Priekulės miestelis jau turi savo herbą.

Gruodžio 19 d. LR Prezidento Valdo Adamkaus dekretu buvo patvirtintas Priekulės miesto herbas. Senasis pamario miestelis iki šiol neturėjo savo herbo. Dailininko Rolando Rimkūno sukurto Priekulės herbo skydo žaliame lauke vaizduojamas auksinės spalvos jojikas ant žirgo, o sidabrinėje skydo papėdėje - raudona lašiša.
Priekulės seniūnijos seniūnas Valerijus Velkas papasakojo, kad sukurti miestelio herbą, parinkti jo istorinę praeitį ir dabartį atspindinčius simbolius nebuvo lengva. Mat Priekulė, kurios vardas istoriniuose dokumentuose minimas jau XVI a. pirmojoje pusėje, niekad neturėjo savo atributikos, tad ir nebuvo archyvinių istorinių šaltinių, kuriais būtų galima pasiremti. Manoma, kad miesto vardas yra kilęs iš asmenvardžio, nes Priekulės vietoje XVI a. pirmoje pusėje buvo Paminijos kaimas, kurio seniūnu buvęs L. Priekulis. Nuo XVIII a. iki XX a. pradžios Priekulė buvo valsčiaus centru, kuriam vienu metu priklausė net Nida, 1948 m. gavo miesto teises, o 1950-1959 m. Priekulė buvo Klaipėdos rajono centru. Savitą šio krašto gyvenimą savo romanuose vaizdingai aprašė nuo Priekulės kilusi rašytoja I. Simonaitytė.
Priekulės seniūnas V. Velkas sakė, jog miestui dabar jau turint herbą, jo pavyzdžiu jau rengiamasi pasitvirtinti ir vėliavą bei antspaudą. "Šiemet Seimas patvirtino LR teritorijos bendrąjį planą, pagal kurį administracinės raidos perspektyvose iki 2020 m. numatyta, kad Priekulė, kaip ir dar ne vienas Lietuvos miestelis, buvę centrai, vėl atgaus savivaldos teises. Tad pradėjome tam ruoštis jau dabar, pasitvirtinę Priekulės atributiką",- sakė seniūnas V. Velkas.
Pasak seniūno V. Velko, seniūnija, pasitelkusi vietos šviesuolius, herbo sukūrimu pradėjo rūpintis dar prieš dvejus metus. Apsvarsčius ne vieną variantą, buvo pasirinktas dabartinis, kurį ir aprobavo Heraldikos komisija. Priekulė nuo seno garsėjo žirgų sportu, tad neveltui herbe - jojikas ant žirgo. Iki šiol mieste Vingio parke veikia hipodromas, kuriame kasmet vyksta konkūro varžybos žymaus jojiko E. Klimovo taurei laimėti. Šiemet konkūre dalyvavo net apie 100 jojikų. Apatiniame Priekulės herbo skydo lauke - lašiša. Tai upinių žuvų karalienė, iš Baltijos jūros keliaujanti į vieną savo nerštaviečių - Minijos upę prie Priekulės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder