Tarnystė ES prasideda

Tarnystė ES prasideda

Labiausiai išreklamuotas ne tik pastarųjų metų, bet ir turbūt nuo pat Baltijos kelio, pirmininkavimas ES, prasideda šiandien. Įspūdis toks, jog į Lietuvą suvažiuos visi pasaulio kilmingieji ir išrinktieji.

Tad pusę metų pamirškite varstyti valdininkų duris ar tikėtis apgalvotų jų sprendimų. Viskas bus daroma padrikai ir greitai. Svarbiausia dabar, ką valgys ES galvos, kur bluostą padės, su kokiais automobiliais pasieks mūsų klerkus, o dovanų iš prekybcentrio juk irgi nepirksi, tad pasirūpinta net šešiomis tonomis lauktuvių.

Važiuoti naujaisiais sostinės viešojo transporto maršrutais ES viršūnėlėms, deja, neteks. Jų laukia prabangus autoparkas. Šiuo metu paruošti 15 BMW 3 serijos, 61 BMW 5 serijos ir 3 BMW 7 serijos automobiliai, kuriais važinės šalies svečiai, yra pažymėti pirmininkavimo logotipu. Automobiliai taip pat yra apdrausti privalomuoju vairuotojų civilinės atsakomybės ir Kasko draudimu nuo visų galimų draudiminių rizikų bei užregistruoti. Likusioji automobilių dalis atvyks pagal bendradarbiavimo sutartyje numatytą grafiką. Iš viso klerkų laukia 180 naujų BMW automobilių, iš kurių 10 - šarvuoti. Lietuvos pirmininkavimo ES renginiams teikiamos transporto nuomos paslaugos vertė siekia apie 1 mln. litų.

Iki šiol tai yra didžiausios apimties tokio pobūdžio privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimas. Šių automobilių taip pat bet kas nevairuos. Tam surengti specialūs vairuotojų mokymai. Gal net išmokys, kaip duris kilmingiesiems atidaryti.

Oro uostas irgi pasiruošė pirmininkavimui. Ne tik speciali salė įrengta, bet ir kelias praplatintas.

Dovanomis irgi pasirūpinta prieš kelias savaites. Briuselyje įnirtingai plušėjo Lietuvos atstovybės darbuotojai rūšiuodami ir pakuodami šešias tonas Lietuvos pirmininkavimo ES dovanų. Suvenyrai suteikia žavesio pirmininkavimui ir lieka kaip atsiminimo dovana.

Nuolatinės Lietuvos atstovybės darbuotojų komanda paruošė 12 300 pirmininkavimo dovanų komplektų. Dovanų paketą sudaro: kanceliarinių priemonių rinkiniai - bloknotai, rašikliai, dėklai dokumentams, kaklaraištis vyrams ar šalikėlis moterims. Visos šios pirmininkavimo dovanos yra pažymėtos oficialia pirmininkavimo simbolika. Mėlynos spalvos kaklaraiščius ir šalikėlius puošia tradicinis lietuviškas Sodo motyvas.

Alkani ES klerkai tikrai neliks. Jiems pietus kasdien ruoš geriausi Lietuvos šefai ir maisto žinovai. Aukščiausio lygio susitikimų metu ministrai posėdžiaus Nacionalinėje dailės galerijoje, kur ir pietaus, o vakarienės tokių susitikimų metu vyks Valdovų rūmuose. Taip pat bus pietaujama ir vakarieniaujama ten, kur vyks ir kiti susitikimai. Tuo pasirūpinta jau anksčiau. Visos kavinės ir restoranai ne tik numatytose vietose, bet ir senamiestyje, ir centre patikrintos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba turėjo gražaus darbelio, kol apėjo kiekvieną kebabinę.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, kai 2012 metais Europos Sąjungos Tarybai pirmininkavo Danija, vien per tris pirmuosius pirmininkavimo mėnesius buvo suvalgyta 6 tūkst. gabalėlių pyrago, išgerta 90 tūkst. puodelių kavos, daugiau kaip 4 tūkst. litrų vandens, suvalgyta daugiau kaip 2 tonos mėsos ir tona duonos.

Kur konkrečiai bluostą sudės ES viršūnėlės - nežinoma. Bent jau mums. Tikėtina, kad nepasibodėsime apmokėti brangiausio Lietuvoje viešbučio „Kempinski“ apartamentų. Nakvynė vienviečiame standartiniame kambaryje su pusryčiais jame kainuoja nuo 830 litų. O jei ten dar ir pietaus, tai ir už sriubos lėkštę 40 litų teks kloti. Jau nekalbant apie karbonadą už 200 litų. Aukščiausio lygio svečiai - delegacijų vadovai - apsistos 4-5 žvaigždučių viešbučiuose. Žemesnio rango delegacijų dalyviams teks apsistoti ir 3 žvaigždučių viešbučiuose. Susitikimus organizuojančios institucijos pageidavo didesnių viešbučių, kad vienoje vietoje galėtų apsistoti visi susitikimo dalyviai. Paklausūs viešbučiai, turintys konferencijų sales.

Pirmininkavimas ES Lietuvai kainuos apytiksliai 214 mln. eurų. Vien susitikimų Lietuvoje rengimas kainuos 70,3 mln. litų, pirmininkavimas ir atstovavimas ES Tarybai atsieis 111,9 mln. litų. Tačiau nemažai tikimasi ir iš rėmėjų. Taip bus bandoma sutaupyti savų lėšų. Pavyzdžiui, kai kurie rėmėjai jau sutiko skirti net degalų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder