Sostinės piketuotojai dėl išaugusių šilumos kainų susiskirstė į dvi grupes

Sostinės piketuotojai dėl išaugusių šilumos kainų susiskirstė į dvi grupes

Trečiadienį prie Vilniaus miesto savivaldybės susirinkę apie 150 mitinguotojų, besipiktinančių išaugusiomis šilumos kainomis sostinėje, susiskirstė į dvi grupes. Didesnioji dalis protestavo prieš miesto mero Artūro Zuoko vykdomą šilumos kainų politiką, mažesnioji - prieš Premjero Andriaus Kubiliaus ir energetikos ministro Arvydo Sekmoko vykdomą politiką.

A. Zuoką palaikantys mitinguotojai, daugiausiai jaunimas, į mitingą atsinešė ir paskutines valdžios maunamas kelnes, rankose laikė plakatus "Verkia šilumos kainos, valgomos Kubiliaus", "Sekmokai, su mūsų numautomis kelnėmis laimingas nebūsi", "Kubiliau, kaip rengsiesi, mūsų užpakaliai jau nuogi", "Blogam premjerui ir meras trukdo", "Gazprom dėkoja Kubiliui už perkamas dujas ir Lietuvos dujų rekordinį pelną".

Prieš sostinės mero vykdomą politiką pasisakyti susirinko pensininkai, pagyvenę žmonės. Mitingo organizatoriai - Vilniaus miesto savivaldybės tarybos konservatoriai - į Europos aikštę atvilko radiatorių su prirakinta grandine, ant kurio buvo parašyta "+ 17 proc. abonentui", mitinguotojai laikė plakatus, kuriuose pavaizduota saulėgrąža, o jos centre - A. Zuoko galva, užrašai "Zuokgrąža", "Melagis".

A. Zuoką palaikiusius jaunuolius jo priešininkai bandė išvyti iš piketo, merginas vadino nepadoriais žodžiais, klausė, kiek jiems buvo sumokėta, kad ateitų į protesto akciją.

Pasak mitingo organizatorių, Vilniuje palyginti šiltą lapkritį sunaudota gerokai daugiau šilumos nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, smarkiai išaugo sąskaitos už šildymą. Tuo tarpu šildymo kainos kituose miestuose netgi sumažėjo.

Mitingo organizatoriai sako, kad jeigu iš miesto vadovybės nebus sulaukta atsakymo, toliau bus rengiamos protesto akcijos, reikalaujama A. Zuoko atsakomybės.

Kai kurie mitingo dalyviai sakė, kad atsakomybę dėl didelių kainų turi prisiimti ne tik A. Zuokas, bet ir Premjeras, energetikos ministras.

"Spręsti Lietuvos energetikos ūkio strateginiams klausimams yra įsteigta speciali ministerija ir kai ta ministerija buvo kuriama, buvo sakoma, kad pirmiausia ministerija numuš kainas, susitars su Maskva, susitars dėl kitų klausimų, tai yra, biokuro naudojimo ir visa kita. Šiandien nematau nė vieno žingsnio, kurį bandytų padaryti ponas A. Kubilius ar ponas A. Sekmokas. A. Zuoko mačiau porą žingsnių, jis pasiūlė, kaip Elektrėnų energetiką panaudoti, kaip galima atpiginti kainą ir jis tą pasieks. Nereikia jo kalti prie kryžiaus ir trukdyti jam. Bet šiandien yra vienas atpirkimo ožys - tiktai A. Zuokas. Dėl to čia ir stoviu su plakatu", - Eltai sakė protestuojantis pensininkas Česlovas Kaminskas.

Kitokią nuomonę reiškė Fabijoniškių gyventoja.

"A. Zuokas eidamas į rinkimus buvo žadėjęs sumažinti kainas, o jam atėjus kaina 50 proc. išaugo. Pas mane asmeniškai vartojimas 18 proc. už lapkritį išaugo. Gyvenu Fabijoniškėse, ten namai nauji, palyginus šilti, ir faktiškai bute aš vaikštau su trumpomis rankovėmis, nes neįmanoma kitaip. Nakčiai tenka balkoną atidaryti, nes yra perteklinė šiluma pateikiama. Kalbėti apie tai, kad A. Zuokas čia niekuo dėtas - atleiskite, tikrai yra neteisinga ir nesąžininga visų vilniečių atžvilgiu", - piktinosi Fabijoniškių gyventoja Janina.

ELTA primena, kad Valstybinė energetikos inspekcija Generalinei prokuratūrai bei kitoms institucijoms pirmadienį apskundė "Vilniaus energiją" dėl padidėjusio šilumos suvartojimo Vilniaus mieste.

Energetikos inspekcija tyrimą pradėjo po įtarimų, kad vilniečiai už praėjusių metų lapkritį galėjo gauti nepagrįstai dideles sąskaitas už šildymą. Palyginus su praėjusių metų lapkričiu, jos išaugo beveik 20 proc.

"Vilniaus energija" kaltinimus neigia ir aiškina, kad sąskaitos už šildymą didėjo dėl augančių dujų kainų.

Lapkričio mėnesį Vilniaus mieste gerokai išaugusias sąskaitas už šildymą lėmė padidėjęs šilumos poreikis, per ilgas atskaitomasis laikotarpis, gyventojų nedeklaruotas karštas vanduo, parodė Vilniaus miesto savivaldybės suburtos ekspertų grupės išvados. Požymių, kad buvo naudotas nuotolinis šilumos punktų reguliavimas, ekspertų grupė, remdamasi turimais duomenimis ir kompetencija, nenustatė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder