Politikė: vidurinioji klasė Lietuvoje - žmonės, galintys pragyventi

Politikė: vidurinioji klasė Lietuvoje - žmonės, galintys pragyventi

Netylant diskusijoms dėl socialdemokratų pasiūlyto progresinių mokesčių varianto, kuris esą turėtų sumažinti socialinę atskirtį ir sustiprinti viduriniąją klasę, Seimo vicepirmininkės Virginijos Baltraitienės tikinimu, tokios kalbos yra iš piršto laužtos, o vidurinioji klasė Lietuvoje - tai 2-5 tūkst. litų pajamas per mėnesį gaunantys žmonės.

"Manau, kad viduriniojo sluoksnio pagrindiniai kriterijai - tai, kad žmogus gali pragyventi. Tai tie žmonės, kurie gyvena ne prabangų gyvenimą, bet, turiu omenyje, kad pragyventi - tai ne tik valgyti nusipirkti, bet ir vaikus į mokslą išleisti, turėti šeimoje bent vieną automobilį, savo gyvenamąjį plotą. O atlyginimas turėtų siekti nuo 2 iki 5 tūkst. litų. Pas mus Lietuvoje, kai yra tokios sąlygos, tai toks atlyginimas būtų viduriukas. Tokiam viduriuke galėtų būti ir pedagogai, ir medicinos darbuotojai, tai yra žmonės, kurie, gaudami 5 tūkst. litų popieriuje, realiai gali sudurti galą su galu, susimokėti visus mokesčius, išleisti savo vaikus į mokyklą", - trečiadienį "Žinių radijui" sakė Seimo vicepirmininkė.

Nepaisant to, jog V. Baltraitienė teigia esanti prieš progresinių mokesčių įvedimą, tačiau, pasak jos, optimaliausias variantas būtų papildomu gyventojų pajamų mokesčio tarifu apmokestinti tuos asmenis, kurių metinės pajamos viršija 60 tūkst. litų, o iki 10 tūkst. litų per metus gaunantiems žmonėms mokesčio netaikyti iš viso.

"Aš manau, kad ir padidinus mokesčius dar 5 procentais nuo 100 tūkst. litų metinių pajamų per metus (...) biudžetas iš tikrųjų pajustų didžiulį pinigų srautą, nes tokias pajamas gaunančių žmonių Lietuvoje yra daug. Bet jeigu padidinsime iki 40 proc., tai tada aš manau, kad mes galime turėti tokią situaciją, kad dalis pajamų būtų imta mokėti nelegaliai, dalies specialistų Lietuva netektų, bet jeigu mes padarytumėm, kad tai yra 20 ar 25 proc., o pačias mažiausias pajamas gaunantys žmonės iš viso būtų neapmokestinami, tai manau, kad sumažėtų ir ta atskirtis", - sakė V. Baltraitienė.

Seimo vicepirmininkės siūlymu, siekiant apmokestinti visas gaunamas pajamas, yra būtina ir visuotinė pajamų ir turto deklaracija.

"Jeigu ir priimtumėm sprendimą, manau, kad jo įgyvendinti nepavyktų, kalbant apie visas gaunamas pajamas. Dabar tai būtų tik kažkoks parodymas žmonėms, kad iš tikrųjų norim kažką spręsti, nes pirmiausia reikia įvesti visuotinę pajamų ir turto deklaraciją. Pirmiausia reikėtų tam pasiruošti, ar mes esame pajėgūs tai daryti ir kalbėti apie progresinius mokesčius. Mes pradėjome nuo kito galo", - tvirtino V. Baltraitienė.

ELTA primena, jog Seimas pradėjo svarstyti Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno Algirdo Butkevičiaus Seimui pateiktas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, kurias priėmus Lietuvoje būtų įvesti progresiniai mokesčiai.

Jeigu Seimas pritartų, pajamos būtų apmokestinamos tokiais tarifais: metinių pajamų dalis, neviršijanti 48 tūkst. litų, apmokestinama 15 proc. tarifu; metinių pajamų dalis, viršijanti 48 tūkst. litų, bet neviršijanti 120 tūkst. litų, apmokestinama 33 proc. tarifu; metinių pajamų dalis, viršijanti 120 tūkst. litų, apmokestinama 40 proc. tarifu. 

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder