Reakcija į konservatorių "minkštąsias galias"

Reakcija į konservatorių "minkštąsias galias"

"Respublikos" paviešintas konservatorių partijos dokumentas "Minkštoji Rusijos sulaikymo strategija" sukėlė dalies visuomenės pasipiktinimą.

Konservatoriai skelbia, kad norint sumažinti Rusijos įtaką reikia mažinti lietuviškos žiniasklaidos galias, atidžiai stebėti ryšių su Rytų valstybėmis turintį verslą, riboti rusų kultūros skvarbą.

"Neduokdie, konservatorių dokumentas materializuosis"

Egidijus BIČKAUSKAS, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras

Geriausiai apie šią strategiją pasakė mano žmona: jeigu mūsų politikai valdytų Lietuvą gerai ir viską darytų taip, kaip reikia, nei "minkštosios", nei kitokios Rusijos galios neturėtų jokio poveikio.
Konservatoriai tam tikra prasme patys kelia grėsmes, kai kerta, kaip nusiteikta strategijoje, iš peties. Nes visada dirbant su kirviu gaunamas priešingas efektas. Štai Pirmąjį Baltijos kanalą, kai jis buvo paleistas po sustabdymo, pradėjo žiūrėti daugiau žmonių. Ir dėl to nelaimingo O. Gazmanovo koncerto buvo išpūstas burbulas tuščioje vietoje ir gautas atvirkštinis rezultatas.
Sunku man komentuoti, kad televizijose turi likti tik 30 proc. ne ES ir NATO erdvėje pagamintos produkcijos ar koks nors meno kūrinys propagandine prasme bus žalingas Lietuvos žmonėms. Kas, konservatorių komanda susėdusi nuspręs, ko tautiečiams rodyti negalima? Rusų klasikus irgi reikės revizuoti?
Iš esmės atsvaros Rusijos įtakai reikia, negalime jai pasiduoti. Tačiau konservatorių baimė yra hiperbolizuota, tokį jų požiūrį vadinu tam tikru nevisavertiškumo kompleksu: viskas, kas ateina iš Rusijos, yra siaubingai blogai, o kas iš priešingos pusės - siaubingai gerai. Nėra nei taip, nei kitaip, bet nereikia į vieną pusę visada žiūrėti kaip į didelį priešą.
Be jokios abejonės, energetinės nepriklausomybės siekis yra teisingas. Bet mes jį sąmoningai ir labai garsiai įvardijame kaip priešpriešą Rusijai. Siekime tos energetinės nepriklausomybės, bet formuluokime kitaip - kaip būtinybę turėti kitą energetinių resursų tiekimo alternatyvą, juk galai žino, kas toje Rusijoje atsitiks, naftotiekis ar dujotiekis gali ir sugesti... Juk galima normaliai, diplomatiškai suformuluoti.
Sakantiems, kad Rusija turi interesų Lietuvoje, aš vis akcentuodavau, kad Lietuva Rusijoje turi ne mažiau, o gal ir daugiau interesų. Bijau, kad dabar būsiu ideologiškai stipriai neteisus ir nepatikimas. Nes iš tos strategijos matyti, kad Lietuva iš viso neturėtų turėti jokių interesų Rusijoje. Galima suprasti, kad tiek ekonomine, tiek kultūrine prasme turime statyti akliną sieną su Rusija. Arba su nedideliais langeliais, pro kuriuos praleisime politiškai aprobuotus kūrinius, gal dar ir klasiką.
Iš valstybių, besiribojančių su Rusija, mūsų santykiai, ko gero, patys aršiausi, bent jau diplomatine, žodine prasme. O kai ėjome į ES, vienas iš mūsų šūkių buvo, kad būsime tiltas tarp Rytų ir Vakarų. Apie kokį tiltą galime kalbėti dabar? Kaip tik esame sudegintas tiltas.

"Karas su visais visuose frontuose"

Vytautas ČEPAS, "Vakarų ekspreso" redkolegijos narys

Konservatoriai visada buvo aukšto polėkio, bet, deja, žemo skrydžio. Visa jų veikla yra karas su visais ir visuose frontuose vienu metu: kultūra, menas, mokslas, sveikatos apsauga, švietimas, jau nekalbant apie spaudą. Jiems tai vientisas karo laukas, kuriame jie jaučiasi gerai, nes čia visada daug priešų (žmonių, kurie turi kitokią nuomonę, nei konservatoriai). Priešų paieška yra jų gyvenimo alfa ir omega. Taip ir tarpsta, kiršindami žmones, skaldydami valstybę ir vedami nuo paranojos kenčiančių savo lyderių.

"Kietąja ranka suėmė už minkštosios"

Naglis PUTEIKIS, buvęs Tėvynės sąjungos narys

Man labai keista šią strategiją skaityti, dėl to, kad iš dabartinio šalies politinio elito labiausiai Maskvos propagandos yra paveikta prezidentė Dalia Grybauskaitė. Žurnalistų paprašyta įvertinti įvykius Maidane, prezidentė pasakė, kad abi pusės vienodai kaltos, kad Ukrainoje vyksta pilietinis karas, tad joms abiem reikia taikyti sankcijas. Ji kalbėjo Maskvos žodžiais. Tėvynės sąjunga sako, kad Rusija naudoja "minkštąją galią" tam, kad Lietuvą priverstų mąstyti taip, kaip nori Maskva. Bet ta "minkštoji galia" jau paveikė mūsų prezidentę, kurią Tėvynės sąjunga pasirenka savo kandidate šalies vadovo rinkimuose. Tai reiškia, kad Tėvynės sąjunga jau pati yra paveikta "minkštosios Rusijos galios". Šioje partijoje viską sprendžia keturi žmonės. Partija yra nedemokratiška, ji yra UAB'as, kurį valdo keturi bendraturčiai - Kubilius, Juknevičienė, Razma ir Adomėnas. Senos smetoninės tradicijos, kai Rusija pirmiausiai stengėsi palaužti patriotiškiausią partiją. Rusija kietąja ranka suėmė Tėvynės sąjungą už minkštosios.

"Išvardinome, kas mums kelia nerimą"

Andrius KUBILIUS, Tėvynės sąjungos pirmininkas

Mūsų strategija sako, kad rūpinantis, kaip sumažinti Rusijos minkštųjų galių poveikį, tame tarpe ir per vadinamąją lietuvišką žiniasklaidą, kurios dalis yra stipriai veikiama Rusijos minkštųjų galių ar kažkokių minkštųjų pinigų, reikia rūpintis lietuviškos žiniasklaidos stiprinimu. Mes išvardinome, kas mums kelia nerimą. Šiandien politikai ar visuomenės veikėjai, kuriuos mes įvardijome kaip įvairių stambių viešųjų akcijų, sakysime, referendumų organizatorius, šiandien labai susijaudinę. Tie asmenys turi didelius verslus, valdo ir kai kurias žiniasklaidos priemones, o jų verslas yra tampriai susijęs su Rusija. Arba importuoja didelius trąšų kiekius ir juos labai pelningai pardavinėja Lietuvoje, arba priklauso nuo tų pačių dujų importo ir derasi dėl dujų kainų. Man pačiam būnant premjeru teko matyti tokių pažymų, kuriose rašoma, kad per tokį verslą yra bandoma daryti įtaką...
Reikia nebijoti tą problemą matyti, ją įsivardinti. Ir tada yra galimybė apriboti per mokesčius, yra galimybė siekti, kad ta pati žiniasklaida būtų skaidresnė, kad joje mažiau galių turėtų kokie nors neskaidrūs finansiniai srautai. Ir tokiu būdu padėti Lietuvoje atsirasti tikrai žiniasklaidai, skaidriai, sąžiningai, objektyviai, galinčiai turėti įvairias nuomones. Mano manymu, dabar nemažai žiniasklaidos yra veikiama tų neskaidrių dalykų.

Parengta pagal komentarą "Žinių radijui"

"Už sveiko proto ribų"

Romualdas OZOLAS, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras

Tai yra antikonstitucinis, antinacionalinis,antidemokratinis ir antikultūrinis projektas, dėl kurio pasirodymo galima tik stebėtis: juo Lietuvos konservatoriai nori ne tik save, bet ir visą Lietuvą pastatyti už sveiko šių dienų proto ribų.

"Naikina valstybę"

Audrius RUDYS, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras:

Konservatoriai dedasi didžiausiais Lietuvos Respublikos patriotais, tuo patraukdami daugybę neabejotinai patriotiškai nusiteikusių tradicinių savo rėmėjų, tačiau faktiškai intensyviai naikina Lietuvos Respubliką kaip valstybę. Ir jie pasiruošę visomis teisėtomis ir ypač neteisėtomis (net antikonstitucinėmis) priemonėmis sunaikinti "Respubliką" - prolietuvišką ir patriotinį leidinį.

"Nesileisime įbauginami"

Romas GUDAITIS, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras


Mes suprantame, kad, be kovos su Rusija, konservatorių partija neturi ką veikti, tačiau nesutinkame, kad būtų kuriamos kažkokios kovos su laikraščiais strategijos ir insinuacijos. "Respublika" niekuo dėta šiuose vienos partijos žaidimuose. Gynėme ir ginsime laisvą žodį - nebijojome anksčiau, nesileisime įbauginami dabar!

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder