Paskirtas naujas Konkurencijos tarybos pirmininkas

Paskirtas naujas Konkurencijos tarybos pirmininkas

Naujasis Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas per pasitikėjimo didinimą skatins verslo subjektus prisipažinti apie kartelius.

"Konkurencijos taryba sieks būti atviresnė verslui, įgauti verslo pasitikėjimą, nes ypač kartelių srityje, o karteliai daro didžiausią žalą vartotojams, išaiškinamumo sėkmė didele, jei ne didžiausia dalimi, priklauso nuo to, ar patys kartelių dalyviai ateina ir prisipažįsta. Tai yra įrodyta pasaulinės praktikos, taip stengsis elgtis ir Konkurencijos taryba. Žinoma, tam reikės įgauti ir verslo, verslo konsultantų pasitikėjimą, nes be pasitikėjimo niekas neateis ir neprisipažins", - sakė Š. Keserauskas pirmadienį po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite.

Jau ir dabar apie kartelį prisipažinę ir apie kitus kartelio dalyvius pranešę verslininkai gali būti atleisti nuo bausmės. Ką žada naujasis Konkurencijos tarybos vadovas tai - geresnį procedūrinį reguliavimą ir aiškinimą bei kalbėjimąsi su verslininkais.

"Didelė dalis skatinimo bus per kalbėjimą, susitikimus, aiškinimą, taip pat nemaža dalis bus per geresnį procedūrinį reguliavimą, kad ūkio subjektai, jų advokatai, pasižiūrėję į procedūras, galėtų pasakyti - taip, procedūros garantuoja mums prognozuojamą procesą ir prisipažindami mes nerizikuojame, kad mums bus blogiau", - sakė Š. Keserauskas.

Konkurencijos tarybos pirmininkas pripažįsta, kad jo keliami tikslai nėra lengvai pasiekiami, ypač mažoje valstybėje.

"Yra dalykų, kurie yra sunkiai kontroliuojami ypač mažoje valstybėje, kur yra nedidelė verslo bendruomenė, visi visus pažįsta, todėl jeigu karteliai ir egzistuoja, tai paskatų prisipažinti mažoje valstybėje yra mažiau, kadangi dažnai tenka skųsti žmones, kurie yra tavo kaimynai, draugai, jūsų vaikai eina į tą pačią mokyklą ir pan.", - sakė Š. Keserauskas.

Konkurencijos tarybos pirmininkas nėra baudų didinimo šalininkas. Jis pažymėjo, kad Lietuvoje maksimalios baudų ribos yra tokios pat, kaip ir daugelyje kitų Europos Sąjungos valstybių, viršutinė riba yra 10 proc. metinės pasaulinės apyvartos.

"Problema yra ne tiek baudų maksimalus dydis, kiek tai, kokie tyrimai yra atliekami. Kadangi iki šiol į tinklus papuldavo santykinai mažos žuvelės, kurių apyvartos yra mažos, tai net ir skirdama pačią didžiausią baudą Taryba nepasieks įspūdingų skaičių. Skaičiai nėra tikslas, bet jie daro įtaką kitiems, jeigu skaičiai maži, atgrasymo efektas nesuveikia", - teigė Š. Keserauskas.

Naujasis Konkurencijos tarybos vadovas aiškina, kad kova su karteliais yra sudėtingas uždavinys ne tik Lietuvai, bet ir daug didesnius resursus turinčių valstybių tarnyboms.

"Lietuvoje tokia praktika yra dar labai reta, karteliai pagal apibrėžimą yra slapti, todėl juos išsiaiškinti ne tik Konkurencijos tarybai, bet ir tokioms institucijoms, kaip Europos Komisija ar Teisingumo departamentas Jungtinėse Valstijose, Sąžiningos prekybos biuras Jungtinėje Karalystėje, yra sunku. Juo labiau Konkurencijos tarybai, kurios resursai, ir piniginiai, ir žmogiškieji, yra labai nedideli", - sakė Š. Keserauskas.

Naujasis Konkurencijos tarybos vadovas teigė sieksiąs, kad Taryba nusistatytų savo darbo prioritetus ir į juos koncentruotųsi, kadangi jai skiriama pinigų suma ir žmonių skaičius yra riboti.

"Svarbiausias mano ir mūsų komandos uždavinys - koncentruotis susitelkti į tuos tyrimus, kurie darys didžiausią įtaką vartotojams. Buvo paminėtos ūkio sritys, apie kurias žiniasklaida rašė jau anksčiau - energetika ir mažmeninė prekyba, konkrečiai komentuoti čia negalėčiau, bet visi tokie aktualūs klausimai bus Konkurencijos tarybos prioritetų viršūnėje, kadangi būtent tai potencialiai daro didžiausią žalą vartotojams", - tvirtino Š. Keserauskas.

Susitikimo su darbą pradedančiu Konkurencijos tarybos vadovu metu Prezidentė akcentavo prevencinio darbo ir bendradarbiavimo su kitomis institucijomis svarbą. Tą ir daryti žadėjo Š. Keserauskas.

Naujasis Konkurencijos tarybos vadovas mano, kad jo vadovaujamai institucijai galių nėra per mažai, tereikia išnaudoti esamas, ir žadėjo spręsti dabartinę problemą, kai Taryba su Pramonininkų konfederacija įsikūrusi tame pačiame pastate.

"Žinau apie tą problemą ir (...) nesinorėtų, kad ji taptų teisine problema, ir tikiuosi, kad ji bus sprendžiama, nes nėra gerai, kai konkurencijos institucija dirba kartu su verslo konfederacija", - sakė Š. Keserauskas.

Konkurencijos tarybos pirmininko įsitikinimu, informacijos konfidencialumą lengviau ir pigiau užtikrinti, kai dirbama atskirame pastate.

"Tai nereiškia kaltinimo verslininkams. Kiekviena byla yra nagrinėjama atskirai, bet iš principo tai nėra gerai, kadangi mes dirbame su konfidencialia informacija, turi būti atskiros patalpos, kad būtų užtikrintas saugumas. Tie patys ūkio subjektai patiki mums savo konfidencialią informaciją ir norėtų žinoti, kad ji yra saugoma, bet apsauga yra žymiai sunkesnė ir daugiau kainuoja, kai esame vienose patalpose", - sakė Š. Keserauskas.

Š. Keserauskas į Konkurencijos tarybos pirmininko pareigas paskirtas šešerių metų kadencijai. Jis realiai darbą pradėjo pirmadienį, ta proga ir susitiko su Prezidente.

Konkurencijos tarybos vadovą skiria Prezidentas Premjero teikimu.

Š. Keserauskas yra teisininkas, išsilavinimą įgijęs Vilniaus universitete ir Londono universiteto Karaliaus koledže. Jis pastaruoju metu dirbo vyresniuoju teisės patarėju Jungtinės Karalystės Sąžiningos prekybos tarnyboje (Office of Fair Trading - angl. kalba), o anksčiau, dirbdamas advokatu, atstovavo konkurencijos teisės bylose.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder