Savivaldybės bendrovių vadovams - atskira pataisa

Savivaldybės bendrovių vadovams - atskira pataisa

Seimo pakeistas Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymas kol kas naujus karjeros posūkius Klaipėdoje lems tik Sportininkų vaistinės vedėjai, kuri šias pareigas eina ilgiau nei 10 metų. Tačiau šiandien arba antradienį Seime numatomos svarstyti Akcinių bendrovių įstatymo pataisos analogišką kadencijų tvarką turėtų sukurti ir Savivaldybės valdomose akcinėse bendrovėse.

"Vakarų ekspresas" vakar rašė, jog Seimas pakeitė valstybės ir savivaldybės įmonių vadovų skyrimo tvarką. Tačiau paaiškėjo, jog ši tvarka negalios savivaldybėms priklausiančioms ir valdomoms akcinėms bendrovėms. Visgi ilgamečiai jų vadovai, anot įstatymo pataisų autorių, neturėtų apsidžiaugti.

Antradienį Seime buvo siūloma keisti ir Akcinių bendrovių įstatymą. Jame, kaip ir Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatyme, numatoma analogiška savivaldybei priklausančių AB ir UAB vadovų skyrimo tvarka - bendrovėse, kuriose savivaldybei ar valstybei pagal turimą akcijų skaičių suteikiama daugiau nei pusė balsų visuotiniame akcininkų susirinkime, bendrovės vadovas galėtų būti priimamas į darbą 5 metų kadencijai. Tas pats asmuo tos pačios bendrovės vadovu galėtų būti renkamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Užvakar vykusiame Seimo plenariniame posėdyje šios įstatymo pataisos nepavyko priimti. Už jos priėmimą balsavo tik kiek daugiau nei 50 Seimo narių, tad balsavimas laikomas neįvykusiu.

Įstatymo pakeitimo projekto teikėjas "valstietis" Virgilijus Poderys paaiškino, jog kai kurie parlamentarai, išreiškę neigiamą nuomonę dėl pasiūlymo, nusprendė iš viso nebalsuoti.

"Jų argumentai buvo tokie, kad Akcinių bendrovių įstatyme tokių nurodymų neturėtų būti. Bet, mano nuomone, turėtų, nes čia šnekame apie tas įmones, kurių daugiau nei 50 procentų akcijų priklauso savivaldybei ar valstybei. Diskusijos metu buvo sumalta, kad tai galios visoms akcinėms bendrovėms, bet čia šnekame tik apie tas bendroves, kurių kontrolinis akcijų paketas priklauso valstybei", - paaiškino V. Poderys.

Jis teigė besitikintis, jog Seimas visgi pritars šioms pataisoms. Šį klausimą numatoma svarstyti šiandien arba antradienį vyksiančiame plenariniame Seimo posėdyje.

Tokiai tvarkai įsigaliojus darbo nuo 2019-ųjų netektų ilgiau nei 10 metų dirbantys AB "Klaipėdos vanduo" generalinis direktorius Leonas Makūnas, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Šarūnas Reikalas, Klaipėdos autobusų parko generalinė direktorė Jelizaveta Daugininkienė bei miesto pirtį valdančios UAB "Vildmina" direktorius Vytautas Eitmanavičius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder