Seime vėl „prikelta“ alkotesterio idėja

Seime vėl „prikelta“ alkotesterio idėja

Seimo nariui Linui Balsiui įsivėlus į skandalu tapusią galimo girtumo istoriją, politikai vėl prabilo apie alkotesterio idėją.

Vieni kalba apie tokią teorinę galimybę, kiti mielai ją įgyvendintų.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis skeptiškai įvertino žurnalistų pasvarstymus apie alkotesterį Seime. „Yra įstatymai, kurie reglamentuoja tai, ir, matyt, neturėtume peržengti ribos“, - ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė V. Pranckietis.

Beje, problemų su alkoholiu yra turėję ir kiti parlamentarai - Gintautas Mikolaitis, Egidijus Vareikis.

Alkoholio nevartojantis buvęs Seimo Pirmininkas, Kovo 11-osios Akto signataras Česlovas Juršėnas dar 2003 metais, vėliau 2008 metais siūlė svarstyti galimybę įrengti Seime alkotesterį.

Vertindamas nemalonią situaciją, į kurią pakliuvo galimai tuomet apsvaigęs Seimo narys socialdemokratas Gintautas Mikolaitis, Č. Juršėnas siūlė atnaujinti diskusijas apie galimybę įteisinti parlamento rūmuose alkotesterį.

Č. Juršėnas tuomet tvirtino, kad kaip Seimo vadovas jis neturi teisinių galimybių priversti Seimo narį tikrintis girtumą ar blaivumą. „Čia yra problema, ją galbūt reikėtų nagrinėti, ir aš tariuosi su teisininkais. Parlamentaras gali tai tik savo noru pasitikrinti“, - tuomet Eltai sakė Č. Juršėnas.

Dar 2003 metų rudenį Č. Juršėną sudomino paskelbta dpa-ELTA žinutė, kurioje pranešta, kad vienas australų parlamentaras sieks, jog jo kolegos deputatai Kvinslendo provincijoje, prieš įžengdami į parlamento pastatą, pasitikrintų blaivumą. Nevartojantis alkoholio Č. Juršėnas tuomečiam Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkui Algimantui Salamakinui perdavė šią žinutę, teigdamas, kad gal ir Lietuvos Seimo nariams praverstų pasidomėti šio australų parlamentaro siūlymu įpareigoti tautos išrinktuosius pūsti į alkotesterį.

Išnagrinėję tuomečio Seimo Pirmininko pirmojo pavaduotojo Č. Juršėno siūlymą, etikos sargai priėjo prie išvados, kad nėra būtinybės įrengti Seimo rūmuose alkotesterį, nes ši problema neegzistuoja. Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariai nemanė, kad parlamentarai piktnaudžiauja alkoholiu. Kai kurie etikos sergėtojai nelaikė tragedija, jei Seimo narys išgėrė, pavyzdžiui, 50 gramų brendžio. Parlamentarai taip pat suabejojo, ar alkotesterio atsiradimui būtų teisinis pagrindas. Jų skaičiavimais, vieno alkotesterio įrengimas Seimo rūmuose per mėnesį kainuotų beveik kelis šimtus litų.

2003 m. rugsėjo 23 d. Eltos paskelbtoje žinutėje iš Sidnėjaus rašoma, kad praeityje ten būta atvejų, kai deputatai parlamente pasirodydavo apgirtę ir išvengdavo drausminių nuobaudų. Pasak Lorenso Springborgo (Lawrence Springborg) iš Liberalų partijos, „iki šiol dėl to katastrofų nėra buvę, tačiau kažkada turi būti imtasi priemonių“.

L. Springborgas atkreipė dėmesį į policijos pareigūnus šioje valstijoje, kurie ateityje, atrinkti atsitiktinumo principu, privalės pūsti į alkotesterį. Jei politikai tai verčia daryti policininkus, tai turi išbandyti ir patys, argumentavo australų parlamentaras.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder