelės kaimą ir pasidomėjo, kokią įtaką naftininkų darbas daro gyventojams.
Dauguma kalbintų kaimo gyventojų stebėjosi: "Jie čia važinėja ir važinėja, tampo po laukus kažkokius laidus, sprogdina - suprask, naftos ieško. O rusai mums paprastai pasako: nepergyvenkit, jei rasim naftos jūsų kieme - naują namą pastatysim",- teigė daugiau kaip 20 metų Svencelėje gyvenantis Antanas.
Pasak 1,5 km nuo gręžinio esančio Svencelės kaimo gyventojų, naftininkų darbas praktiškai jokios įtakos nedaro. Prieš tris mėnesius 3 gyventojai gavo laikiną darbą: saugojo gręžinio teritoriją.
Gyventojai mano, jog naftininkai elgiasi korektiškai ir žada visą žalą, padarytą ieškant "juodojo aukso" atlyginti. Apie 100 metrų nuo gręžinio įsikūrę seniausi Svencelės gyventojai - Saunoriai. "Vakarų ekspresui" sodybos šeimininkai pasakojo, jog "Minijos nafta" ketina už 1 arą mechaniškai paveiktos žemės savininkams sumokėti 5 Lt, jei buvo ištrypti ar išvažinėti pasėliai - už 1 arą bus mokama 10 Lt.
"Vakar kaip tik važinėjo po mūsų ganyklą, tik neįsivaizduoju, kaip bus skaičiuojamas tas aras",- teigė sodybos šeimininkas Ignas Saunoris.
Didesnių rūpesčių Saunoriams sukėlė gana paradoksalus dalykas: prieš įsikeliant "Minijos naftai" šalia Svencelės ir Saunorių sodybos nusidriekęs kelias buvo duobėtas, juo veik niekas nevažinėjo. Atvykę naftininkai kelią sutvarkė, užpylė žvyru duobes, tačiau iškilo kita problema. Pagerėjus kelio kokybei, visą vasarą juo labai daug automobilių važiavo į Kintus. "Na, gerai, aišku, kad kelias sutvarkytas, bet nuo tų mašinų tiek dulkių... Visi medžiai apdulkėję, vasarą teko įrengti naują drabužių džiovyklą, atokiau nuo žvyrkelio",- pasakojo I. Saunoris.
Apie Svencelės apylinkėse naftininkų atliekamus darbus gyventojai sužinojo rugsėjo mėnesį surengtame susirinkime Priekulėje. Jo metu, pasak I. Saunoriaus, buvo žadėta žvyrkelį padengti asfalto danga. Ar galima pasitikėti pažadu, gyventojai teigė nežiną.

Nafta Kuršių mariose

Per tris mėnesius "Minijos nafta" žada ištyrinėti 110 kv. m plotą (iš jų 50 kv. m - Kuršių mariose), o per kitus šešis mėnesius - apdoroti surinktus duomenis.
Septintajame dešimtmetyje atlikti tyrimai parodė, kad naftos ištekliai Sakučių kaupvietėje maži, tuo metu jie nevertinti kaip naftos telkinys, o naftos rezervai neįtraukti į valstybės balansą.
"Minijos nafta", remdamasi naujausiais metodais ir savo patirtimi naftos gavyboje, iš naujo tiria Sakučių teritoriją, investuodama į tyrimus 8 mln. litų. Tikimasi, kad tiriamame plote bus aptikta ir naujų naftingų objektų. Jeigu tokie objektai būtų išskirti mariose, būtų sprendžiama, ar tikslinga gręžti naujus gręžinius.
Tačiau bendrovė neplanuoja statyti platformų ir gręžti gręžinių pačiose Kuršių mariose. Naftą įmanoma išgauti daug saugiau ir profesionaliau, išgręžus iškreivintą gręžinį iš sausumos. Iškreivinto gręžimo technologiją "Minijos nafta" naudoja jau kelerius metus, ir kol kas bendrovėje nėra buvę nė vieno saugumo taisykles pažeidžiančio atsitikimo ar avarijos.
Atlikdama seisminius darbus Sakučių teritorijoje, "Minijos nafta" naudoja skirtingas technologijas tyrinėti sausumos plotus ir Kuršių marias. Ypač brangūs paieškos darbai, atliekami mariose. Seklumai, esančiai tarp kranto ir gilesnių vandenų, taikoma speciali technologija, sukurta bendrovės specialistų ir konsultantų iš užsienio. Šiems darbams atlikti "Minijos nafta" pasitelkė specialistus iš JAV bei Rusijos (Kaliningrado).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder