Pranešimas apie Napoleono lobį - dienraščio paleista antis.

"Nuo septynių ryto nieko kita neveikiam, kaip tik kilojam telefono ragelį. Skambina visos radijo stotys, visi dienraščiai, žurnalai, Seimo nariai, signatarai, kultūros paveldo puoselėtojai, draugai, šiaip pažįstami... Jau galva ėmė svaigti visiems beaiškinant", - taip vakarykštę savo ir kolegų būseną apibūdino Rambyno kalno regioninio parko kultūrologas Eugenijus Skipitis.
Tokio visuotinio dėmesio parko darbuotojai susilaukė vakar antrame miesto dienraštyje pasirodžius sensacingam straipsniui "Rambyno kalne rasti Napoleono lobiai".
Jame rašoma: "Rambyno kalno miške prie Merguvos ežero, kur senovėje buvo Užbičių kapinaitės, pusantro metro gylyje lobio ieškotojai rado didelę geležimi apkaustytą dėžę su aukso ir sidabro taurėmis, pinigais, auksiniu Maskvos herbu bei brangenybių vėriniais. Skrynioje taip pat buvo Rusijos patriarcho mitra (kepurė). Visą lobio vertę nustatys Valstybinės mokesčių inspekcijos, Kultūros vertybių apsaugos departamento ir Turto fondo ekspertai. Lobis išvežtas į Vilnių."
Netrukus šią iš kojų verčiančią žinią su nuoroda į ją paskleidusį šaltinį išplatino naujienų agentūra BNS (tiesa, vėliau atšaukė), Žinių radijas, internetinis "Delfi" portalas.
Lobio radėju įvardytas E. Skipitis, "Vakarų ekspreso" paklaustas, tiesa tai ar melas, rėžė tiesiai šviesiai: "Absoliutus blefas! Nežinau, gal tie karščiai gerbiamo miesto dienraščio gerbiamiems vadams ir korespondentui galvas susuko, kad tokį straipsnį išspausdino."
Pasak E. Skipičio, rašinio autorius (jo, beje, Rambyne nieks nei girdėjo, nei matė) suplakė išties įspūdingą kokteilį: kur tiesa, o kur "laisva interpretacija" - nežinodamas nė neatskirsi.
Anot kultūrologo, straipsnyje minimas teisės mokslų daktaras 1972 m. išties vadovavo Napoleono lobio paieškom, bet taip nieko ir nerado. Vaisių nedavė ir pernai Vilniaus universiteto archeologų, vadovaujamų docento Valdemaro Šimėno, brangenybių paieškos, kaip, beje, ir daugelio kitų lobių ieškotojų pastangos.
Šiais metais balandžio 1-osios proga, pasakojo E. Skipitis, Lietuvos televizija išties susuko reportažą, kuriame gan išsamiai buvo pasakojama apie netoli Rambyno kalno pagaliau rastą Napoleono lobį, rodytas ir pats "radinys" - skrynia, kurioje ant viršaus, - kad gražiau atrodytų - buvę pabarstyta E. Skipičio žmonos ponios Giedrės papuošalų. Apie neva rastą lobį tąkart paskelbė Lietuvos radijas, "Laluna", rašė "Lietuvos žinios", Šilutės rajono laikraštis "Pamarys". Vėliau visi šie pranešimai, iš tiesų buvę viso labo balandžio 1-osios pokštas, buvo paneigti.
Pasak E. Skipičio, vakarykštis straipsnis - ne kas kita, kaip minėtų žiniasklaidos priemonių pateiktų "faktų" kratinys. "Betgi šiandien ne balandžio 1-oji, - piktinosi taip netikėtai išgarsėjęs Rambyno kalno regioninio parko darbuotojas. - Antra vertus, gaila. Juk, jei tikėtume dienraščiu, būtume praturtėję..."
E. Skipitis "Vakarų ekspresui" sakė dėl skaitytojų dezinformacijos jau skambinęs sekmadienį, kai buvo rengiamas pirmadienio numeris, budėjusiam vyr. redaktoriaus pavaduotojui A. Vabuolui. Šis jo atsiprašęs.
"Vakarų ekspresui" pasikalbėti su straipsnį išspausdinusio dienraščio vadovais nebepavyko. Po pietų vyriausiojo redaktoriaus V. Puodžiūno mobilusis telefonas buvo išjungtas, sekretorė į skambučius kažkodėl neatsakinėjo. Nepavyko išgirsti ir sekmadienį budėjusio vyr. redaktoriaus pavaduotojo balso.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder