Šalies vadovams bus įteikti parašai dėl valstybinės kalbos gynimo

Šalies vadovams bus įteikti parašai dėl valstybinės kalbos gynimo

Antradienį šalies vadovams - Prezidentei Daliai Grybauskaitei, Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui ir Seimo Pirmininkui Vydui Gedvilui - planuojama įteikti piliečių parašus dėl "Reikalavimo ginti Lietuvos Respublikos valstybinę kalbą ir teritorinį vientisumą".

Iki šiol jau surinkta 16 450 Lietuvos Respublikos piliečių parašų.

Vasario 6 d. Seime įvykusioje spaudos konferencijoje buvo pranešta apie šią piliečių parašų rinkimo iniciatyvą. Konferencijoje dalyvavo "Vilnijos" draugijos pirmininkas dr. Kazimieras Garšva, Tautininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Songaila, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų sąjungos atstovas Kasparas Genzbigelis, Lietuvos Sąjūdžio pirmininkas, Seimo narys Rytas Kupčinskas, Nepriklausomybės Akto signataras, Seimo narys Algirdas Vaclovas Patackas, Seimo narys Vytautas Juozapaitis.

Kaip ELTA jau skelbė, dokumente reikalaujama nepažeisti Lietuvos Konstitucijos, Valstybinės kalbos įstatymo: neiškraipyti autentiškų etninių lietuvių žemių vietovardžių ir juos toliau rašyti tik valstybine kalba; neįteisinti polonizuotų ar suslavintų vietovardžių viešosios rašybos.

Kreipimesi į šalies vadovus taip pat prašoma "nepažeisti Lietuvos teritorijos vientisumo ir neįteisinti regioninių kalbų oficialaus statuso, paminant kitų piliečių teises; užkirsti kelią teritorinės autonomijos kūrimui ir gatvių pavadinimus rašyti tik valstybine kalba; užtikrinti teismų sprendimų vykdymą dėl neteisėtų nelietuviškų užrašų nukabinimo".

Dokumente reikalaujama nekeisti lietuvių kalbos abėcėlės ir Lietuvos Respublikos piliečių vardus, pavardes dokumentuose - tradicinį Lietuvos kultūros paveldą, ir toliau rašyti valstybine kalba, o pageidaujantiems rašyti ir užsienietiškas formas - nurodyti jas antrame paso puslapyje.

Kreipimosi iniciatoriai ragina nesilpninti lietuvių kalbos mokymo bendrojo ugdymo mokyklose, neatsisakyti lietuvių kalbos valstybinės kalbos egzamino suvienodinimo ir jo neatidėlioti, nes nevienodas lietuvių kalbos vertinimas diskriminuoja ir segreguoja Lietuvos Respublikos piliečius.

"Nepaversti lietuvių, t. y. valstybinės, kalbos statuso derybų objektu dvišaliuose Lietuvos ir Lenkijos santykiuose; siekti, kad Lenkija pripažintų prieškarinę Rytų Lietuvos okupaciją neteisėta ir atsiprašytų dėl prievartinės polonizacijos; siekiant pasitikėjimo dvišaliuose santykiuose, būtina teisingai įvertinti prieškarinį konfliktą, agresiją, ultimatumą", - reikalaujama dokumente.

Jo iniciatoriai taip pat ragina nutraukti vadinamosios Lenko kortos dalinimą Lietuvos Respublikos piliečiams, susiejant juos su lojalumu Lenkijai. Siekiant gerų tarpvalstybinių santykių su Lenkija, jie siūlo iškelti sąlygą, "kad būtų nutrauktas jos politikų vykdomas Lietuvos šmeižimas ir dezinformacija, taip pat galiojančios Lenkijos ir Lietuvos sutarties laužymas, kai Lenkijos valdžia skatina lenkų tautinę bendriją Lietuvoje pažeisti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder