STT tiria Žemės ūkio rūmus

STT tiria Žemės ūkio rūmus

Specialiųjų tyrimų tarnybos akiratyje atsidūrė Žemės ūkio rūmai, jie kaltinami galbūt piktnaudžiavę skirstydami lėšas. Rūmų atstovai tvirtina, kad įtarimai - be pagrindo.

Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Žemės ūkio rūmams organizuojant valstybės paramos lėšų skirstymą įvairioms asociacijoms. STT gavo duomenų, kad asociacijos, pretenduojančios gauti piniginę paramą veislininkystei, galbūt buvo verčiamos sudaryti konsultavimo paslaugų sutartis su Žemės ūkio rūmais.

Nesudarius šių sutarčių, valstybės paramos skyrimas būdavo vilkinamas, sudaromos įvairios kliūtys.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas teigė, kad šis tyrimas - išpūstas burbulas. „STT kreipėsi į mus, tam tikrus duomenis mes pateikėme ir viskas. Žemės ūkio rūmai yra žemdirbių organizacijų stogas ir veikia pagal asociacijos principus.

Šiandien yra 45 organizacijos, yra taryba, kuri priima galutinius sprendimus. Yra veislininkystės komitetas, o asociacijos dalyvauja šiame komitete ir priima sprendimus. Žemės ūkio rūmai yra tų sprendimų vykdytojas“, - aiškino A.Stančikas.

Jis sakė, kad rūmai teikia įvairias paslaugas organizacijoms ir, savaime suprantama, jog yra sutartys. Sutartys - normalus reiškinys. „Mes tarsi kalti, kad turime sutartis? - nuostabą reiškė A.Stančikas. - Buvo ir anksčiau STT įvairių tyrimų, tačiau niekas nieko neįrodė, kad mes kažkuo nusižengėme.

Aišku, tarp pačių organizacijų vyksta tam tikra kova, nes pinigų yra tiek, kiek yra, atsiranda nepatenkintųjų, kas gavo daugiau, kas mažiau. Noriu akcentuoti, kad viskas vyksta pagal Žemės ūkio ministerijos patvirtintas taisykles. Viena organizacija negavo paramos, tačiau norint gauti paramą reikia pateikti duomenis, ji atsisakė juos pateikti, tad natūralu, kad paramos negavo. Gal dėl to ir atsirado kaltinimų, kad Žemės ūkio rūmai užsiima kažkokiu reketu? Čia absurdo vakarienė.“

A.Stančikas tikino, kad STT iš Žemės ūkio rūmų nė vieno asmens „ant kilimėlio“ nebuvo išsikvietusi. Rūmų pirmininkas atkreipė dėmesį, kad rūmai nuolat gauna pareigūnų užklausų reikalingiems dokumentams pateikti, ir tai yra normali praktika, juo labiau kad Žemės ūkio rūmai yra finansuojami ir iš valstybės biudžeto.

„Jei pareikalauja iš valstybės institucijų, mes privalome pateikti informaciją. O dabar mes padaryti tarsi kokie nusikaltėliai, - piktinosi A.Stančikas. - Dėl esą mūsų daromo spaudimo, nė neįsivaizduoju, kokia čia nauda mums būtų. Pasikartosiu, jei yra teikiamos paslaugos, visada bus ir sutartys.“

Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Bronius Markauskas neatmetė prielaidos, kad taip bandoma sukompromituoti Žemės ūkio rūmus visuomenės akyse.

„Kartkartėmis pastebime, kad politikams nusibostame. Bet kokiu atveju pagal savo funkciją, statusą mes esame tam tikra opozicija valdžiai, nes atstovaujame žemdirbių interesams, dažnai tenka ir valdžią kritikuoti“, - sakė jis.

B.Markauską stebina tai, kad tokiu tyrimu užsiima būtent Specialiųjų tyrimų tarnyba, „lyg daugiau darbo neturėtų“.

„Lėšas skirsto tik veislininkystės komitetas, Žemės ūkio rūmai į tai nesikiša. Dėl konsultavimo - tai konsultavimui skiriamos juokingos lėšos“, - sakė Žemės ūkio rūmų vadovo pavaduotojas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder