Prokurorai klausėsi 17 žurnalistų pokalbių telefonu

Prokurorai klausėsi 17 žurnalistų pokalbių telefonu

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo ir valstybės paslaptį sudarančios informacijos apie galimas Rusijos informacines atakas prieš Lietuvos vadovus atskleidimo, buvo pasiklausoma 17 naujienų agentūros BNS darbuotojų. Tokią informaciją naujienų agentūra pirmadienį gavo iš prokuratūros.

"Prokuratūra informavo, kad ikiteisminiame tyrime dėl valstybės paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo buvo klausomi ir įrašinėjami septyniolikos naujienų agentūros BNS esamų ir buvusių darbuotojų pokalbiai telefonu", - trečiadienį išplatintame pranešime spaudai informuoja BNS.

Naujienų agentūra konstatuoja, kad žurnalistų pokalbių klausymasis šiurkščiai pažeidžia žiniasklaidos laisvę ir yra visiškai nepriimtinas demokratinėje teisinėje valstybėje.

"Šios procesinės prievartos priemonės buvo neproporcingos, galėjo sukelti grėsmę atskleisti konfidencialius informacijos šaltinius ir be pagrindo pažeidė BNS darbuotojų privatumą. Apie slaptus tyrimo veiksmus Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras naujienų agentūrą BNS informavo pirmadienį. Pokalbių klausymąsi sankcionavo Vilniaus miesto apylinkės teismas", - teigiama pranešime.

Teismo nutartį dėl slaptų tyrimo veiksmų BNS svarsto skųsti Vilniaus apygardos teismui. Vilniaus apygardos teismas pernai gruodį paskelbė, kad šiame tyrime Vilniaus miesto apylinkės teismas prokuroro prašymu buvo neteisėtai sankcionavęs kratą BNS redaktorės namuose ir įpareigojęs ją atskleisti informacijos šaltinį.

Naujienų agentūra BNS kreipėsi į Teisėjų tarybos pirmininką Gintarą Kryževičių, generalinio prokuroro pareigas einantį Darių Raulušaitį ir Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovą Saulių Urbanavičių dėl masinio žurnalistų pokalbių klausymosi.

ELTA primena, kad naujienų agentūra BNS informaciją, remdamasi ta pažyma, kurioje rašoma apie galimas Rusijos informacines atakas prieš Prezidentę ir kitus aukščiausius šalies pareigūnus, parengė spalio 31 dieną.

Vilniaus apylinkės teismo teisėjui Gediminui Viederiui suteikus leidimą Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko kratą agentūros redaktorės namuose ir įpareigojo atskleisti įslaptintos informacijos paskelbimo šaltinį.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) konstatavo, kad žemesnės instancijos teismo teisėjas, priimdamas tokius sprendimus, pažeidė įstatymus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder