Seimo Pirmininkė apie siūlymą Rimantą Šadžių skirti į Audito Rūmus: atsitiktinumų nebūna

Seimo Pirmininkė apie siūlymą Rimantą Šadžių skirti į Audito Rūmus: atsitiktinumų nebūna

Seimo Pirmininkė "darbietė" Loreta Graužinienė, vertindama tai, kad finansų ministrą socialdemokratą Rimantą Šadžių siūloma skirti į Europos Audito Rūmų narius, neatmeta, kad politikui šis postas pasiūlytas mainais už tai, kad parlamentas pritarė trečiajai Prezidentės pateiktai generalinio prokuroro kandidatūrai.

"Atsitiktinumų beveik nebūna", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė Seimo vadovė ir pridūrė, kad į šį klausimą turėtų atsakyti Premjeras Algirdas Butkevičius, nes kandidatūrą į Europos Audito Rūmus teikia Vyriausybė, suderinusi su Prezidentu ir Seimas, o vėliau ją patvirtina Seimas.

Pasak parlamento vadovės, Lietuva jau vėluoja pateikti savo kandidatą - tai esą turėjo būti padaryta lapkritį. L. Graužinienė teigė, kad praėjusią savaitę šis klausimas Seime atidėtas, nes buvo per vėlai pateiktas.

"Buvo jau tvirtinama darbotvarkė Seimo posėdžių salėje ir tada tik atsirado Vyriausybės nutarimas. Pagal Statutą mes turime išlaikyti atitinkamą valandų skaičių, yra apibrėžta, kada yra įregistruojami ir kada svarstomi teisės aktai. Jeigu Vyriausybė būtų įregistravusi Seimo nutarimą ir Vyriausybės teikimą laiku, Seimas turbūt jau būtų paskyręs ir klausimas būtų išspręstas. Dabar šis klausimas tiesiog nusikėlė", - aiškino L. Graužinienė.

Politikė teigė nedalyvavusi "sandoryje", kur valdančiųjų atstovui R. Šadžiui vieta Audito Rūmuose skirta už generalinio prokuroro paskyrimą.

"Aš pati tokiame sandoryje nedalyvavau, o kas dalyvavo, tas turi atsakyti", - sakė ji. Klausiama, ar galėjo apskritai toks "sandoris" būti, L. Graužinienė atsakė: "kas galėtų paneigti".

Vis dėlto L. Graužinienė paneigė, kad ji pati norėtų užimti Lietuvos atstovo vietą Europos Audito Rūmuose.

"Tikrai, tas klausimas jau buvo aptartas ir Darbo partijoje, ir su Premjeru mes kalbėjome gerokai anksčiau. Taip, manęs klausė Premjeras, ar aš pretenduočiau. Aš tikrai atsakiau, kad ne, ir toks buvo atsakymas dėl mano asmeninių, šeimos aplinkybių. Mes šeimoje tarėmės ir vis dėlto priėmėme sprendimą, kad aš turiu dirbti Lietuvoje ir būti arčiau šeimos", - tikino Seimo Pirmininkė.

Asmeniškai L. Graužinienė, turinti nepriklausomos auditorės statusą, pripažino, kad socialdemokratas R. Šadžius gabus, dirbęs ne vienoje ministerijoje, skirtingose srityse, tad tinkamai sugebės eiti šias pareigas.

"Iš pradžių gal bus sunkoka, bet po to viskas yra įmanoma, reikia tiktai noro", - sakė L. Graužinienė.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Vyriausybė parengė nutarimo projektą pagal kurį finansų ministrą socialdemokratą R. Šadžių siūloma skirti į Europos Audito Rūmų narius.

Vyriausybei pasiūlyta kreiptis į Seimą su prašymu pritarti R. Šadžiaus kandidatūros siūlymui į Europos Audito Rūmų narius. Seimo prašyta šį klausimą svarstyti ypatingos skubos tvarka. Šiai kandidatūrai yra gautas Prezidentės Dalios Grybauskaitės pritarimas.

Tačiau Seimo Pirmininkė L. Graužinienė užblokavo Vyriausybės teikimą dėl finansų ministro R. Šadžiaus skyrimo į Europos Audito Rūmus - ji pareiškė, kad Vyriausybės teikimas neatitinka Seimo statuto reikalavimų, t. y. neišlaikytas paros terminas nuo projekto registravimo.

Nutarimo projektas pateiktas kitą dieną po to, kai Seimas patvirtino šalies vadovės teiktą kandidatą į generalinius prokurorus Evaldą Pašilį.

Dabartinės Lietuvos atstovės šioje institucijoje Rasos Budbergytės kadencija baigiasi kitų metų gegužę.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder