Rimantė Šalaševičiūtė prisipažino medikams davusi kyšį

Rimantė Šalaševičiūtė prisipažino medikams davusi kyšį

Iš gydymo įstaigų išguiti korupciją trukdo čia nuo seniai išlikę įpročiai, sako sveikatos apsaugos ministrė socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė, prisipažinusi ir pati prieš keletą metų medikams davusi kyšį.

"Atvirai pasakius, gal prieš penkerius ar šešerius metus aš ir vokelį esu nešusi, nes vienas artimų giminaičių kategoriškai atsisakė darytis operaciją, kol nebus su gydytoju į priekį atsiskaityta. Tai mano pastangos įkalbėti nepadėjo (...). Labai nemokėjau, kaip čia reikėtų paduoti - ar, galvoju, tarp dokumentų, ar į kišenę. Tiesiog buvo toks momentas", - interviu "Žinių radijui" ketvirtadienio rytą sakė R. Šalaševičiūtė.

Kita vertus, kaip nurodė R. Šalaševičiūtė, jos giminėje nėra gaji "sena tradicija", kad reikia būtinai atsiskaityti su gydytoju.

Pasak ministrės, Sveikatos apsaugos ministerijoje yra korupcijos prevencijos skyrius, tačiau jis daugiau dėmesio skiria stambiajai korupcijai. R. Šalaševičiūtė priminė, kad dėl neskaidrių viešųjų pirkimų su pareigomis atsisveikino kelių gydymo įstaigų vadovai. Jos nuomone, kovoti su smulkiąja korupcija gydymo įstaigose trukdo pacientų puoselėjamos sovietmečio tradicijos.

"Kas blogai yra - gaji tradicija, kad eini pas gydytoją, reikia kažką duoti - ar saldainius, ar kavą, ar ten dar kažką, galų gale, pinigus vokeliuose", - svarstė politikė.

Kita vertus, pasak ministrės, keičiasi jaunųjų gydytojų - rezidentų - požiūris į kyšius, dėl ko, ministerijos skaičiavimais, kyšių davimas sumažėjęs penktadaliu.

"Mes einame suvokimo, kad nereikia duoti kyšių, link, gydytojas atlieka savo darbą, bet pacientai kartais pastebėjimus rašo, kad gydytojų atlyginimai maži, jis nuoširdžiai dirba. Labai reikia paties paciento suvokimo, gydytojas teikia paslaugą (...). Tikrai stengiamės tai išgyvendinti, bet be pacientų, be visuomenės supratimo, be pilietiškumo tai padaryti yra labai sunku", - sakė R. Šalaševičiūtė.

Trečiadienį VšĮ "Transparency International" Lietuvos skyriaus paskelbtais 2015 m. Korupcijos suvokimo indekso duomenimis, Lietuvai skirtas 61 balas iš 100 galimų ir 32 vieta 168 šalių sąraše. Lietuva per metus pakilo per septynias vietas. Ekspertai teigia pasigendantys konkrečių priemonių šalinant smulkiąją korupciją gydymo įstaigose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder