Seimo Pirmininkė: Sauliaus Stomos vietoje aš pasitraukčiau iš politikos

Seimo Pirmininkė: Sauliaus Stomos vietoje aš pasitraukčiau iš politikos

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė parlamentaro Sauliaus Stomos situaciją apibūdina kaip "neskanią" ir teigia, kad būdama S. Stomos vietoje, ji pasitrauktų iš Seimo ir iš politikos.

Trečiadienį "Žinių radijui" komentuodama S. Stomos skandalą I. Degutienė sakė, kad ją labai stebina per 20 nepriklausomybės metų Seime susiklostęs požiūris į Seimo narių padėjėjus ir jų statusą. Jai atrodo, kad ši pareigybė Lietuvoje nepelnytai nuvertinama.

"Visame demokratiniame pasaulyje Seimo nario padėjėjas - ne grožio konkursas ir ne bendrųjų reikalų tvarkytojas, tai patarėjas įstatymų leidybos ir politikos klausimais. Reikia rinktis atsakingai, o ne pagal ilgas kojas ir ilgus plaukus", - teigė Seimo Pirmininkė.

I. Degutienei pasirodė keista, kad Seimo nariai nesusigaudo, kad nuo jų padėjėjų kvalifikacijos neišvengiamai priklauso ir jų pačių darbo kokybė. Anot jos, padėjėjas turėtų būti specialistas, baigęs politikos, ekonomikos ar teisės mokslus, kurių žinių prireikia kasdienėje Seimo veikloje.

Kalbėdama apie moralinę įvykių pusę, I. Degutienė teigė, kad taip, kaip pasielgė S. Stoma, Seimo nariui elgtis tikrai nedera, bet ji nenori moralizuoti. "Kiekvienas turi pats atsakyti už savo veiksmus, įvertinti, kaip jis elgiasi, ir ko jis siekia", - sakė ji.

I. Degutienei taip pat kilo klausimas, kodėl kažkas tendencingai ėmėsi daryti būtent tokią provokaciją, tikrinančią Seimo narių silpnybes. "Nereikia kurti sąmokslo teorijų, bet gali kilti įvairių minčių, kodėl to reikėjo ir kas už to stovi" , - sakė Seimo Pirmininkė.

S. Stoma pateko į skandalą, kai slaptai filmuotoje medžiagoje užsiminė apie galimybę įdarbinti jauną merginą savo padėjėja, prieš tai praleidus "bandomąjį laikotarpį" prie jūros.

Reaguodamas į šią žiniasklaidos paviešintą skandalingą istoriją Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Priežiūros komitetas suspendavo šio parlamentaro narystę partijoje.

S. Stoma kreipėsi į generalinį prokurorą, prašydamas atlikti tyrimą, ar nebuvo pažeistos jo, kaip tautos atstovo, teisės į privatų gyvenimą, kuris pagal Lietuvos įstatymus yra saugomas net ir esant viešu asmeniu. Parlamentaras taip pat ruošiasi kreiptis į teismą.

Antradienį Seimas pritarė, kad S. Stomos elgesį tirtų Seimo etikos ir procedūrų komisija.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder