Sustabdytas sveikatos paslaugų teikimas Švėkšnos specialiojo ugdymo centre

Sustabdytas sveikatos paslaugų teikimas Švėkšnos specialiojo ugdymo centre

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (Akreditavimo tarnyba) sustabdė dalies Švėkšnos specialiojo ugdymo centro (ŠSUC) asmens sveikatos priežiūros licencijoje nurodytų paslaugų teikimą iki birželio 9 dienos. Toks sprendimas priimtas po atliktos neplaninės asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės kontrolės ŠSUC.

Akreditavimo tarnyba nustatė, kad du įstaigos psichiatrai neišnaudojo nemedikamentinio gydymo galimybių. Mokiniams per dažnai ir nepagrįstai buvo skiriamas gydymas neuroleptikų grupės vaistais. Sveikatos priežiūros darbuotojai nepildė ambulatorinės asmens sveikatos istorijos. Paaiškėjo, kad ŠSUC apskritai nėra patvirtinta medicininių dokumentų pildymo tvarka. Kontrolės metu nustatyta, kad įstaigoje nepatvirtinta pranešimų apie nepageidaujamus įvykius registravimo įstaigoje vidaus tvarka. Atliktas patikrinimas parodė, kad viena iš vyr. slaugytojų, paskirta atsakinga už vidaus medicininio audito veiklą, neturi kvalifikacijos tobulinimo kursų baigimo pažymėjimo.

„Patikrinimo rezultatai rodo, kad Švėkšnos specialiojo ugdymo centre buvo grubiai pažeistos Lietuvos medicinos normos. Darbuotojai savivaliavo, nesivadovavo net įstaigos vidaus nuostatais, taisyklėmis, pareigas vykdė atmestinai ir netinkamai. Pasibaisėtina, kad vaikai buvo slopinami medikamentais, neišnaudojant kitų elgesio ir emocijų sutrikimų gydymo galimybių. Sveikatos apsaugos ministerija įsipareigoja atlikti visus reikiamus veiksmus, kad kuo skubiau būtų pašalinti pažeidimai ir užtikrintas tinkamas asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas vaikams šiame ugdymo centre", - teigė Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Taip pat tikrinimo metu nustatyta, kad nuo 2014 metų rugsėjo iki šių metų sausio vidurio ŠSUC mokiniams asmens sveikatos priežiūros paslaugos buvo teiktos pažeidžiant teisės aktų ir įstaigos vidaus dokumentų reikalavimus. Paaiškėjo, kad ŠSUC teikė pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugas, neįdarbinusi medicinos psichologo pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugų teikimo komandoje. Ją turi sudaryti gydytojas psichiatras, vaikų ir paauglių psichiatras, psichikos sveikatos slaugytojas, socialinis darbuotojas ir medicinos psichologas.

Akreditavimo tarnyba ŠSUC siūlo koreguoti mokyklos sveikatos priežiūros darbo tvarkos taisykles, parengti pacientų siuntimo į kitas gydymo įstaigas tvarką, koreguoti patvirtintą darbuotojų veiksmų, įtarus vaikus apsvaigus nuo alkoholio, narkotikų ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, organizavimo tvarkos aprašą (numatyti alkotesterio ir kitų testų tvarką). ŠSUC, pašalinus įstaigoje esančius trūkumus, Akreditavimo tarnybai turės pateikti tai patvirtinančius dokumentus.

Švėkšnos specialiojo ugdymo centras - pagrindinės mokyklos tipo specialiojo ugdymo centras, elgesio ir emocijų sutrikimų turintiems mokiniams.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder