Savo kalbą Seime Vytenis Povilas Andriukaitis iliustravo skaidrėmis

Savo kalbą Seime Vytenis Povilas Andriukaitis iliustravo skaidrėmis

Interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Povilui Andriukaičiui antradienį Seimui pristatęs Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis tvirtino, kad interpeliacijos tekstas yra suklastotas, ir tai jis laiko beprecedenčiu atveju.

„Gavę sveikatos apsaugos ministro atsakymus mes pamatėme, kad tiesiog yra suklastotas interpeliacijos tekstas“, – iš Seimo tribūnos tvirtino E. Masiulis.

Pasak jo, ištrinta ministro vienasmeniškai, savavališkai 116 interpeliacijos originalo eilučių ir tai, „be jokios abejonės, demonstruoja nepagarbą ne tik interpeliacijos autoriams, bet ir visam parlamentui“.

Kalbėdamas apie padėtį sveikatos apsaugos srityje, E. Masiulis paminėjo ir tai, kad dalis medikų išleidžiami nemokamų atostogų, susidaro eilės prie gydytojų kabinetų, priešinamas viešasis bei privatus sveikatos sektorius.

Interpeliacijoje ministro V. P. Andriukaičio prašoma paaiškinti, kodėl šiemet daugiau nei dešimtadaliu sumažintas sveikatos priežiūros įstaigų finansavimas, kodėl ligoninių medikai verčiami eiti nemokamų atostogų ir kodėl dėl to turi kentėti pacientai bei gydymo kokybė.

Ministro taip pat prašoma atsakyti, kodėl jis ir toliau priešina viešąjį bei privatų sveikatos sektorių, siekdamas apriboti pacientų teisę laisvai rinktis prieinamas gydymo paslaugas ir gydytoją. Klausiama, kodėl ministras savo veikla ir toliau neatsižvelgia į Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kuriuo remiantis valstybė įpareigota užtikrinti sąžiningą konkurenciją sveikatos sistemoje, vengiant bet kokių diskriminacinių principų.

E. Masiulis iš ministro pageidavo „konstruktyvių atsakymų, o ne muilo burbulų pūtimo“.

Ministras V. P. Andriukaitis atmetė kaltinimus dėl esą suklastoto interpeliacijos teksto, teigdamas, kad „motyvacinės dalies neperrašinėjau“.

Iš Seimo tribūnos sveikatos apsaugos ministras pradėjo atsakinėti į interpeliacijos rengėjų 23 jam pateiktus klausimus. Savo kalbą ministras iliustravo skaidrėmis.

Vėliau ministras atsakinės į Seimo narių klausimus. Po to vyks diskusija, kurioje žodis paprastai suteikiamas paeiliui pritariantiems ir nepritariantiems atsakymui į interpeliaciją Seimo nariams. Diskusijai pasibaigus baigiamasis žodis suteikiamas interpeliaciją gavusiam ministrui ir interpeliacijos iniciatoriams.

Pagal Seimo statutą, bus sudaryta redakcinė komisija nutarimo projektui parengti.

Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projektas turi būti pateiktas Seimui apsvarstyti ne vėliau kaip kitą posėdžių dieną. Jame turi būti pareikštas Seimo pritarimas arba nepritarimas ministro atsakymui.

Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareikštas juo nepasitikėjimas, tai toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Jeigu Seimo nutarimas dėl interpeliacijos priimamas, ministras, kuriam pareikštas nepasitikėjimas, privalo atsistatydinti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder