Seime toliau diskutuojama dėl rinkimų apygardų

Seime toliau diskutuojama dėl rinkimų apygardų

Tęsiamos diskusijos su Seimo frakcijų atstovais dėl vienmandačių apygardų perskirstymo. Konstitucinis teismas (KT) yra nutaręs, kad netolygus rinkėjų skaičius vienmandatėse apygardose prieštarauja Konstitucijai. Šiuo metu šis skaičius skirtingose apygardose gali nuo vidurkio skirtis iki 20 procentų.

Parlamentarai sutaria, kad keisti apygardų ribas ar imtis kitų pakeitimų įgyvendinant Konstitucinio Teismo nutarimą būtina kuo skubiau.

Pirmajame frakcijų atstovų pasitarime buvo siūloma svarstyti anksčiau pateiktą socialdemokratų projektą, kuris iš esmės pakeistų rinkimų sistemą ir panaikintų vienmandates rinkimų apygardas. Tokiai iniciatyvai nepritariantieji siūlo apygardas pakoreguoti pagal Konstitucinio teismo sprendimą, o radikalius sprendimus svarstyti ir įgyvendinti vėlesniuose – 2020-ųjų rinkimuose.

Socialdemokratas Juozas Bernatonis siūlo iš viso atsisakyti vienmandačių apygardų, tačiau oficialios pozicijos socialdemokratų partija dar neturi. Opozicijos vadovai nepritaria vienmandačių rinkimų apygardų naikinimui.

J. Bernatoniui pritaria Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas palaiko vienmandačių panaikinimą ir proporcinės rinkimų sistemos įvedimą. Tokią sistemą turi didelė dalis Europos sąjungos valstybių.

Kilę nesutarimai turėjo būti išspręsti frakcijų viduje, o trečiadienį tikimasi pateikti aiškesnę poziciją.

Jeigu iki kitų metų nebus apsispręsta dėl rinkimų tvarkos, gali iškilti klausimų dėl rinkimų teisėtumo.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder