Stumiama lyties keitimą įteisinanti konvencija

Stumiama lyties keitimą įteisinanti konvencija

Nors Stambulo konvencijos, mūsų šalyje įteisinančios lyties keitimo operacijas ir kitus prieš prigimtį einančius dalykus, Seimas dar neratifikavo, Vyriausybė tam kelią praskynė dar pernai birželį, kai užsienio reikalų ministras Stambulo konvenciją pasirašė. Pagrindinis Vyriausybės argumentas, kodėl to reikia - pasikeitusiųjų lytį bylos prieš Lietuvą.

Seimas dar priešinasi

Pernai birželio 7 dieną užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pasirašė Stambulo konvenciją dėl diskriminacijos biologinės lyties, socialinės lyties, lytinės orientacijos, lyties tapatybės atžvilgiu. Tiesa, tokia lyties keitimą įteisinanti konvencija įsigaliotų tik tada, jei ją ratifikuotų Seimas.

Seimas priešinasi lyties keitimo mūsų šalyje legalizavimui, tačiau Teisingumo ministerija jau yra pateikusi atitinkamas Civilinio kodekso pataisas, kuriomis, be kita ko, siekiama panaikinti teisės spragą, lėmusią Konvencijos pažeidimo konstatavimą byloje prieš Lietuvą. Vyriausybei buvo pasiūliusi minėtą projektą įtraukti į 2014 metų Seimo pavasario sesijos darbų programą, tačiau Seime jokių svarstymų dėl minėtos konvencijos nebuvo. Mat baiminamasi ir visuomenės reakcijos.

Užsienio šalyse lyties keitimo operacijas patyrę asmenys Lietuvoje paprastai negali pasikeisti asmens dokumentų, kuriuose atsispindėtų lyties pokytis. Civilinės metrikacijos skyrius tą įpareigoja padaryti teismas. Teisingumo ministerijos duomenimis, Lietuvos teismai iki šiol yra priteisę žalą keliose tokiose bylose: bendra suma - arti 90 tūkst. litų.

Pernai birželį protestuodami prieš Vyriausybės pritarimą Stambulo konvencijai, kuri atvertų kelią ne tik lyties keitimui, bet ir kitiems su sveiku protu prasilenkiantiems dalykams, Lietuvos žmonės išėjo į gatves. Tąkart akcijoje „Apginkime šeimą - išsaugokime Lietuvą“ dalyvavo ir žinoma aktorė Dalia Michelevičiūtė. Ji „Vakaro žinioms“ pasakojo, jog visuomenės susitelkimas įrodė, jog lietuviams Šeimos institucija - didžiausia vertybė, kurios sampratos nevalia iškreipti.

„Mes gyvename dabarties momente, ir nuo dabarties momento priklauso visuomenės ateitis, kai bandoma kėsintis į pamatinius dalykus: gyvybę, kūną, šeimą, ateities perspektyvos tampa ypač svarbios, nes gali įvykti neatitaisomi dalykai. Dievas sukūrė vyrą ir moterį, juos pašaukė susitikimui vienas su kitu, kad šie patenkintų savo pilnatvės ir bendrystės ilgesį. Prigimtis mums duota kaip dovana, kišimasis į ją reiškia asmens vientisumo pažeidimą. Kaip aktorė puikiausiai galėčiau atlikti vieną ar kitą vaidmenį, tačiau aš esu aš. Lygiai taip pat žmonės, kurie bando save pakeisti medicininiu įsikišimu. Jie lieka tokie patys, jų problemos niekur nedingsta, - kalbėjo aktorė. - Mes visada turime klausti: kam tokios konvencijos naudingos? Ir ten galbūt rasime atsakymą.“

Anot D.Michelevičiūtės, kiekvienas aštrus klausimas, prasilenkiantis su visuomenės vertybėmis, verčia šias perkainoti, jų perkainojimas yra raktas į žmonijos išlikimą.

„Tąkart pilietinėje akcijoje pasijutau tarsi Sąjūdžio metu, kai iniciatyva buvo „ne iš viršaus nuleista“, o patys žmonės, šeimos būrėsi ir kalbėjo apie tai, jog reikia labai branginti natūralią žmogaus prigimtį, šeimą. Tokios konvencijos atveria kelią laisvanoriškam žmonijos susinaikinimui“, - neabejojo aktorė.

Intervencija į prigimtį - nusikaltimas

2011 metais Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Vida Marija Čigriejienė kartu su kolegomis siūlė, jog Civiliniame kodekse būtų įrašytas draudimas mediciniškai keisti lytį, tačiau tokio draudimo įteisinimui pasipriešino Vyriausybė ir siūlymui nepritarė.

Parlamentaras, buvęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys, medicinos mokslų profesorius Arimantas Dumčius dar 2012-aisiais viešai stebėjosi Sveikatos apsaugos ministro noru patvirtinti Australijos medicinos procedūrų sąrašą, į kurį pateko ne tik lyties keitimo, bet ir dirbtinio apvaisinimo, sterilizacijos procedūros.

„Lyties keitimo operacijų mūsų šalyje nereikia daryti todėl, kad tai yra paprasčiausias žmogaus žalojimas, esu domėjęsis, kas būna po to, kai lytis pakeičiama. Tokie žmonės gyvenimą dažnai baigia savižudybe arba prašo vėl daryti operaciją, kad būtų grąžinta ankstesnė lytis, tačiau to padaryti jau neįmanoma. Jiems reikia taikyti psichoterapinį gydymą, o ne atlikti operacijas,“ - pasakojo A.Dumčius.

Jis pridūrė, kad mūsų šaliai nereikia pasiduoti Europos Sąjungos spaudimui.

„Juk mes katalikai. Įsivaizduokite, kas nutiktų, jei tai būtų įteisinta? Tai tiesioginė grėsmė Tautai“, - piktinosi Seimo narys.

Jam pritarė ir Seimo narys Edvardas Žakaris.

„Ko nėra gamtoje, nereikia prisigalvoti, kitas dalykas, tai daug kainuoja, be to, nemanau, kad tokie dalykai atitinka mūsų Konstituciją, vertybes. Kodėl būtinai mums viską pasiimti iš kitur?“  - retoriškai klausė jis.

Parlamentaras, buvęs Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys tikino nemanąs, jog Stambulo konvencija Seime sulauks entuziazmo ir bus ratifikuota.

„Juo labiau kad su šia Konvencija ne tik lyties keitimo klausimai, bet ir begalė kitų nepriimtinų. Vyriausybė, deja, pas mus dažnai parengia tokius įstatymus, kur Seime vertybiniu požiūriu sulaukia griežtos reakcijos. Kalbant apie lyties keitimo operacijas, tai antihumaniškas didžiulis biznis. Mes kaip tik turėtume investuoti į tai, kad tokių žmonių, kurie išgyvena vienokią ar kitokią tapatybės krizę, būtų kuo mažiau. O ne sudaryti sąlygas keisti lytį, kęsti pragariškas kančias. Tai absurdas“, - sakė Seimo narys.

Jo teigimu, lyties keitimo operacijų įteisinimas mūsų šalyje būtų naudingas klinikoms, kurios tokias operacijas atliktų.

„Mano galva, bet kokia intervencija į žmogų, keičiant jo prigimtį, yra nusikaltimas“, - akcentavo R.J.Dagys.

Mažumų idėjos primetamos daugumai

O buvęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis stebėjosi, jog lyties keitimo įstatymas kažkodėl jau senokai užstrigęs Seime.

„Čia jau politinis klausimas. Dauguma Seimo narių šį klausimą blokuoja, tačiau mes jau turime du precedentus, yra teismo sprendimai, kuriuos mes turime vykdyti. Teismo sprendimu dviejų žmonių lytys yra pakeistos ir įteisintos. Lietuva tiems žmonėms privalo išduoti pakeistus kodus, pakeistus pasus, kitus dokumentus“, - sakė ministras.

Anot V.P.Andriukaičio, Seimui nepriėmus įstatymo pataisų, ir buvo nueita teisminės praktikos keliu. Paklaustas, ar tokiais svarbiais klausimais, susijusiais su Šeimos institucija, neturi teisės pasisakyti Tauta referendumais ar kitais būdais, ministras teigė, jog lyties keitimo klausimas susijęs ne su dideliu skaičiumi žmonių.

„Tai yra klausimas, susijęs su psichikos sveikatos aspektais. Yra klausimų, kuriuos turi spręsti tik išimtinai kompetentingi asmenys“, - sakė jis.

„Vakaro žinioms“ europarlamentaras Rolandas Paksas teigė, jog Tauta kaip tik turi teisę pasisakyti visais klausimais, ypač tais, kurie susiję su šeimos vertybėmis.

„Gąsdintojų, kad reikia būtinai priimti tam tikrus sprendimus mūsų šalyje, yra ne du ir ne vienas. Reikia gyventi pagal savo prigimtį, pagal savo papročius, senolių filosofiją. Mano supratimu, nereikia tokių nesąmonių įteisinti, kaip kad lyties keitimo operacijos. Jeigu kažkam kažko trūksta, kaip kad prisikabinti ką nors ar nusikabinti, tai tegu važiuoja į kitas šalis pasitvarkyt“, - teigė R.Paksas.

Lyties keitimo operacijos įteisintos Olandijoje, Belgijoje, Šveicarijoje. Anot europarlamentaro, Lietuva turi kur kas daugiau bėdų, nei įgyvendinti ES primestus dalykus.

„O ką pagalvos Europos Sąjunga, neturėtų niekam rūpėti, reikia, kad Lietuvos žmonėms būtų gerai. Kažkokia grupė žmonių, atėjusi iš Vakarų, bando prastumti įvairias mažumų idėjas ir savo gyvenimo būdą primesti daugumai. O tam pasiekti yra naudojami įvairūs metodai. Aš Europos Parlamente balsuoju prieš tokias iniciatyvas. Deja, didelė Europos Parlamento dalis yra palaikanti tokias iniciatyvas“, - tvirtino R.Paksas.

Anot jo, besaikis globalizmas, kuris pastaruosius penkerius metus vyko, visų politinių svertų ir galių perdavimas nerimtiems Briuselio pareigūnams lėmė sveiką nacionalinių valstybių pasipriešinimą.

„Manau, kad dabartinis Europos Parlamentas iš tikrųjų bus kitoks. Didelė dalis bus politikų, kurie atstovaus nacionalinių valstybių interesams“, - prognozavo politikas.


Vilius VIKTORAVIČIUS, kunigas:

- Šiuo metu pasaulyje vis dažniau pasigirsta nuomonių, kad žmogaus lytis yra tik jo paties reikalas ir tik jo reikalas, kokiai lyčiai jis save priskiria.

- Lytis, kaip ir lytiškumas, yra įgimti dalykai, apsprendžiantys žmogaus elgseną ir kita. Ir kitaip nebus.

- Mūsų šalyje stumiamos konvencijos, atveriančios vartus lyties keitimo operacijoms mūsų šalyje.

- Dėl lyties keitimo klausimo galiu duoti paprastą pavyzdį: galbūt ir norima, kad žiemą Lietuvoje būtų plius dvidešimt, tačiau tai būtų absoliuti nesąmonė. Aišku, galima įsijungti šildytuvus, tačiau iš esmės situacija nesikeis - vis tiek bus žiema. Tai čia tas pat.

Tokiais siūlymais, projektais pirmiausia griaunamas pats žmogus, paskui visuomenė.

- Kur link eina Europa, pasaulis su tokiais dalykais?

- Civilizacijos klestėjimo pabaigoje visą laiką panašių dalykų buvo. Tiek graikų, tiek romėnų, tiek Egipto imperijos.

Mes einame susinaikinimo link. Ir reikia būti idiotu, kad to nesuprastumei. Jeigu ir toliau bus įteisintas lobizmas, tokių situacijų ir toliau bus. Duokit man neribotą laiko ir neribotą pinigų kiekį, ir aš padarysiu, ką jūs norite. Tokia logika vadovaujamasi.

- Kas gali sekti po tokių konvencijų įteisinimo, jei lyties keitimą staiga visi pripažintų norma?

- Kas gali garantuoti, kad po 200 metų pedofilija vis dar bus nusikaltimas?

Kyla klausimas: ar pozityvus įstatymas yra teisingas, jeigu jis prasilenkia su prigimtimi? Į jį atsakymas ir taip aiškus, tačiau tik ne tiems, kurie kuria su prigimtimi prasilenkiančius įstatymus. 

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder