LVŽS

Per rinkimų kampaniją LVŽS Sauliui Skverneliui ir komandai sumokėjo beveik 65 tūkst. eurų

Per praėjusius Seimo rinkimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) dabartiniam premjerui Sauliui Skverneliui ir kitiems komandos nariams sumokėjo beveik 65 tūkst. eurų.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį konstatavo, kad partija padarė pažeidimą nenurodžiusi šių išlaidų specialiojoje politinės kampanijos sąskaitoje, bet jis nebuvo šiurkštus.

Už tai balsavo devyni VRK nariai. Konservatorių atstovas Vilius Semeška susilaikė balsuodamas, kad pažeidimas nebuvo šiurkštus.

Dėl šio pažeidimo LVŽS gresia administracinė atsakomybė.

Vyriausioji rinkimų komisija nustatė, kad iki 2016 metų balandžio LVŽS dirbo vienas žmogus – referentė. Nuo balandžio įdarbinti dar septyni žmonės – S. Skvernelis, dabartinės parlamentarės Rūta Miliūtė, Dovilė Šakalienė, kiti.

Su dauguma jų sudarytos neterminuotos darbo sutartys. LVŽS juos įdarbino kaip veiklos koordinatorius. Darbo sutartys su jais nutrauktos iškart po antrojo parlamento rinkimų turo 2016 metų spalio pabaigoje.

„Septyniems veiklos koordinatoriams išlaidos sudaro 64 tūkst. 935 eurus“, – sakė VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė.

Pasak jos, į minėtą sumą neįtrauktas referentės darbo užmokestis bei keliems darbuotojams po Seimo rinkimų mokėtis atlygis.

Dėl galimo pažeidimo finansuojant 2016 metų LVŽS rinkimų kampaniją į VRK kreipėsi opozicinė Seimo frakcija „Tvarka ir teisingumas“, mat paaiškėjo, kad tuomet mokėtas atlyginimas dabartiniam premjerui S. Skverneliui ir kai kuriems jo komandos nariams.

„Tvarkiečių“ nuomone, jei atlyginimai S. Skverneliui, Rūtai Miliūtei, Dovilei Šakalienei, Tomui Beržinskui ir Arnoldui Pikžirniui mokėti ne iš specialios rinkimų sąskaitos, bet iš LVŽS partinės sąskaitos, tai turėtų būti Politinių kampanijų finansavimo įstatymo  pažeidimas.

Įstatymas nurodo, kad prasidėjus politinei kampanijai, visos politinės kampanijos išlaidos gali būti apmokamos tik iš politinės kampanijos sąskaitoje esančių lėšų.

Kita vertus, įstatymas nurodo, kad politinės kampanijos išlaidomis nelaikomos išlaidos personalo veiklai apmokėti.

VRK nustatė, kad darbo užmokestis mokėtas ne iš politinės kampanijos sąskaitos. Tačiau Rinkimų komisijos nuomone, šiuo atveju minėtos išlaidos turėjo būti specialiojoje rinkimų sąskaitoje, nes visi įdarbinti veiklos koordinatoriai dirbo išskirtinai rinkimams.

Tuo pačiu VRK atkreipė dėmesį, kad minėtos išlaidos nurodytos kitose partijos išlaidų ataskaitose – taigi esą jų nesiekta nuslėpti.

Premjeras S. Skvernelis antradienį Seime žurnalistams sakė nežinąs, iš kokios sąskaitos jam partija mokėjo atlyginimą.

„Ar jūs domitės, iš kokios sąskaitos jums moka atlyginimą darbdavys? Aš sudariau sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kaip su partija ir iš tos partijos gavau atlyginimą už atliktą darbą dirbant pagal nustatytas valandas“, – aiškino Vyriausybės vadovas.

Jis sakė iš LVŽS gavęs vidutiniškai 1700 eurų per mėnesį.

Premjeras stebėjosi, kodėl VRK išvis svarsto šį klausimą.

„Nematau apskritai net prielaidų, dėl ko galėtų dominti VRK. Nes tai yra darbo sutartis, kaip jau minėjau sudaryta su organizacija, atitinkanti visus darbo teisės, Darbo kodekso reikalavimus“, – tvirtino jis.

„Nematau šitos komisijos net tikslo domėtis darbo sutartimis. Buvo pasirašyta neterminuota darbo sutartis, pabrėžiu – neterminuota su politine partija. Legaliai mokėtas atlyginimas, nustatytas atlyginimas“, – kalbėjo jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder